Witam
Mocno gorącej wody nie używam ale w miarę ciepłą wodą i octem 10 procentowym. Mam z serii C82 i 9500, mają podobne głowice i też zapchały mi się mocno, więc porozbierałem je, wymontowałem głowice i dokładnie przepchałem tzn. przepłukałem wodą, potem octem. Wstawiłem wymontowaną głowicę do podstawki z wodą ciepłą na kilkanaście minut, żeby trochę tusz puścił. Nałożyłem cienki wężyk na strzykawkę lekarską o pojemności 20 cm³ i przepchałem głowicę przez górne wloty tuszu. Woda nie chciała przechodzić, ponieważ głowica była mocno zapchana, ale po kilku próbach głowica równo rzygała dyszami przepchanymi, jak nowa. Zamontowałem głowicę i wmontowałem do drukarki. Należy zwrócić uwagę na delikatne elementy i wszystko należy robić bardzo precyzyjnie, bezwzględnie czysto i dokładnie i wtedy będziemy zadowoleni do następnego zapchania głowicy. Takie są prawa wspólczesnej techniki. wiecznie nic nie chodzi. Można nie rozbierać drukarki i jak wyżej Kolega podał podłożyć pod wózek nasączony octem np. miękki papier i poczekać, albo stosowałem w/w strzykawkę z octem i przepychałem - to szybszy sposób, ale słabo zdawał egzamin, bo zalewało drukarkę tuszem i trudno to domyć. Rodzaj oczyszczenia głowicy pozostawiam do wyboru.
Jeśli głowica jest bardzo mocno zapchana to raczej lepiej rozebrać. Zaznaczam, że jest to trochę trudne - jeśli ktoś tego nigdy nie robił, ale kiedyś trzeba zacząć, bo wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.
Pozdrawiam