logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się po dodaniu RAM DIMM 128MB - co robić?

Świr 14 Sie 2002 10:42 6227 40
REKLAMA
  • #1 32215
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Dokupiłem sobie 128 MB Ram ale wiesza mi kompa!!!
    Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 32236
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Sprawdź taktowanie magistrali - jeżeli jest to 100MHz to większość kości przy 133MHz się wiesza tak, że nic nie można zrobić :)
    Jeżeli to nie pomoże trzeba będzie wymienić.
    W swoim poście nie ujołeś jaka to jest pamięć - SDRRAM, DDRRAM, Rimm.
  • #3 32243
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Świr napisał:
    Dokupiłem sobie 128 MB Ram ale wiesza mi kompa!!!
    Pomóżcie

Napisz coś więcej. Jaka płyta główna ? Jaki RAM ?
  • #4 32284
    Darekkk
    Poziom 24  
    I jeszcze kiedy to się dzieje - tuż przy POST'ach czy przy dłuższej pracy...
  • #5 32319
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Może byś poprostu uwalona kość.
    Nie napisałeś czy to SDRAM czy DDR.W przypadku DDR często sią zdarza, z pozoru sprawna kośc powoduje wieszanie i różne dziwne rzeczy.Często też np. w przypadku płyt ECS zdarza się problem z niektórymi DDR'ami.pomaga wtedy aktualizacja biosu. :roll:
  • #6 32431
    Świr
    Poziom 34  
    Więc jest to kość DDR 128 MB jest taktowana 120MHz i pracuje na płycie ATX AOpena MX 59ProII
  • REKLAMA
  • #7 32434
    Świr
    Poziom 34  
    A i jeszcze kość jest w 100% sprawna bo jak pracuje solo to komp chodzi bez problemu.
  • #8 32451
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Pewnie już sprawdziłeś działanie pamięci po zamianie kosci miejscami.

Więc spróbujmy inaczej.
    Sprawdź ustawienia w BIOS-ie ( Nowe płyty główne standardowo mają jakieś cudaczne ustawienia)
    -Jeżeli pamięć jest taktowana inaczej niż procesor to ustaw jednakową wartość.
    -Sprawdź jakie jest opóźnienie dla pamięci( CAS Latency Time lub jakoś tak).Ustaw na wartość 3.
    -Spróbuj wyłączyć ECC.

Poza tym czy problemy występują podczas zliczania?

Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • REKLAMA
  • #9 32567
    Świr
    Poziom 34  
    Po pierwsze ja mam starą płytę pod prockiem AMD K6-2 450 MHz, ale przetaktowałem go na 480 magistralą, którą zmieniłem ze 100 na 120 MHz. A chociaż zamienię miejscami kości nie pomaga.
    A jeszcze zapomniałem dodać, że częstotliwość magistrali pamięci jest ustawiana zworkami i jest identyczna z prędkością taktowania magistrali procka.
  • #10 32577
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Zasugerowałem się twoją informacją, że to DDR. Według tego co wiem to to nie może być DDR. Nie było ich jeszcze dla SS7.
    Wciąż sufgeruję zwiększenie czasu opóźnienia 2->3. To przy przetaktowaniach bardzo często ratuje sytuację.
    Dodatkowo w celech eksperymentalnych możeszdo tego co pisałem wcześniej :wyłączyć BANK INTERLEAVE ( raczej nie .
    Sytuacja jest raczej ciężka. Masz solidnie przetaktowaną magistralę co może dziwnie wpływać na pracę płyty głównej. A to już w prostej linii rzutuje na pracę całości.
  • #11 32594
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    128MB DDR do AMD K6 to jak 128 R-BUS do 386,286 – po prostu niemożliwe. A 100 Mhz we amd 450 to może być, 120 Mhz to piec.(Ciekawa sprawa 4,5*100=450 a 4,5*120=480) Sprawdź zwory na tej płycie, mają być ustawione na max. 100Mhz. Ustawienia BIOS nic nie pomogą, ECC to ta plyta nigdy nie obsługiwała. A CAS 3 przy 120??? nic nie da. Przy identycznych kosciach może działać ale nie musi- wyższosc AMD i spółki.

p.s.
    gdybym był posiadaczem takiego sprzętu, to bym szybko się go pozbył.(nie myśl o GF4-przypadkiem)
  • #12 32603
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    nie napisałeś czy zamieniałeś pamięci miejscami?
    a może ta płyta poprostu nie obsługuje 128Mb
  • #13 32604
    Darekkk
    Poziom 24  
    No właśnie - ja też nie znam chipsetu pod SS7 obsługującego DDR...
  • #14 32608
    deliberabundus
    Poziom 23  
    :arrow: Komp432
    1.Zapominasz, że starsze płyty maja jeszcze inne mnożniki (np. 4*120=480)
    2.100MHz wcale nie jest ograniczeniam w płytach z socket7, ostatnie modele z tej serii miały nawet magistrale 140MHz. A najwyższa osiągana częstotliwość to ponad 620MHz.
    3. Zatem to że mój MVP3 obsługuje ECC to chyba żart producenta, jak sądzisz?
    4. CAS większe znaczenie niż jesteś w stanie przyznać. (Gdyby nie to, nie przetaktowałbym K6-2 500 na 600MHz stabilnej pracy).
    5. I wcale bym się takiego sprzętu nie pozbywał. Jest wystarczająco szybki nawet na mały serwer.
  • #15 32621
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Jeśli to jest nowy DIMM 128MB to pewnie PC-133, więc szanse małe że da się go uruchomić na starej płycie. Spróbowałbym jakiejś podmiany na moduł innego producenta. Czasami uda się dobrać coś co działa.
  • #16 32667
    komp432
    Poziom 19  
    PC133 może nie działać- jak pisze Bestyjek. Co do ECC to Via3,4 jak najbardziej obsługuje ten tryb jednak nie płyty FOR HOME lub OFFICE USE
    Poprostu moduł ECC ma Inne wycięcia w płytce- nie pasuje do gniazda DIMM na płycie głównej.Ta płyta A-Open ma chyba grafikę wbudowaną i niema złącza AGP. W BIOS można by ustawić SELF TEST na ON i zobaczyć co się dzieje. CAS 3 obowiązkowo. AMD i VIA do stabilnosci daleko przy podkręceniu szyny. Za te parę Mhz szkoda kasy na wiatraki.
    A DDR i MVP4-bzdura. A różne typy DIMM nie muszą działać razem.
  • REKLAMA
  • #17 32752
    Świr
    Poziom 34  
    Więc sorka za pomyłkę mam DIMM a nie DDR, poprostu roztargnienie. Założyłem kość innej firmy i jakoś narazie działa. Zobaczę co będzie później . I dzięki za info!!!
  • #18 32889
    Świr
    Poziom 34  
    Problem jest dalej, ale tylko kiedy pracuje Tuner TV. Po podkręceniu nie musziałem dodawać żadnych wiatraków, bo procek się nie grzeje.
    =>komp432 widzę że wiesz co to za płyta i doradź czy nie opyla się wymienić jej na inną. A co do stabilności masz rację tylko dlaczego tak się dzieje???
  • #19 32913
    komp432
    Poziom 19  
    Z tunerami to temat „rzeka”. Pod win2000 i xp zmusiłem tuner do pracy i dostatecznego zapisu za pomocą BORGa. Systemy xp i 2000 nie obsługują systemu „overlay” tylko „preview”(nie mylić z proview-firmą).
    W „preview” tuner mocno obciąża procesor, rozdzielczość obrazu TV jest mizerna i zapis kiepski. Jedynie BORG w stopniu dostatecznym funkcjonuje. Do nagrywania z tunera najlepszy jest system z rodziny win 9x. Mam ME i XP. Tunerów na BT878 miałem kilkanaście, wszystkie to to samo, różnią się tylko ceną i bajerami(stero,pilot,mpeg) U Ciebie tuner gryzie się z resztą kompa. Przy podkręceniu o 10% u mnie przestawał działać pilot a przy około 20-25% wcale nie działał. Zprawdź czy masz wyłączoną grafikę z płyty głównej ( z tą wbudowaną wcale nie powinien działać). Najlepiej ustaw wszystko nominalnie, wczytaj system(pod AMD i VIA najlepiej chyba win98se), zainstaluj wszystkie łaty(4in1) a na końcu sterowniki-grafika-tuner-audio. Twoja płyta pod k6 jest b.dobra. Miałem dawno temu SIS-TX-Pro z grafiką na płycie i tuner878, tylko raz widziałem obraz z tunera. Męczyłem się kilka tygodni i nic nie zrobiłem, zmieniłem grafikę na S3 i zaczął działać( były to czasy gdy nie było internetu i był dwa sklepy komputerowe oddalone 60 km ode mnie)
    Jeżeli nie dojdziesz ładu, kup coś na intelu i będziesz miał spokój.
  • #20 33044
    Świr
    Poziom 34  
    Więc u mnie to jest tak:
    Mam włożone 128MB RAM-u i wszystko chodzi OK i bez żadnych zastrzeżeń.
    Wkładam drugie 128 czyli mam 256MB i Tuner TV wiesza kompa, albo przerabia odświerzanie karty (tej zintegrowanej bo innej nie mam) na jakieś 160Hz (przynajmniej tak wyskakuje na monitorze, który nie obsługuje takiej częstotliwiści i się wyłącza.
  • #21 33053
    komp432
    Poziom 19  
    Ustaw zworkami magistralę na 100mhz ( pamięć i procesor ), zresetuj BIOS zworką. Zwróć uwagę co pisze na scalakach pamięci, chodzi o ostatnie cyfry. Mogą być takie -6, -7, -75, -8, -10, 12 , jest to czas dostępu do pamięci. Wartości te powinny być identyczne na obu kościach. Cyferki te oznaczają PC66, PC100, PC133.
    W tej płycie z jednego modułu pamięci korzysta grafika. Zintegrowana w ten sposób spowalnia wszystko o kilkadziesiąt procent.
  • #22 33227
    Świr
    Poziom 34  
    Tylko jest pewien problem. Niechcę stracić tych 20MHz na magistrali, bo to nieżle spowalnia kompa. Wolę zostać przy 128 MB i 120MHZ. Przynajmniej komp chodzi szybciej. Tak pozatym to czy mam wymienić grafikę??? A cyferki sprawdzę!!!
  • #23 33241
    komp432
    Poziom 19  
    Jeżeli da się wyłączyć wbudowane AGP to zmień na jakąś PCI bo złącza do G-force nie masz. Płyta ta jest bardzo ograniczona w kierunku graficznym, podobnie jak intel 810 (niewypał przez brak AGP). Co do osiągów (w testach szybkości pamięci) są prawie dwukrotnie gorsze płyty współdzielące ram z grafiką
  • #24 33268
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    20Mhz to nie tak dużo i myślę, że jednak zysk nie jest aż tak wielki. Jest to odczucie bardzo subiektywne, najlepiej załaduj jakiś program do pomiaru osiągów systemu i wtedy zdecyduj. Osobiście preferowałbym dodatkowe 128MB pamięci niż 20Mhz, zwłaszcza jeśli używasz wielu programów jednocześnie. Każda zmiana warunków pracy procesora i pamięci powyżej pewnej progu krytycznego może objawiać się w sposób najmniej oczekiwany, np. tak jak opisujesz, dlatego pozostałbym przy 256MB pamięci kosztem dodatkowych Mhz. Co do tunera to czy załadowałeś najnowsze sterowniki - karty graficzne często płatają figle jeśli sterowniki są przestarzałe a poza tym nowe wersje usuwają niejednokrotnie różne uciązliwe problemy, z którymi nie można się uporać w żaden inny sposób. 133Mhz jest wstecznie kompatybilna czyli powinna pracować na szynie 100 oraz 66Mhz nawet na starym systemie (jeśli ma przynajmniej 66Mhz).
    Dodatkowe wycięcia w modułach pamięci ECC nie wpływają w żaden sposób na pracę pamięci i każdy producent zapewnia, że pamięć ECC musi (!) pracować w każdym systemie, w którym pracuje normalna pamięć. Pamięć ECC zawiera jedynie dodatkowy bank pamięci, który jest ignorowany w systemie, który nie ma opcji ECC (korekcja błędu).

W jaki sposób komputer się zawiesza (?) Czy masz wtedy jakąkolwiek kontrolę nad nim, tzn. czy tylko tracisz ekran czy klawiatura i mysz nie odpowiada?
    Pod względem stabilności AMD K2-450 może nie wytrzymywać podkręcania szyny - nawet tylko z 450 do 480Mhz.
    Jeśli pamięć jest z kwestionowalnego źródła to może płatać różne figle (odrzuty fabryczne z nowymi naklejkami itd.).
    Podaj wszelkie oznaczenia z kości modułu pamięci - może to coś wyjaśni.
    Cyfry -6, -8, -12 oznaczją czas w nanosekundach - odwrotność ich da wartość w MHz. Należy założyć (tak robi każdy szanujący się producent) margines bezpieczeństwa 25%, czyli podzielić otrzymaną wartość przez 1.25 i wtedy wychodzi dokładnie (w zaokrągleniu oczywiście) maksymalna częstotliwość szyny na jakiej dana pamięć może pracować. Zatem:
    6ns = [(1/6)*1000]/1.25 = 133.33... czyli 133Mhz
    8ns = [(1/8)*1000]/1.25 = 100.00 czyli 100Mhz
    12ns=[(1/12)*1000]/1.25 = 66.666... czyli 66Mhz
    Wszystkie pośrednie wartości należy zaokrąglić do najbliższej wymienionej wartości w dół.

A praktycznie to:
    6 lub 7ns = 133Mhz (oznakowana jako PC133)
    8ns = 100Mhz (oznakowana jako PC100)
    10ns = 66Mhz - chociaż wielu producentów notorycznie podaje 10ns jako pamięć PC100 czyli 100Mhz.
    Nie spotkałem powyżej 10ns.

Jeśli masz ustawienia w BIOS-ie SDRAM 10ns lub 8s to odnoszą się one do wyżej wymienionych parametrów z tym, że 8ns dla pamięci 133Mhz, 10ns dla 100Mhz.

Jeśli pamięć jest na 100Mhz to nie ma mowy o stabilnej pracy systemu na szynie 120Mhz! - albo raczej nie ma gwarancji.

Pamięci z CL=2 są znacznie droższe i nie są w powszechnym użyciu. 99.99% komputerów w normalnym użyciu stosuje CL=3 i tego należy się trzymać.

Skąd ta wartość 480Mhz? Jaka jest rzeczywista prędkość szyny (według ustawień zwor a nie z wyliczeń) a jaki mnożnik dla procesora? przemnożone razem powinny dać prędkość procesora. Szynę zostawiłbym na 100Mhz mimo wszystko a mnożnik na 5.0 - 500Mhz max. Każdy procent Mhz to wielokrotnie powiększone ryzyko niestabilności całego systemu a zysk naprawdę nikły w porównaniu z tym co daje podwojenie pamięci. Znajdź tę "magiczną" granicę i trzymaj się jej - to jest sztuka dobrego przetaktowania systemu - nie żądaj rzeczy niemożliwych. Pójdź na stronę Tom's Hardware a wiele się z niej dowiesz.
    Najpierw dokładnie przetestuj system na ustawieniach, które naprawdę pracują a wtedy może się okazać, że źródłem problemów jest software a nie hardware. Trudno w to uwierzyć bo może wymagać to czasu i wielu prób. Nigdy nie rób więcej niż jedną zmianę w systemie na raz. Potrwa to dłużej ale w efekcie ostatecznym zaoszczędzi Ci wiele zmarnowanego czasu i frustracji jeśli coś nie działa.

Jaki system operacyjny - czy nie masz żadnych urządzeń z nierozwiązanymi konfliktami w menadżerze urządzeń - nie wolno tego zignorować, choćby nie wiem jak "niewinnie" mogło to wyglądać. Wszystko musi być tam "czyste"! Bez żadnych wykrzykników ani znaków zapytania.

Pozdrawiam. :?
  • #25 33390
    Świr
    Poziom 34  
    Więc na kości piszeSIL0808C24VP-7
    I jest na 133Mhz
  • #27 33558
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Czy obydwa moduły pamięci 128MB zawierają dodatkowy (mały) układ 8-nóżkowy (i jak jest ewentualnie oznaczony)? Po ile kości jest na każdym z nich? Czy są jakieś dodatkowe oznaczenia na kościach, np. w drugim i trzecim wierszu? Czy na modułach jest naklejka producenta modułu, co na niej jest napisane? Czy jest jakieś logo producenta na naklejce lub na kościach? Czy fizycznie widoczne są jakieś zasadnicze różnice między modułami?
    Pozdrawiam.
  • #28 33776
    Świr
    Poziom 34  
    Więc przestawiłem płytę na standardowe ustawienia czyli 100MHz i mnożnik 4,5 i wszystko chodzi OK. A jak przestawię mnożnik na 5 to niestartuje karta dźwiękowa!!!
  • #29 33780
    Świr
    Poziom 34  
    Tak obydwie kości mają taki układzik, a jaki to wyślę w następnym poście.
    Są jakieś naklejki i pamięci różnią się między sobą. Opiszę to w następnym poście bo mam neta przez modem, i dziś już nie będę się łączył. To do jutra
  • #30 34636
    Świr
    Poziom 34  
    Pierwsza kość wygląda następująco:
    Ma po 8 scalaków z jednej i z drugiej strony i na tych scalakach jest napisane:
    SILCOM
    SIL0808C24VP-7
    I jeszcze mały taki 8-mio nóżkowy (nie wiem jaką funkcję on pełni) z napisem:
    ATMEL 024
    24C02N
    SC27
    Chyba to jakaś pamięć, kontroler, albo rejestr przesuwny, bo Atmel takie rzeczy produkuje.
    A na naklejce umieszczonej na kości jest napisane:
    SIL1664ND133EE-BOB16D
    128MB-PC133-0108-PA 2469

Druga kość wygląda tak:
    Elementy elektroniczne ma z jednej strony.
    Ma 8 kości pamięci na których jest napisane:
    G38168A75B

0148
    Też ma małego scalaka i na nim pisze:
    HT24LC02
    A111K0692-3
    Więc jest to układ firmy Holtek, odpowiednik tego samego scalaczka w tamtej pierwszej kości.
    A na naklejce na tej pamięci pisze:
    GST
    M38E128SB168GPI75
    128MB PC-133 01DG
    Warranty Void Without Label

To wszystko co mogę napisać o tych kościach. Mam nadzieję że to pomoże rozwiązać mój problem z wieszaniem kompa.
    Czekam na jakieś propozycje rozwiązania tego problemu.

A jeszcze jedna rzecz. Jeśli przestawię magistralę na 100MHz to wyraźnie widać spadek wydajności kompa. Wszystko się od 2 do 3 razy dłużej odpala.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się komputera po dodaniu modułu pamięci RAM DIMM 128MB do płyty głównej AOpen MX59ProII z procesorem AMD K6-2 450 MHz podkręconym do 480 MHz (magistrala 120 MHz). Moduł RAM to DDR SDRAM PC133, jednak płyta obsługuje standard PC100, co powoduje problemy ze stabilnością. Wymiana kości na inny moduł innej firmy częściowo rozwiązała problem, ale zawieszanie występuje nadal, zwłaszcza podczas pracy tunera TV, który obciąża system i powoduje niestabilność, m.in. zmienia odświeżanie ekranu zintegrowanej karty graficznej. Zalecane jest ustawienie magistrali na 100 MHz i CAS Latency (CL) na 3, co poprawia stabilność, choć obniża wydajność. Moduły RAM różnią się parametrami czasowymi i układami EEPROM SPD, co może powodować konflikty. Podkręcanie magistrali wpływa negatywnie na stabilność innych komponentów, takich jak karta dźwiękowa. Wskazano, że płyta nie obsługuje pamięci ECC i ma ograniczenia graficzne (brak AGP, zintegrowana grafika). Zalecane jest stosowanie identycznych modułów RAM o zgodnych parametrach, aktualizacja BIOS-u oraz wyłączenie funkcji takich jak BANK INTERLEAVE. Problem z tunerem TV może wynikać z konfliktów sterowników i obciążenia procesora. Ostatecznie stabilna praca uzyskiwana jest przy nominalnych ustawieniach 100 MHz magistrali i CL3, z możliwością wymiany karty graficznej na PCI. Dołączono pliki z ustawieniami BIOS dla płyty AOpen MX59 PRO i procesorów AMD K6-2, co może pomóc w konfiguracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA