logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cichy pisk z komputera przy przewijaniu stron i graniu - Intel Core 2, GF 7900 GT

Blade Runner 10 Lut 2007 21:30 3338 12
REKLAMA
  • #1 3554027
    Blade Runner
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem i postanowiłem się w tej sprawie zwrócić do członków tegoż forum. Mianowicie: Niedawno kupiłem komputer (dokładniej na gwiazdkę 2006). Maszyna dość szybka ( Intel Core 2, GF 7900 GT, 2 gb ramu) i spisuje sie nieźle. Jednak irytuje mnie pewna rzecz: gdy odpalam jakąś grę, w której występuje ruchome tło lub program (chociażby Internet explorer), z komputera dobiega cichy pisk/szum (coś jakby ciche przewijanie się jakiegoś paska albo szum z głośników). Występuje on przy ruchu myszką (np w Internet Explorer przy scrolowaniu strony). Nie jest to głośne, lecz gdy raz to usłyszałem, zaczęło doprowadzać mnie do białej gorączki :P. Co to może być? Mam nadzieję, szanowni forumowicze, że zrozumieliście o co mi chodzi i znacie rozwiązanie tego problemu. Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3554068
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    To norma przy słabej jakości zintegrowanej dźwiękówce.
    Przyzwyczaj się lub kup Sound Blastera :)
  • REKLAMA
  • #3 3554190
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Czy dźwięk dobiega z jednostki centralnej komputera, czy z głośników?
  • REKLAMA
  • #4 3554201
    Blade Runner
    Poziom 2  
    Ale czy to na pewno chodzi o Kartę dźwiękową? Zaznaczam, że dźwięki nie dochodzą z głośników, tylko z komputera (jednostki centralnej) .
  • REKLAMA
  • #5 3554253
    morokko
    Poziom 14  
    Witaj , na moje wyczucie działa regulator obrotów na procku , chwilowe zwiększenie mocy procka ( ruch myszką ,przewijanie stronki czy cokolwiek innego ) skutkuje zwiększeniem obrotów wentylatora i sąd ten szumek , na początek sprawdź temperaturę procka , i zmień pastę na procku pod wentylatorem na jakąś lepszą . Powinno pomóc ale mogę się mylić . Powodzenia
  • #6 3554286
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Domyślam się co to za dzwięk:)))Masz wypasionego kompa i niezbyt wypasiony:) ................monitor?? niech zgadnę?? CRT?? Raczej z niego te szumy:)
  • #7 3554296
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    No to prawdopodobnie szumią dławiki na płycie głównej. Przynajmniej spotkałem się z takim zjawiskiem na płytach Gigabyte (miały takie dławiki pierścieniowe i te dławiki piszczały). Jak sprzęt kupiony od kulturalnej firmy to można będzie dogadać się, żeby wymienić płytę. Teraz sporo płyt ma takie kwadratowe dławiki zalewane jakąś masą. Te płyty nie szumią.

Jednak powodem może być wentylator. Jeśli jest to wentylator z kompletu z procesorem (BOX) to tego się nie poprawia - żadnego wymieniania pasty. Można jedynie wymienić całe chłodzenie na inne najlepiej jakieś wodne.
  • #8 3554353
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Z Marcinem też się zgadzam:D Rzeczywiście ta płyta zamontowana w oryginalnym DTK ma taki objaw ( siedzę teraz przy nim ) :))) Ale tak jak pisałem wyżej w pracy mam CRT w którym również piszczą ( chyba cewki odchylające ) przy ruchomym obrazie stąd pierwsze skojarzenie.[/youtube]
  • #9 3554355
    Blade Runner
    Poziom 2  
    Myślę, że to nie wentylator - temperatura procka jest w normie, a sam szum jest innej istoty - taki bardziej "elektroniczny". Czy ta wada (o ile to dławiki) oprócz tego że jest drażniąca, może uszkodzić Hardware'a? Zapomniałem dodać, iż ostatnio mocno eksploatuje mój komputer - czasem nawet kilkadziesiąt godziny pracy non - stop. A monitor - Syncmaster 931c - Płaski taki :P
  • Pomocny post
    #10 3554410
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Wentylator ma taki "miałczący" odgłos, a dławiki taki gwałtownie zmienny melodyjny. Poza doznaniami słuchowymi raczej nie wpływa ten szum na awaryjność. Jakby sprzęt był po gwarancji to można polakierować dławiki, ale jak z grudnia 2006 to proponuję pogadać w sklepie o wymianę na inną płytę ( z tymi kwadratowymi dławikami).
  • #11 3554421
    wooxoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moze to bedzie zbyt banalne ale wycisz w ustawieniach glosnosci CD-Audio ...
  • #12 3554448
    Blade Runner
    Poziom 2  
    Dokładnie - zmiennie melodyjny. Myslę, że to to...
  • #13 3584804
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Zdecydowanie, są to dźwięki pochodzące z przetwornicy napięcia zasilającej procek. Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z płytą, gdzie by tych dźwięków nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cichym piskiem lub szumem dochodzącym z jednostki centralnej komputera podczas przewijania stron lub grania, na sprzęcie z procesorem Intel Core 2, kartą graficzną GF 7900 GT i 2 GB RAM. Szum nie pochodzi z głośników, a jego charakter jest zmiennie melodyjny i elektroniczny. W dyskusji wskazano, że źródłem dźwięku mogą być dławiki (cewki) na płycie głównej, które przy zmianach obciążenia procesora generują piski. Problem ten jest znany zwłaszcza w płytach Gigabyte z pierścieniowymi dławikami, które mogą być wymienione na modele z kwadratowymi dławikami eliminującymi szum. Wentylator procesora został wykluczony jako źródło, gdyż temperatura CPU jest w normie, a dźwięk ma inny charakter. Dławiki nie wpływają na awaryjność sprzętu, ale mogą być uciążliwe. Alternatywnie sugerowano, że dźwięk może pochodzić z przetwornicy napięcia zasilającej procesor, co jest powszechnym zjawiskiem. Propozycje rozwiązań obejmują wymianę płyty głównej lub ewentualne lakierowanie dławików, choć w nowym sprzęcie lepszym rozwiązaniem jest wymiana na płytę z innym typem dławików. Monitor użytkownika to Samsung Syncmaster 931c, który nie jest źródłem szumu.
REKLAMA