Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pace MSS238G - po włączeniu brak wizji

@rt 17 Wrz 2003 15:51 1564 5
  • #1 17 Wrz 2003 15:51
    @rt
    Poziom 16  

    Mam dość nietypowe uszkodzenie (przynajmniej dla mnie). Po włączeniu brak jakiejkolwiek wizji,nawet niebieskiego ekranu. Czasami można wywołać menu,czasami nie. W momencie kiedy wywołuję tryb strojenia plansza znika. Zauważyłem że pojawia się treść wizji wcześniej zaprogramowanego programu kiedy kilka razy wciśnie się NORMAL na pilocie, pojawia się prawidłowa wizja lecz fonia jest na bardzo niskim poziomie,prawie niesłyszalna.
    W oparciu o poprzednie posty związane z tego typu tunerem,wymieniłem zaprogramowaną pamięć,elektrolity w zasilaczu.Nie przyniosło to żadnego efektu. Sprawdziłem oscylator przy M35010 - pracuje. Sprawdziłem impulsy H i V - brak. W momencie kiedy jest obraz impulsy pojawiają się,a więc układ separacji impulsów synchro działa prawidłowo. Okazało się że brak sygnału wizji na 13 nodze U21 - na wejściu układu jest cały czas sygnał wizji (p.12). Wymiana tego układu nic nie dała. W końcu przyczepiłem się do szyny danych. Sprawdzając testerem szynę na pamięci - wszystko o.k. , kiedy podłączyłem się do szyny na M35010 tester wykrył brak procesora fonii ( a może tak ma być ?). W końcu odłączyłem całkowicie szynę od procesora fonii i o dziwo wszystko wróciło do normy, oprócz tego że przy zmianie programów obraz pojawia się po 2sek.
    Czy aby napewno przyczyną tego uszkodzenia jest procesor fonii ?

    0 5
  • #2 17 Wrz 2003 22:34
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Tak.
    Jest to dość częsta usterka i typowe przy tym zachowanie.
    Zamiast MSP3400 ,możesz dać MSP3410, różni sie obsługą NICAM, która i tak nie jest wykorzystywana.

    Pozdrawiam.

    0
  • #3 18 Wrz 2003 18:37
    @rt
    Poziom 16  

    Witam

    Dziękuję za sugestię, chociaż do tej pory nie zdarzył mi się taki objaw przy uszkodzonym procesorze fonii. Najczęściej był to całkowity brak fonii, dlatego tak do końca nie byłem przekonany do jego uszkodzenia.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 18 Wrz 2003 18:47
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Procesor fonii blokuje komunikację uPC z resztą układów, dlatego są przekłamania w transmisji co właśnie objawia się takimi efektami.

    Te dwie sekundy opóźnienia po odłączeniu MSP wynikają z poszukiwania przez procesor układu (uPC wysyła i oczekuje na potwierdzenie danych).

    Ja za to miałem tylko jeden przypadek, gdy do takich cudów nie dochodziło. Po prostu nie było fonii i grzał się układ.

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 25 Wrz 2003 20:46
    @rt
    Poziom 16  

    Witam!
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc, niestety dzisiaj klient poinformował mnie że rezygnuje z naprawy,ze względu na koszty. Ale co się nauczyłem to moje !

    Pozdrawiam

    0
  • #6 25 Wrz 2003 23:59
    Henry(k)
    Poziom 30  

    Nie ma sprawy :D .

    Kość trochę kosztuje więc rzeczywiście mało opłacalna jest naprawa, zwłaszcza gdy analog praktycznie zanika.

    Temat zamykam.

    0