logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[2x3100] Jaką temperaturą wygrzać Nokie 3100 z uszkodzeniem HW?

KanekS 10 Lut 2007 14:33 1161 19
  • #1 3552358
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam! Mam 2 Nokie 3100, żadna się nie włącza, uszkodzenie HW, chcę je wygrzac, tylko jaką temperaturą i jakie procki najpierw??
    Bo nie chce przegrzać. Proszę o szybka pomoc. :)
  • #2 3552391
    MALY001
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    niektorzy twierdza ze temperatura 250 stopni wystarcza
    ja z doswiadczenia wiem ze temp 300-350 jest chyba najlepsza przynajmniej dla mnie, ochywiscie podlej pasta lutownicza i nie zaluj pasty :). a co do elementow to napisz jaka jest przeszlosc tych telefonów. i czy czyscilej plytki.
  • #3 3552454
    KanekS
    Poziom 29  
    Raczej nie pasty, a topnika. :)
    Przeszłości nieznam, ale jeden z nich ma ukruszony element, obok gniazda SIM, więc tego nie będę grzał, bo nawet nie mam tego elementu. :)
    Płyt nie czyściłem bo nie mam wanny, ale nie wyglądają na zabrudzone.
    To jaki procek najpierw grzac, przy tej drugiej płycie?

Ten rezystor jest ukruszony:

[2x3100] Jaką temperaturą wygrzać Nokie 3100 z uszkodzeniem HW?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Wygrzałem wszystkie procki, ale telefon dalej nie działa. :|
    widocznie coś jest z kulkami, ale ja nie posiadam sit do tego modelu. xO
    Czy moge np postawic kulki do UPP na sicie od innego telefonu?
  • #4 3553130
    kilupl
    Poziom 17  
    Jasne, tylko zeby raster kulek sie zgadzal :)
  • #5 3553180
    KanekS
    Poziom 29  
    Raster czyli? Odległość między nimi? Czy ich rozmiar? Rozstaw?

Dodano po 37 [minuty]:

Olololol wygrzałem jeszcze raz, włączył się i wszystko gra i buczy, ale teraz znowu się nie włącza, chyba przyczyna lezy jeszcze po jednej stronie. :+
  • #7 3553373
    KanekS
    Poziom 29  
    Ehhhh a teraz jak włożyłem baterie to od razu po włożeniu zapaliło się podswietlenie na chwilę i ekran i zgasło. o_O
    Spróbuję z tym popukaniem.

Dodano po 27 [minuty]:

Lol! Przeczysciłem włącznik... i działa!!! O_O

Dodano po 7 [minuty]:

Ehhh jednak dalej coś się kapcy, ale już wiem, że przyczyna dodatkowo lezy w okolicach włącznika...
  • #9 3553544
    KanekS
    Poziom 29  
    Jednak włącznik sprawny.
    Cos dalej siedzi na płycie.
    A czy te rezystorki które są w pobliżu i w ogóle wszystkie pozostałe czesci na płycie tez grzac?
    Bo grzałem tylko proocki...

Dodano po 23 [sekundy]:

I kilka elementow w ich poblizu...
  • #10 3554146
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    postaw na poczatek na nowo uem + upp
  • #11 3554939
    stas
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dziwne dostajesz odpowiedzi, a jak telefon reaguje na flash bo o tym powinienes napisac na początku ,no o ile telefon nie został juz zabity .
  • #12 3555227
    KanekS
    Poziom 29  
    Nie, telefon nie został zabity, to nie jest wina flasha, nie mam co prawda czym sprawdzic, ale wiem to.

Wygrzałem i teraz się włącza ale jeszcze lubi się wyłączyć np w kieszeni podczas chodzenia... :|
    Dalej cos na płcyei nie łączy. Myślę, żeby postawić nowe kulki tak jak radzi RYBOL, ale się obawiam, bo nie robiłem jeszcze tego...
    A nie mam na czym potrenowac.
  • #13 3555341
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    KanekS napisał:
    Nie, telefon nie został zabity, to nie jest wina flasha, nie mam co prawda czym sprawdzic, ale wiem to.

Wygrzałem i teraz się włącza ale jeszcze lubi się wyłączyć np w kieszeni podczas chodzenia... :|
    Dalej cos na płcyei nie łączy. Myślę, żeby postawić nowe kulki tak jak radzi RYBOL, ale się obawiam, bo nie robiłem jeszcze tego...
    A nie mam na czym potrenowac.

Daj na niego duzo topnika i pasty chyba nazywa sie flex.
  • #14 3555495
    KanekS
    Poziom 29  
    Nie flex tylko flux... :P

Ehhh coś sie dziwnie zachowuje ten fon, przed wygrzaniem zero reakcji, po po w/w operacjach włącza się, wszystko działa, a za jakies 2 minuty samoczynnie nawet jak lezy, ekran robi się czarny i się wyłącza...
    Możliwe, żeby po wygrzaniu trzeba było zmieniac softa??
  • #15 3555567
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    nie zaszkodzi mu jak zrobisz flesha
  • #16 3567515
    KanekS
    Poziom 29  
    Witam ponownie, telefon przeflashowany, nic nei pomogło, dalej wariuje, a teraz się wyłączył na amen, grzeję dalej.
  • #17 3572544
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    No po co go tyle razy grzejesz, skoro i tak ci to nie pomaga w niczym ? Dziwne. Wyznajesz zasadę jak wielu ludzi na tym forum. Wanna, grzanie no i wstanie. Jak nie wstanie znowu grzanie, a jak grzanie nie pomoże znowu ją do wanny włożę. Ale mi się wierszyk udał :lol:
    Zrób te kulki i wtedy napisz. Możliwe jest też jakieś mikropęknięcie na płytce, stąd objaw: ciepła działa, zmina nie.
  • #18 3572625
    KanekS
    Poziom 29  
    Świetny wierszyk, zapiszę. :)

Znalazłem powód:

Pod prockiem peknieta sciezka i oderwane punkty lutownicze, na skutek upadków.
    Telefon pójdzie na czesci. :)
  • #19 3572710
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    te oderwane pola to pewnie od grzania ,

czasem za dużo znaczy gorzej , nie wystarczy mieć hot-air , potrzebny jeszcze olej ... :D
  • #20 3572737
    KanekS
    Poziom 29  
    Olej? Chodzi o taki " w głowie", czy o jakiś topnik?

Nie, raczej nie od grzania, bo z innej 3100 wylutowałem bez problemu i wszystko pozostało na swoim miejscu!

A przypuścmy, że to od grzania, to dlaczego???
    Przecież temperatura nie była wysoka (340) i wszystko bez problemu odlutowało.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy dwóch telefonów Nokia 3100 z uszkodzeniem sprzętowym, które nie włączają się. Użytkownik pyta o optymalną temperaturę wygrzewania (reflow) oraz kolejność podgrzewania procesorów i innych elementów na płycie. Zalecane temperatury mieszczą się w zakresie 300-350°C z użyciem topnika (flux) i pasty lutowniczej. Wskazano, że ważne jest dopasowanie rozstawu kulek BGA przy ewentualnej wymianie. Po wygrzaniu telefon częściowo się uruchamiał, lecz występowały samoczynne wyłączenia, co sugerowało mikropęknięcia i uszkodzenia ścieżek lutowniczych pod procesorem. Próby flashowania oprogramowania nie przyniosły poprawy. Ostatecznie stwierdzono pękniętą ścieżkę i oderwane punkty lutownicze, prawdopodobnie na skutek upadków, co kwalifikuje telefon do części zamiennych. Podkreślono ryzyko przegrzania i konieczność stosowania odpowiednich technik lutowania, w tym użycia topnika i kontrolowanej temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA