logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC, zgrzyty, cykanie - Komputer piszczy jak najęty.

Szpecjalista 02 Sie 2015 15:42 1149 4
REKLAMA
  • #1 14893384
    Szpecjalista
    Poziom 8  
    Witam.
    Jako, że jestem tu nowy, więc na wstępie upoważniam was do poprawienia mnie jeśli temat nie w tym dziale i wgl.
    Przejdźmy do rzeczy - otóż od pewnego czasu, dokładniej myślę, że od momentu czyszczenia wnętrza komputera po raz któryś, czyli jakieś 12 m-c temu, z obudowy dobiegają mnie dziwne dźwięki takie jakby cykanie (Nie to nie zegarek :D).
    Dźwięk ten nasila się np gdy przewijam stronę internetową z góry na dół, odpalę jakąś gierkę bądź film.
    Być może temat był już wałkowany, ale ja nic podobnego nie mogę znaleźć, więc proszę o pomoc - jakieś sprawdzone metody walki z tym poza wymianą płyty głównej, bo na to na razie nie ma funduszy.

Parametry komputera
    CPU:Inter Core 2 Duo 2.00 GHz E400
    Motherboard: Gigabyte P35-S3L
    Karta graficzna: Nvidia Gforce 7600GT
    Dysk 250 GB HDD szczerze nie pamiętam firmy, ale to w kwestii informacji chyba niepotrzebne
    RAM: DDR2 2GB Kingston
    Karta Dźwiękowa: Realtek HD Audio

Dorzucam film obrazujący problem po chwilowym zatrzymaniu wiatraczka wentylatora - bardziej słychać to cykanie, bo nie zagłusza (od 0:30), ale ogólnie słychać to przez cały film, coś jak świerszcz w nocy. :D
    Cewki, kondensatory, a może coś z mostkami albo jakieś skoki napięć? Ktoś jakieś pomysły, bo można dostać szału powoli.
    Załączniki:
    • CAM00379.mp4 (10.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14893513
    Ewenemento
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    A zasilacz jaki?
  • REKLAMA
  • #3 14893530
    Szpecjalista
    Poziom 8  
    OO zapomniałem zasilacz to Tracer for life 400 4A 50 Hz
  • REKLAMA
  • #5 14893564
    Szpecjalista
    Poziom 8  
    Problem w tym że zasilacz, ani żadne podzespoły nie sprawiają problemów, dźwięk ten pochodzi mniej więcej z okolicy mostka północnego/dodatkowych gniazd PCI.
REKLAMA