logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić dłuższy kabel ethernetowy do Livebox'a? Wybór kabla i wtyczek RJ-45

newiim 10 Lut 2007 17:36 30023 8
  • #1 3553046
    newiim
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chciałbym zrobić dłuższą wersję kabla ethernetowego do Livebox'a gdyż ten od zestawu jest dla mnie za krótki. Czy moglibyście mi poradzić jaki rodzaj kabla kupić, jakie wtyczki kupić oraz gdybyście mogli przedstawić mi jakiś schemacik jak to wszystko polutować, żeby działało tak jak oryginalny kabelek od zestawu.

Z góry dzięki za odpowiedź. PZDR.
  • #2 3553070
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Potrzebujesz zwykły kabel LAN,obojętnie czy "na wprost" czy skrętka.Idziesz do sklepu ,mówisz ile metrów potrzebujesz to ci zacisną od ręki.
  • #3 3553099
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    to jest zwykły kabel sieciowy, nic sie nie lutuje tylko zaciska wtyczki ;) , tak jak radzi kolega wyzej idz do sklepu i na miejscu zrobia ci taki kabel

Cytat:
    obojętnie czy "na wprost" czy skrętka

skrętka to jest ogólnie nazwa kabla sieciowego bez względu na to czy jest on "skrosowany" czy "prosty" , a wzięła sie stad ze poszczegolne pary kabli sa ze soba skrecone
  • #4 3553878
    newiim
    Poziom 13  
    Znalazłem w necie taki artykół o kablach i tam były podane cztery rodzaje kabli:
    1. sieciowy prosty w standardzie 568A
    2. sieciowy krzyżowy w standardzie 568A
    3. sieciowy prosty w standardzie 568B
    4. sieciowy krzyżowy w standardzie 568B

Z tego co wyczytałem i co mówiliście wcześniej kabel prosty od krzyżowego różni się tym, że prostym można połączyć jeden komputer z np. modemem (Livebox), a krzyżowym można połączyć bezpośrednio 2 komputery ze sobą. Dobrze zrozumiałem? Ale wytłumaczcie mi czym się różnią te standardy 568A od 568B?

P.S." Aha, mam jeszcze jedno pytanie, czy kablem krosowym połącze komputer z Livebox'em czy jest on tylko do połączenia: komputer - komputer?
    Jak zrobić dłuższy kabel ethernetowy do Livebox'a? Wybór kabla i wtyczek RJ-45
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #5 3553986
    KarKan
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zeby polaczyc kompa z liveboxem musisz miec kabel krosowy prosty. Tzna z jednej strony standart B i z drugiej B lub z jednej A i z drugiej A. Przewaznie uzywa sie B.
    Pierwszy raz spotkalems ie z takim stwierzdeniem kabel krzyzowy w standardzie A czy tez B. Kabel krzyzowy to nic innego jak kabel z jednej strony zarobiony jako A a z drugiej jako B. Wiec raczej powiedzial bym w standardzie AB :P Np chyba ze sie myle :D

Dodano po 2 [minuty]:

Zauwaz jeszcze ze na Twoim rysunku dwa gorne kable sa identycznie takie same!!! Tylko inaczej ulozone zlaczki rj45 1-2 na drugim 2-1 :D
    Skad Ty masz ten rysunek :|
  • #7 3554192
    KarKan
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wed;ug mnie troche jest pokrecone z tymi rysunkami ale to szczegol. To wszytko co ja napisalem masz tutaj potwierdzone. Cytat z tej strony:
    Cytat:

Dla połączenia komputera z koncentratorem lub przełącznikiem stosuje się tzw. kabel prosty (straight-thru cable), który z obu stron podłączony jest tak samo wg standardu 568A lub 568B. Dla połączenia bezpośrednio dwóch komputerów bez pośrednictwa huba konieczna jest taka zamiana par przewodów, aby sygnał nadawany z jednej strony mógł być odbierany z drugiej. Ten kabel nosi nazwę kabla krzyżowego (cross-over cable) i charakteryzuje się tym, że jeden koniec podłączony jest wg standardu 568A zaś drugi 568B
  • #8 3554256
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłączałem Livebox'a kablem prostym i krosowanym.Pracuje na jednym i drugim.
  • #9 3554278
    newiim
    Poziom 13  
    I o to mi właśnie chodziło... :D Dzięki wam za pomoc ! Pozdro for ALL

Podsumowanie tematu

✨ Do wykonania dłuższego kabla ethernetowego do Liveboxa wystarczy zwykły kabel sieciowy typu skrętka, który można kupić w sklepie i na miejscu zakończyć wtyczkami RJ-45 za pomocą zaciskarki, bez konieczności lutowania. Istotne jest dobranie odpowiedniego typu kabla: prostego (straight-through) lub krosowego (crossover). Kabel prosty, zgodny ze standardem T568A lub T568B, służy do połączenia komputera z modemem (Liveboxem), natomiast kabel krosowy łączy bezpośrednio dwa komputery. Kabel krosowy to kabel, który z jednej strony jest zakończony według standardu T568A, a z drugiej według T568B. W praktyce do podłączenia komputera z Liveboxem można użyć zarówno kabla prostego, jak i krosowego, gdyż oba działają poprawnie. Standardy T568A i T568B różnią się kolejnością ułożenia przewodów w wtyczce RJ-45, ale oba są powszechnie stosowane. Schematy i szczegółowe opisy można znaleźć na stronach poświęconych okablowaniu sieciowemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA