logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28pt450a wyłacza sie i włącza-brak foni()

renegat... 09 Lut 2007 18:32 1197 4
REKLAMA
  • #1 3549213
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Witam
    Jak w temacie problem z philipsem 28pt450a.
    Problem wyglada nastepujaco TV sie włacza pojawia sie na chwilke biały ekran z poziomymi czarnymi liniami brak jest foni nic nie szumi antena nie podłaczona.Po jakis 5 sekundach TV sie wyłacza i po chwili włacza znów to samo na ekranie i sie wyłacza po mniejwięcej 5 takich stanach wystepuje trzask jakby o dzwięku podobnym do przeskoku iskry.Schemat mam sprawdziłem BUT i jest OK po ogledzinach płyty stwierdziłem ze nie ma widocznych objaw uszkodzeń jedyne co widac to kondensator 220uF/380V jest lekko spuchniety co zrobić aby telwizor sie normalnie właczył na dłuzej co bym mógł napiecia pomierzyc?co sądzicie o przyczynie tej usterki?dodam że podobne watki na elektrodzie sprawdziłem
    pozdrawiam
    PK
  • REKLAMA
  • #2 3550070
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Może przebicie w podstawce kineskopu. Bez anteny fonia chyba powinna być wyciszona.
  • REKLAMA
  • #3 3552146
    renegat...
    Poziom 22  
    podstawka kineskopu ok posprawdzałem omomierzem i nie ma żadnych zwarcia miedzy katoda a S1 miedzy innymi sitkami tez nie ma zwarc dodtkowo pod lupka przyjrzałem sie elektroda w srodku wygladaja ok.Tranzystory w przewornicy HV sa ok i w przetwornicy niskich też.Po chasis moge stwierdzic ze TV nie był grzebany zastanawiam sie nad mozliwoscia uszkodzenia trafopowielacza niestety schemat z elektrody jest nieczytelny jezeli chodzi własnie o bloki zasilaczy pozdrawiam i czekam na inne sugestie.
    pozdrawiam
    PK
  • REKLAMA
  • #4 3552477
    alvin
    Poziom 25  
    Witam.
    Sprawdź w czasie tych 5s. jakie jest napięcie +200v na wzmacniaczach wizyjnych, jakie napięcie na kondensatorze po mostku sieciowym. Podstawka kineskopu mimo dobrej na mierniku, może przebijać pod napieciem, chociaż wcale to nie musi być podstawka. Sprawdź czy pracuje p.cz, czy jest fonia - podłącz antenę lub generator.
  • #5 3558812
    renegat...
    Poziom 22  
    dobra wracam do opcji kineskopu bo zauwazyłem ze na elce wiele osób nacieło sie na ten model wymieniajac prawie wszystko w zasilaczu łacznie z podstawieniem trafopowielacza i połowy układów scalonych.I pytanie jak sprawdzic kineskop?tak zeby byc pewnym w miare jego sprawnosci:-)i czy ma ktos moze schemat wyprowadzen tego kineskopu
    pozdrawiam
    PK

Dodano po 11 [minuty]:

ja w sumie sprawdziłem kineskop uzywajac testu na przejscie i włąsnie chiałbym poznac jakies pewneijszy sposób:-)
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV

REKLAMA