logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard LW-650 vs LW-800 – wybór głośnika średnio-niskotonowego do kolumn DIY

lukaszo 09 Lut 2007 18:36 2578 16
REKLAMA
  • #1 3549235
    lukaszo
    Poziom 10  
    Witam wszystkich,mam takie oto pytanie,chciałbym zbudować 2 kolumny,lecz niewiem który głośnik będzie lepszy chodzi mi o głośniki średnio-niskotonowe,i tak myślałem nad tymi dwoma głośnikami alphard LW-650 i alphard LW-800, powiedzcie mi który z nich jest lepszy,chciałbym kupić 4 takie głośniki i zrobić do nich obudowy.Więc powiedzcie mi który z nich jest lepszy?
  • REKLAMA
  • #2 3549431
    DJ_Mango
    Poziom 10  
    Szczerze to nie polecam ŻADNYCH głośników Alphard'a... :D Moim zdaniem jest to jeden wielki shit, który po krótszym czasie i tak się zarżnie.... :D Oczywiście jest to tylko moja opinia ;)
    Pozdro, DJ Mango
  • REKLAMA
  • #3 3549596
    lukaszo
    Poziom 10  
    No moze i tak,ale zaś cena jest bardzo niska,więc prosze was powiedzcie mi ktury z tych 2 głośników będzie lepszy,bo sam niejestem do końca pewien czy ten LW 800 jest średnio-niskotonowy???
  • REKLAMA
  • #4 3549735
    kpot
    Poziom 14  
    Żaden z tych 2. Chcesz średnio-nisko za niewielką kasę??
    Kup Arn150, ew. Arn188 (29zł, w empire + przesyłka).
  • #5 3550883
    tester
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Który lepszy ?
    Obydwa dobre... :D:D:D
    Daj sobie spokój z nimi.
    Kup sprawdzone głośniki w ukladzie 2d tzn albo STX SW albo TESLA ARN 150,188
  • #6 3551116
    siero
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Na STX baardzo ciezko jest zlozyc zestaw dwudrozny (oczywiscie mowie o takim zestawie ktory jako tako podziala bez suba :) )
  • #7 3552193
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Mam monitory na GDN 18/120/6 SW STXa plus Visaton SC 10 N i nie mam większej przyjemności jak słuchanie ww.
    Do porównania mam monitory na ARN 150/8 plus GDWK 11/100 Tonsila, mini monitory na ARN 116/8 plus GDWK 7/40 Tonsila oraz 3d na GDN 16/30/8 Tonsila, GDM 8/60/8, plus wysoko tonowy STXa
    Powtarzam porównując pierwszą konstrukcję do reszty to słuchanie tejże sprawia najwięcej przyjemności, choć tamte też mają swe plusy.
    Jedyny problem to brak tych głośników u producenta.
    PS
    Kolumny dobrze brzmią z subem jak i bez subwoofera, sub odcięty na 50Hz.
  • #8 3552620
    siero
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Chyba mnie kolego opacznie zrozumiales, pisalem o zestawie ktory poradzi sobie bez suba, a taki zestaw powinien schodzic przynajmniej do 45hz :P
  • #9 3552651
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Oba te alphardy rużnią się tylko średnicą jeden ma 16cm(LW650) drugi 20cm(LW800) jak masz jusz wybierać między nimi to wybierz LW800 nie jest to taki fatalny głośnik mimo to cudu sie nie spodziewaj
  • REKLAMA
  • #10 3554446
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    LW-800 właściwie był jednym z najbardziej udanych Alphardów (biorąc pod uwagę współczynnik cena/jakość :)), jednak w późniejszych seriach podobno popsuły się parametry - ile w tym prawdy, nie wiem. Natomiast pewne jest to, że nie nada się do konstrukcji 2-drożnej. Konstrukcja 3-drożna to większy koszt i problemy ze zwrotnicą. Jeśli nie możesz wiele wydać, to proponuję zainteresować się niskotonowcem, który zagra sensownie w konstrukcji 2-drożnej - np. wspomnianym już ARN 188, lub Tonsilem GDN 16/50/6 (po 50zł na Allegro).
  • #11 3556622
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Jak inni powiedzieli żaden z nich. Padnie po niedługim czasie używania. Zamiast tego kup sobie jakiegoś STX będzie owiele lepszy. Tak samo omijaj z daleka wszelkie nieznanego pochodzienia konstrukcje na których dużą czcionką napisano 300W a kosztują 40PLN
  • #12 3557334
    lukaszo
    Poziom 10  
    A więc widze z tego co napisaliście ze te głośniczki są niezadobre,więc wpadłem na drugi pomysł moze będzie lepszy.A jest on taki ze mam 2 stare kolumny Altus 75 lecz głośniki w nich są do wymiany i moze dało by sie powkładać jakieś zamienniki i było by moze lepiej niz te alphardy? Więc napiszcie mi jakieś zamienniki do tych altusów oczywiście najlepiej jak najtaniej?:)
  • #13 3557476
    wiezlak
    Poziom 35  
    Żadnych zamienników do Altusów nie wstawiaj (chyba, że jeszcze droższe ale i lepsze od Tonsila Beymy ;)). Tanie zamienniki to tylko strata pieniędzy. Jeśli wykruszyło się górne, piankowe zawieszenie, to przy odrobinie zdolności majsterkowicza możesz je samemu wymienić. Oczywiście wymieniasz również na zawieszenie piankowe, najlepiej Tonsila - dostaniesz je np. tu.
  • #14 3557537
    lukaszo
    Poziom 10  
    A powiedz mi kolego czemu niedawać zamienników?A tych głośników sam niezrobie bo są całe rozsypane koleś co robi głośniki powiedział mi za naprawe 1 kolumny 180zł.Więc to jak dlamnie troche zaduzo.
  • #15 3558131
    wiezlak
    Poziom 35  
    Na dobrą sprawę nie istnieje coś takiego, jak zamiennik jakiegoś głośnika. Musiałby mieć baaardzo zbliżone parametry - nie mówię tu o średnicy, mocy, czy impedancji, gdyż to akurat jest oczywiste. Szkopuł tkwi w tym, że ważniejsze są pasma i charakterystyki przenoszenia, efektywność, parametry TS. Te wszystkie "zamienniki" z Allegro mają dosłownie tylko jedną cechę wspólną z oryginałem - średnicę membrany :). Owszem, możesz je wsadzić do kolumny, ale efekt będzie opłakany. Kolumny i zwrotnice projektuje się pod konkretne i dobrane do siebie przetworniki - dlatego odradzam tego typu akcje z zamiennikami.

Napisz nam dokładniej co jest nie tak z tymi Altusami 75? Membrany (nie resory) są całe? Cewki nie są poupalane? Regeneracja 1 kolumny za 180zł to wysoka cena - niewiele więcej będą kosztować nowe głośniki Tonsila.
  • #16 3560022
    lukaszo
    Poziom 10  
    Więc z tymi kolumnami jest tak ze niemają ani basowy ani średniotonowy zawieszenia górnego,i w basowych poprzebijane są resory(są w resoze dziury) no i kiedyś wziełem wyciągłem membrane z 1 basówki to cewka była spalona tak choćby sie stopiła więc pewnie w 2 tez tak jest,no i wysokotonowe tez niegrają.A powiedz mi kolego czy te altusy po wymianie głośników na inne zagrały by troche lepiej albo tak samo jak clatronic LB-562???
  • #17 3560114
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    W dużym pokoju (minimum 16m2 i dobrym ustawieniu kolumn) w pełni oryginalne Altusy zgniotą jakością, basem i natężeniem badziewia Clatronic i inną chińszczyznę.
    Chcesz rozwalić znakomite kolumny - wkładaj Alfreda. Jeśli Ci zależy na oryginalności i jakości to radzę wysłać głośniki do Tonsila - tam je profesjonalnie naprawią i przy normalnej eksploatacji (nawet na 50 watach) będą grały przez co najmniej 9 lat. A egzemplarz alfreda, który miał trafić do Ciebie rozsypie się już po pół roku i to na tej samej mocy :!:
    Takie porównianie między Tonsilem a badziewiem łatwo dociera do świadomości zwykłego zjadacza chleba. :D

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz też rozebrać Altusy, pomału sprzedawać części, potem dołożysz 50-200zł i kupisz Altusy 75 lub 110 w dobrym stanie, w pełni oryginalne, na zawieszeniu piankowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika średnio-niskotonowego do kolumn DIY spośród Alphard LW-650 i LW-800. Użytkownicy odradzają oba modele Alphard ze względu na niską jakość i krótką żywotność, wskazując, że LW-800 jest lepszy od LW-650 jedynie ze względu na większą średnicę membrany (20 cm vs 16 cm), ale nadal nie jest to głośnik godny polecenia. Zalecane są alternatywy takie jak Tonsil ARN 150, ARN 188, GDN 16/50/6, a także STX SW, które oferują lepszy stosunek jakości do ceny i sprawdzą się w konstrukcjach 2-drożnych. Alphard LW-800 nie nadaje się do zestawów 2-drożnych, a konstrukcje 3-drożne są droższe i bardziej skomplikowane.

W dalszej części autor rozważa wymianę głośników w kolumnach Altus 75, które mają uszkodzone zawieszenia i cewki. Użytkownicy odradzają stosowanie tanich zamienników, podkreślając, że parametry głośników muszą być bardzo zbliżone, a tanie zamienniki z Allegro często mają tylko podobną średnicę membrany, co skutkuje słabą jakością dźwięku. Zalecana jest regeneracja oryginalnych głośników poprzez wymianę zawieszeń piankowych lub profesjonalna naprawa w Tonsilu, co zapewni długotrwałą i wysoką jakość dźwięku. Oryginalne Altusy po naprawie przewyższają jakością i basem tanie konstrukcje typu Clatronic LB-562. Alternatywnie można rozebrać uszkodzone Altusy i dołożyć środki na zakup oryginalnych, sprawnych kolumn Altus 75 lub 110 z zawieszeniem piankowym.

Podsumowując, Alphard LW-650 i LW-800 nie są polecane do budowy kolumn DIY, lepiej zainwestować w sprawdzone modele Tonsil lub STX, a w przypadku Altusów 75 rekomendowana jest regeneracja oryginalnych głośników zamiast stosowania tanich zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA