logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanko dotyczące zasilacza Fortron FSP350-60THA-P

mirokomp 09 Lut 2007 22:47 1628 8
REKLAMA
  • #1 3550482
    mirokomp
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie

Dzisiaj zakupiłem zasilacz Fortron - model FSP350-60THA-P i mam następujący problem:

Posiadam już starą płytę główną Asus A7V333, która ma złącze zasilania 20pin, a przy zasilaczu jest 24pin.Podłączyłem zasilacz tak , że cztery piny wystają z boku (radzili mi tak w sklepie), ale podobno jest przejściówka 20 na 24.Czy muszę kupować przejściówkę zasilania?, czy też zostawić tak jak jest z wystającymi czterema pinami.Zasilacz działa , ale nie wiem dlaczego jest wysoko na linii +12V , jakieś 12.71 hm.., na linii +3.3 jest 3.36 a na +5V jest 5.03.Mam podłaczone dwa dyski ATA, jedną nagrywarkę i stację dyskietek.Karta graficzna Asus N6200 NV44, procesor Athlon 2200+.Napięcia które napisałem wyżej sprawdzałem w SpeedFan i w BIOS.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3550499
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Zapomnij o napieciach w BIOSie czy tez innych shitowych programach, najwiarygodniejsze sa po sprawdzeniu miernikiem ;) Wogole to nie, nie potrzebujesz zadnej przejsciowki, moze byc tak jak zrobiles...
  • REKLAMA
  • #3 3550517
    mirokomp
    Poziom 2  
    Ale czemu jest tak wysoko na +12V ? Wiem , że najlepiej sprawdzić miernikiem , ale nie znam się na tym za bardzo.W stresie , kiedy procek ma 100% użycia jest 12.89.Już sam nie wiem czy ten SpeedFan dobrze pokazuje
  • #4 3550527
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    A skąd wiesz że napięcie jest za wysokie ? Dopóki nie zmierzysz miernikiem to nie będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • #5 3550600
    mirokomp
    Poziom 2  
    Dobra.Dzięki bardzo za rady.Głównie chodziło mi o tą przejściówkę 20-24Zasilacz wygląda na nowy i nie wierzę, że taka firma mogłaby wydać coś wadliwego.Jutro kupię miernik , ale pewnie taki za 15 zł, na nic innego mnie nie stać,Dzięki jeszcze raz.Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 3551141
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ten zasilacz to taki naprawiany trup z allegro? Wywal go. Skoro juz raz padł to padnie i drugi. Kwestia co ze sobą pociągnie.
  • #7 3609287
    Sagittarius
    Poziom 12  
    mirokomp napisał:
    Ale czemu jest tak wysoko na +12V ?

Jeśli jest duże obciążenie linii 5V napięcie na niej spada i sprzężenie zwrotne podnosi napięcia wyjściowe zasilacza, stąd wysoka wartość napięcia na linii 12V.
  • #8 3609695
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    "Ten zasilacz to taki naprawiany trup z allegro? Wywal go. Skoro juz raz padł to padnie i drugi. Kwestia co ze sobą pociągnie."
    Czemu kolega sadzi, ze on byl juz naprawiany? Wbrew pozorom fortrona nie tak latwo uwalic :D
  • #9 3609985
    deviator
    Poziom 14  
    Witam. Ciekawe ja także nabyłem taki zasilacz ale używany niegrzebany i to samo:) na 12 voltach pokazuje 13V i w biosie i tester do zasilaczy z wbudowanym obciążeniem i w końcu miernik podczas pracy kompa. Zasilacz leży na półce bo te 13 volt mogło mnie kosztować płytę:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza Fortron FSP350-60THA-P podłączonego do starszej płyty głównej Asus A7V333 z 20-pinowym złączem zasilania, podczas gdy zasilacz posiada 24-pinowe złącze. Użytkownik podłączył zasilacz z czterema wystającymi pinami, zgodnie z poradą sklepu, i pyta, czy konieczna jest przejściówka 20-24 pin. Zasilacz działa, jednak napięcia na liniach +12V (około 12,7-12,9 V), +5V (5,03 V) i +3,3V (3,36 V) wydają się podwyższone według odczytów z BIOS i SpeedFan. W odpowiedziach podkreślono, że pomiary napięć w BIOS i programach są mało wiarygodne i zalecane jest użycie miernika elektrycznego. Nie ma konieczności stosowania przejściówki, jeśli zasilacz jest podłączony poprawnie. Wysokie napięcie na linii +12V może wynikać ze sprzężenia zwrotnego zasilacza pod obciążeniem, zwłaszcza gdy linia +5V jest mocno obciążona i napięcie na niej spada. Dyskusja zawiera także opinie o jakości zasilacza – niektórzy sugerują, że może być używany lub naprawiany, inni bronią marki Fortron jako solidnej. Jeden z użytkowników potwierdził podobne wysokie napięcie 13 V na linii +12V w swoim egzemplarzu, co skłoniło go do odstawienia zasilacza z obawy o uszkodzenie płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA