logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie automatu wrzutowego do kopiarki Canon iR-2200

Joker77pl 11 Lut 2007 11:11 2918 12
REKLAMA
  • #1 3555315
    Joker77pl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

Poszukuję rozwiązania poprawnego połączenia dwóch urządzeń, a mianowicie automatu wrzutowego Cartadis CM4000 z kopiarką Canon iR-2200. Zależy mi na opiniach osób, które już popełniały taką kombinację i to z sukcesem. Mnie się ta sztuka udała ale nie do końca. Wszelkie sugestie i podpowiedzi są mile widziane. A tak przy okazji, może ktoś próbował połączyć Cartadis`a z Canonem iR-2016/ iR-2020 ??
    Dodam, że dystrybutor tych urządzeń "Datacard" nie potrafi zająć się tym problemem.

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3555416
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jaki masz problem ?
  • REKLAMA
  • #3 3555443
    Joker77pl
    Poziom 13  
    problem polega na tym, że ustalam koszt kopii na 20gr. wrzucam monetę - robię 1 kopię i jest ok, maszyna prosi o włożenie karty kontrolnej. jednak jeśli ustawię np. 3 kopie a jest wrzucona kwota na 1 kopię to maszyna zrobi 2 sztuki. problem polega na tym, że mimo iż maszyna i cartadis zliczają wykonane kopie to i tak zawsze wychodzi o 1 kopia więcej. wrzucam 40 gr i chcę zrobić np. 10 kopii to mimo, że powinna zrobić max. 2 robi 3, wrzucam 80 gr a ustawiam 25 kopii - powinna robić 4 a robi 5. Nie wiem co jest powodem, wszystko podłączone jest tam gdzie być powinno czyli do płyty PCB i zasilacza. próbowałem z 2 cartadisami i 2 kopiarkami.

Trochę zawiły opis ale myślę, że da się zrozumieć.
    Dzięki za zainteresowanie :)
  • #4 3557055
    ABLublin
    tak myślałem że masz z tym problem
    weź sygnał do cartadisa ze sprzęgieł pobierania papieru i będzie fruwał
  • #5 3557105
    Joker77pl
    Poziom 13  
    też o tym pomyślałem, jednak w pobieraniu papieru nie ma sprzęgieł (poza multi feederem) - pobieranie napędzane jest silnikiem krokowym a wybór papieru realizuje solenoid - tam też się podłączałem i kiszka. może Kolega jednak wie gdzie konkretnie się podpiąć bo faktycznie chodzi tutaj o zbyt "późny" sygnał z maszyny dla cartadisa. będę wdzięczny za pomoc :)
    sądzę, że pracujemy w konkurencyjnych firmach ;)

pozdrawiam :D
  • #6 3558724
    ABLublin
    a skąd jesteś ?
  • REKLAMA
  • #7 3560972
    Joker77pl
    Poziom 13  
    siedlce :D

a co z moim problemem? jakieś wieści ?

pozdrawiam :)
  • #8 3561445
    ABLublin
    masz jeszcze sygnał z pierwszej bramki jak tylko wychodzi papier z kasety
  • #9 7534507
    Jzugaj
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Kolego, znalazłem Twój post na forum elektrody. Jestem z firmy DATACARD. Jeżeli jesteś firmą zajmującą się serwisem lub sprzedażą kopiarek to prześlij mi e-mail z danymi firmy na adres datacard(_at_)datacard.pl.
    Otrzymasz od nas listę schematów podłączeniowych systemów CARTADIS, a także będziesz otrzymywał biuletyny z aktualizacjami na nowsze modele.
    Nie wiem, dlaczego były jakieś problemy bo do tego modelu jest gotowa wtyczka do CARTADISA

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 7799806
    Fazzzzi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Problem iR2200 pojawia się przy innych wrzutomatach również. Wynika to z tego, że urządzenie podczas drukowania kilku kartek ustala proces kopiowania w taki sposób, że pobierane są dwie kartki A4 - jedna za drugą, praktycznie tworzą kartkę A3.
    Trzeba by się podłączyć pod pobieranie, a jak już tutaj wcześniej wspomniano, nie jest to możliwe.

Jeżeli ktoś będzie znał rozwiązanie tego problemu, to miło by było przeczytać o tym w tym temacie :)
  • #11 10224288
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    ja to rozwiązałem na Rin20 na sprzęgle rejestracji i czujniku poboru papieru i śmiga aż miło
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #12 20190191
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Odkopuję dinozaura.
    Ostatnio to robiłem w 2007 pod Konica 7035, a jeszcze parę lat wcześniej pod NP6030 i 6035, przy tych starych analogach była zwora.
    Mam do podłączenia CM4000 Cartadis do iR2200.
    Przypomnijcie czy przy iR jest też zwora do rozłączenia ?? czy trzeba podłączyć sie po prawej stronie pod konektor od Czytnika kart
    W SM znalazłem tylko info do "Installing the Card Reader-C1"
    i zmianie ustawień w Serwisowym COPIER>FUNCTION>INSTALL>CARD
  • #13 20190680
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    Może pytaj w Cartadis? Ja nie mam pojęcia
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z poprawnym podłączeniem automatu wrzutowego Cartadis CM4000 do kopiarki Canon iR-2200. Głównym problemem jest nieprawidłowe naliczanie liczby wykonanych kopii w stosunku do wrzuconej kwoty – urządzenie wykonuje o jedną kopię więcej niż powinno. Próby podłączenia sygnału z mechanizmu pobierania papieru lub solenoidu nie przyniosły rozwiązania, ponieważ w iR-2200 pobieranie papieru jest realizowane silnikiem krokowym bez klasycznych sprzęgieł. Sugerowano podłączenie sygnału z pierwszej bramki wykrywania papieru wychodzącego z kasety, jednak problem nadal występuje. Firma Datacard oferuje schematy podłączeniowe i wsparcie, wskazując, że do modelu iR-2200 istnieje gotowa wtyczka do Cartadisa. Inne wrzutomaty również mają problemy z iR-2200, co wynika z nietypowego procesu kopiowania, gdzie maszyna pobiera dwie kartki A4 na raz, tworząc efekt kartki A3, co utrudnia synchronizację z automatem wrzutowym. Rozwiązania dla innych modeli, np. Rin20, polegają na podłączeniu do sprzęgła rejestracji i czujnika poboru papieru. W starszych analogowych kopiarkach Canon stosowano zworę do rozłączania, jednak w iR-2200 nie jest jasne, czy taka zwora jest potrzebna. W serwisowym menu kopiarki można znaleźć ustawienia dotyczące instalacji czytnika kart, co może mieć wpływ na integrację z Cartadis CM4000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA