logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6020 jako modem EDGE/GPRS - jaki kabel i program do połączenia?

Sapekk 12 Lut 2007 13:31 5052 12
REKLAMA
  • #1 3559582
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    mam pytanie do użytkowników tego telefonu i internetu z Idei.

Czy ten telefon bez problemu można wykorzystać jako modem do połączenia się z internetem (EDGE/GPRS) i jaki program do tego użyć . Czy PC Suite wystarczy. Byłem ostatnio w salonie Idei i powiedzieli mi że muszę mieć oryginalny kabel usb do tego telefonu (cena 180 zł) bo na takim zwykłym za 30zł to mi nie bedzie to chodzić. Jak spytałem jaki program mam użyć do połączenia się z internetem (ew. skonfigurowania połączenia) to powiedzieli mi że "chyba" PC Suite ale nie wiedzieli napewno.

a może zamiast 6020 użyć 6021 i łączyć się poprzez bluetooch.

Proszę użytkowników którzy łączą się w ten sposób z internetem o pomoc i odpowiedzi na powyższe pytania
  • REKLAMA
  • #2 3561042
    ezop5
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam. 6020 moze pracowac jako modem gprs/edge. program pc suite wystarczy. telefon nie musi byc skonfigurowany do gprs-wybierz tylko operatora z dostepnej listy i działa natychmiast.sprawdzałem z kartą simdata plus gsm.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3561613
    Sapekk
    Poziom 17  
    właśnie testuje to i powiem że nie mogłem sie połączyć przez kabel CA-42 firmy FOOF tzn albo z jakichś powodów nie mogłem albo nie umiałem. W tej chwili połączyłem sie za pomocą IRDY i net mi dziabie ale jakoś tak wolno. jutro zamienie ten kabel na ten drugi DKU-5 i sprawdze a jak nie to pożycze nokie 6021 i spróbóje połączyć się za pomocą bluetouch.

teraz na irdzie mam szybkość 460,8 Kb/s

pozdrawiam i dzieki za info
  • #4 3561694
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    ezop5 a za pomocą czego się połączyłeś.. bo ja na kablu CA-42 nie dałem rady.. operator plus gsm i jak odpalam PC suite to nie ma nic do wybrania z listy..
    pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 3561747
    Sapekk
    Poziom 17  
    własnie miałem ten sam problem . Na tym kablu CA-42 nie było co wybrać. pożyczyłem irde zainstalowałem sterownik i jako tako chodzi ten net.
  • REKLAMA
  • #6 3561885
    ezop5
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    6020 próbowałem na IR a na kablu 6630 ale ona chodzi z dku2.
  • #7 3565774
    Sapekk
    Poziom 17  
    zamieniłem ten kabel na bluetooth'a (tego drugiego kabla akurat gość nie miał w sklepie). Zainstalowałem sterowniki i nic. PC siute widzi tylko ten modem IRDA. Bluetooth'a nie widzi. tzn pc suite łączy się z telefonem i można wszystko robić (kopiować, itd) ale nie można się połączyć z netem bo nie widzi modemu bluetooth.

nie wiem jak odinstalować te sterowniki od irdy. w panelu sterowania-dodaj usuń programy- nie widzę tych sterowników.

po włożeniu płyty z tymi sterownikami jest tylko opcja żeby zainstalować.

co mam zrobićżeby łączyć się z netem przez bluetooth?
  • #8 4201154
    Czesiek91
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czesiek91: Mam podobny problem. Chce połączyć się z netem przez kabel CA-42 i niestety nic... Mam też Irde i PC Suite widzi tylko ten modem z podczerwieni. Za pośrednictwem tego kabla mogą kopiować, przesyłać dane z phona itp ale łączyć z internetem nie. Co mam zrobić? Proszę o radę

Dodano po 5 [minuty]:

Czesiek91: Jakby co możecie pisać na mojego maila: czesiek91(_at_)orange.pl
  • #9 4236795
    Sapekk
    Poziom 17  
    ja tez łącze sie z netem za pomocą irdy i PC Suite.
    Tylko tak mogłem nawiązać połączenie.

jakby co to pisz na gg 10424595 to może coś Ci podpowiem
  • #10 4568712
    gres
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam panowie od pewnego czasu używam właśnie pc siute i nokii 6610i oraz dku5 za każdym razem gdy zainstaluje sterowniki telefonu oraz połączenie z kablem pc widzi kabel jako com3 ale gdy chce się łączyć z netem muszę skonfigurować połączenie na com1 bo inaczej nie połączę się z netem i pewnie u was to samo trzeba by zrobić. A teraz pytanie przesiadłem się na 6020 i dku5 chciałbym skonfigurować isdn tylko nie wiem jak, czy ktoś używa tego połączenia mam iplusa
    pozdrawiam :)
  • #11 4570749
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Sorki ze taki off topic ale jakie sa koszta?? czy to idzie po zwyklej karcie sim?? ;)
  • #12 4572392
    gres
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tele_sim: tak jak myślisz te dane są naliczane jako transmisje danych i są naliczane zależnie od cennika u operatora, w moim przypadku jak wcześniej pisałem mam wykupioną opcję iplus w Plusie
    pozdro :)
  • #13 4576217
    studencik22
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    iplus 60zl
    deaktywacja 10zl plus VAT czyli cos kolo 12zl
    mialem iplusa na 6020. W miare to chodilo, ale na modemie globetrotter o wilee lepsze osiagi nawet o HSDPA zachaczalem :P.
    Roznica byla spora w ladownaiu sie stron. Bede sprzedawal ten moem wiec jesli sa chetni to prosze na priv.

co do 6020 to DKU-5 dziala. Trzeba jeszcze sciagnac plik ini zeby zainstalowac telefon jako modem. Ja sie meczylem ze 3 dni zanim to uruchomilem. PC suite chyba nawet nie trzeba instalwoac.
    Ale musi byc windows XP na 2000 nie probowalem, na 98 nie szlo.

Trzeba zainstalowac jako modem ten telefon. a potem wybiera sie jak polaczenie modemowe wpisujac numer *99#.
    APN chyba internet. i tyle.

Ja pamietam, ze udalo mi sie zrobic z tym comem jak sie nalezy... tylko dokladnie juz nie powiem jak. Na bank modem trzeba instalowac z panelu sterowania i tam ta ikonka opcje telefonu i modemu, zakladka modemy i dodaj

i nie trzeba PC suite - wystarczy w widowsie skonfigurowac polaczenie. (chyba mi sie przypomnialo :))

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6020 może być używana jako modem do połączenia z internetem przez EDGE/GPRS. Do tego celu wystarcza program PC Suite, choć konfiguracja wymaga zainstalowania telefonu jako modemu w systemie Windows (najlepiej XP). Połączenie realizuje się przez kabel USB, jednak kabel CA-42 często sprawia problemy i nie jest wykrywany jako modem do internetu, natomiast kabel DKU-5 działa poprawnie. Alternatywnie można korzystać z połączenia przez IrDA, które działa, ale jest wolniejsze. Próby użycia Bluetooth do połączenia internetowego nie powiodły się, gdyż PC Suite widzi telefon przez Bluetooth, ale nie wykrywa modemu do internetu. Konfiguracja połączenia wymaga ustawienia numeru wybieranego *99# oraz odpowiedniego APN (np. "internet"). Operatorzy naliczają opłaty za transmisję danych zgodnie z taryfą, np. w sieci Plus z opcją iPlus. PC Suite nie jest konieczny do samego połączenia internetowego, wystarczy skonfigurować modem w systemie Windows. W przypadku problemów z wykryciem modemu na kablu CA-42 zaleca się użycie kabla DKU-5 lub połączenie przez IrDA.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA