logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDT 819 - jak sprawdzić zasilanie grzałki i czujnik temperatury?

krisb1 08 Lut 2007 22:19 3980 14
REKLAMA
  • #1 3546199
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam,
    pralka jak w temacie- nie grzeje wody. Cały program przechodzi dobrze. Wszystkie funkcje są prawidłowo realizowane.

Sprawdziłem grzałkę- sprawna - 25 ohm. Nie wiem jak sprawdzić zasilanie od strony modułu (programatora). Na jednej parze pomarańczowych przewodów nie ma napięcia i wydaje mi się, że tam powinno być zasilanie grzałki.

Zastanawia mnie gdzie jest jakiś czujnik temperatury, czy to jest ten element "rurkowy"wsuwany w podstawę grzałki. Sprawdzałem omomierzem myśląc, że to bezpiecznik- skoro pralka ma plastikowy zbiornik.

Nie mam pojęcia jak to ugryźć , co sprawdzić, zmierzyć...

Robiłem już trochę przy pralkch ale starszego typu: (termostat, regulator gazowy, itp)

Prosze o jakieś sugestie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3546251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3546424
    krisb1
    Poziom 15  
    dzięki bardzo za szybką reakcję!

jutro wpadnę do kobietki i pomierzę

A jak z zasilaniem grzałki ma być 220 V pomiędzy stykami czy pomiędzy stykiem a uziemieniem...czy też jeszcze inaczej.

A co według ciebie mogło się tam stać? Sprawdziłem też przełącznik temperatur- jest OK
  • #4 3546454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3550237
    krisb1
    Poziom 15  
    owy czujnik NTC wykazuje prawidłową rezystancję w temperaturze pokojowj (10kOhm). Przewody OK. Programator?

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

a czy są jakieś zabezpieczenia w obwodzie nagrzewania?
  • REKLAMA
  • #6 3550895
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam
    Nie rozumiem jak przechodzi cały program dobrze?W jakim czasie ten program przechodzi i czy w momencie grzania programator przynajmej
    stoi w jednym miejscu około 30minut.Jeżeli programator przesuwa się co
    2minuty to grzałka nie ma szans nagrzania wody.
    Pozdrawiam Andrzej
  • #7 3551176
    krisb1
    Poziom 15  
    no właśnie ! Wydaje mi się, zę powinien się zatrzymać do momentu aż woda osiągnie żądaną temperaturę. Klientka mówi, że po nabraniu wody potrafi przeskoczyś ze trzy razy tak jakby pomijał to grzanie
  • REKLAMA
  • #8 3551427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3551816
    krisb1
    Poziom 15  
    Bleble napisał:
    Właśnie o tym pisałem wyżej

o uszkodzeniu ewentualnym programatora czy?

Mam rozumieć, że jak program przechodził cały, nie zatrzymywał się na dłużej programator; grzałka, NTC- sprawne to wtedy co ?
  • #10 3551885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3552660
    krisb1
    Poziom 15  
    czyli pozostaje mi rozebranie programatora i sprawdzenie styków obwodu grzania "HE". Przewody są OK, przełącznik temperatury też.

A czy da się kupić sam mechaniczny programator (bez silnika i płytki sterującej) ?
  • #12 3552831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3552979
    krisb1
    Poziom 15  
    aha, czyli wszystko jest jasne.

Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz czujnik NTC. Podgrzewałem zapalniczką i jego rezystancja malała a potem podczas stygnięcia wróciła do ok. 10 kOhm- więc na pewno jest dobry.

No nic szukam taniego programatora
  • #14 3553020
    MPMSERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Nie znam dokładnie tego modelu, ale w podobnej pralce miałem uszkodzony potencjometr, którym ustawiało się temperaturę. Wskazywał on bez względu na ustawienie, że pralka ma prać w zimnej wodzie i programator przechodził, nie podgrzewając wody.
  • REKLAMA
  • #15 3585425
    krisb1
    Poziom 15  
    witam,

postanowiłem rozebrać owy programator. Wizualnie wszystkie styki były OK.

Profilaktycznie poprawiłem "pracę" elementów ruchomych- czyszcząc i podginając delikatnie styki. Poskładałem go.

Przed montażem sprawdziłem jeszcze raz przewody oraz potencjometr nastwu temperatury (pod omomierzem)- wszystko OK.

Poskładałem pralkę i włączyłem program- działa !!!

I w ten sposób naprawiłem pralkę nie wiedząc właściwie co jej dolegało. Może faktycznie wystarczyło "poruszać " kabelkami ?!

Dziękuję za zainteresowanie i sugestie. Pozdrawiam wszystkich. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDT 819 nie grzeje wody mimo prawidłowego przebiegu programu i sprawnej grzałki o rezystancji około 25 Ω. Zasilanie grzałki pochodzi z mechanicznej części programatora (HE-2.1, HE-2.2). Czujnik temperatury to czujnik NTC, umieszczony w rurkowej obudowie przy grzałce, który w temperaturze pokojowej powinien mieć rezystancję około 10 kΩ i zmieniać ją wraz z temperaturą. Problem może leżeć w uszkodzeniu programatora, wiązki przewodów lub elementów kontrolujących temperaturę, np. potencjometru ustawiania temperatury. Programator powinien zatrzymać się podczas grzania, aby podgrzać wodę do zadanej temperatury; jeśli programator przesuwa się zbyt szybko, grzałka nie zdąży nagrzać wody. Wymiana samego mechanicznego programatora bez elektroniki nie jest możliwa, gdyż uszkodzenie zwykle dotyczy części elektronicznej. Ostatecznie naprawa polegała na rozebraniu programatora, oczyszczeniu i poprawieniu styków oraz elementów ruchomych, co przywróciło prawidłowe działanie pralki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA