logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mechanicznie wyczyścić zaschniętą głowicę Epson Stylus C66?

makiki 12 Lut 2007 21:23 6333 3
REKLAMA
  • #1 3561788
    makiki
    Poziom 10  
    Witam. Czym można wyczyścić głowicę? Mechanicznie. Czyszczenie z drukarki nie daje efektu. Tusz włożony oryginalny, nowy. Zaschnięta głowica jedna. Pozostałe trzy sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 3562068
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Rozumiem, że zaschnięty jest jeden z kolorów? Jeżeli czyszczenie programowe nic nie daje, musisz kupić odpowiedni płyn do udrażniania do drukarek firmy Epson (dostępny np. na Allegro). Wtedy wyjmujesz tusze, wyłączasz drukarkę (wyjmując kabel zasilający) i przy pomocy strzykawki z gumową rurką wprowadzasz (ostrożnie, nie na siłę) trochę płynu (powiedzmy 0,5 ml) w niedrożny kanalik. Można wtedy podłożyć pod głowicę kawałek szmatki by niepotrzebnie nie brudzić wnętrza drukarki. Następnie ją włączasz, wkładasz tusze i wyłączasz (tym razem przyciskiem). Dobrze byłoby zostawić drukarkę na jakieś parę godzin (żeby tusz się prawidłowo ułożył w ruszanych pojemnikach). Po tym czasie włączasz drukarkę i po 1-2 programowych czyszczeniach głowic powinno być dobrze. Ja aktualnie walczę z bardzo podobną C64 - była kompletnie zaschnięta ("leżak serwisowy"), 3 kolory już udrożniłem, został tylko 1 "uparciuch" :D
  • REKLAMA
  • #3 3562207
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Izopropanol + wanienka ultradźwiękowa. Jeśli to nie pomoże to głowicę do kosza. Jeśli nie masz takich akcesoriów to kombinuj jak pisze kolega powyżej, ale szczerze mówiąc to nie wróżę żadnych rewelacji przy mocno zaschniętej głowicy i jeśli wcześniej tego nie robiłeś.
  • #4 3562900
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Drukarki, kserokopiarki i plotery
REKLAMA