logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP zatrzymuje się na czarnym ekranie - ASROCK K7S8X, Athlon 2200+

wuwojtas 13 Lut 2007 16:52 2436 10
REKLAMA
  • #1 3565647
    wuwojtas
    Poziom 11  
    Witam!

Płyta ASROCK K7S8X, 256 DDR 233, Athlon 2200+, Radeon 5500. Komputer 3-letni. Nigdy żadnych problemów. Teraz wyskoczyło, że brak pliku NTLR, czy coś podobnego (nie widze teraz tego i niepamiętam dokładnie). Chciałem go przekopiować z płyty instalacyjnej Windows XP, ale chwila po zaczytaniu płyty pojawia się czarny ekran i nic dalej się nie dzieje!

Co to może być? Kiedyś słyszałem, że to mogą być kondensatory, ale wszystkie wyglądają jak nowe!

Proszę o pomoc...

Pozdrawiam
    Wojtek 8)
  • REKLAMA
  • #2 3566003
    unir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A próbowałeś odzyskać?Jest taka funkcja na płycie,jeżeli nie robiłeś kopii zapasowej,ale kopię robi też sam program.Zobacz na przywracanie systemu. pozdr.unir
  • REKLAMA
  • #3 3566063
    wuwojtas
    Poziom 11  
    Właśnie to chciałem zrobić, ale komputer tylko ruszył z płyty i stanął... Nie doszedłem do odzyskiwania, system też się nie ładuje. Nic nie mogę zrobić, nawet nowego systemu postawić z płyty...
  • REKLAMA
  • #4 3566162
    unir
    Poziom 12  
    A masz startową?pozdr.unir
    Co robiłeś,że musisz naprawiać?Robala nie masz?
  • #5 3566168
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Moze masz wiruska na dysku sprobuj sformatowac dysk i postaw winde od nowa a jeszcze przed tym sprawdz czystosc kompa czy sie cos nie przegrzewa od nadmiatu kurzu i sprawdz tez pamiec ram moze byc uszkodzona
  • REKLAMA
  • #6 3566263
    wuwojtas
    Poziom 11  
    Jeszcze raz powtarzam, że mam oryginalną startową płytę z Windowsem XP Home Edition i nie raz instalowałem z niej system, ale tym razem komputer nie ma ochoty wystartować z tej, ani z innej płyty. Po prostu klikam spacje, aby wystartować z płyty, pojawia się informacja, że rozpoczyna się wczytywanie instalatora windows i po chwili pojawia się czarny ekran i to koniec...
  • #7 3566302
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Masz problem z pamięcią.Przetestuj Memtestem.
    www.memtest86.com
  • #8 3566371
    wuwojtas
    Poziom 11  
    No tak, ale jak napisałem w 1 poście system mi się nie ładuje!
  • #9 3569493
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Memtest uruchamia się z dyskietki, lub tworzy sie bootowalny cd-rom i z niego sie uruchamia. Nie trzeba "ładować" systemu.
    Miom zdaniem jednak to wina leży nei po stornie pamięci, tylko dysku. Ogólnie ten błąd wskazuje na problem z boot sketorem, tablicą alokacji plików, lub plikiem boot.ini (ew. setką innych powodów, jak to w microsofcie - złośliwa dygresja..). Dwa pierwsze przypadki pomaga wyleczyć fixboot, lub fixmbr przy uruchomieniu z kompaktu instalacyjnego WinXP w trybie odzyskiwania systemu, czy tez konsoli odzyskiwania systemu.
    Polecam artykuł: http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm:

Jezeli problem pojawił się po instalacji SP2 to być możę winny jest DEP - Data Execution Prevention. Mozesz go wyłączyć:

Turn off the DEP feature in Windows XP SP2
    If you need the functionality of the incompatible driver, you can turn off the DEP feature. To do this, follow these steps:1. Restart your computer.
    2. During the restart process, press F8.
    Note On a computer that is configured to start multiple operating systems, press F8 when the Startup menu appears.
    3. Use the arrow keys to select a Safe Mode option, and then press ENTER.
    4. Click Start, click Run, type cmd, and then click OK.
    5. At the command prompt, type the following, and then press ENTER:
    bootcfg /raw “/noexecute=alwaysoff /fastdetect” /id 1
    Note If you have multiple start entries or start options, you may have to manually modify the Boot.ini file for your computer. To do this, follow these steps:a. Click Start, click Run, type sysdm.cpl, and then click OK.
    b. On the Advanced tab, under Startup and Recovery, click Settings.
    c. In the Startup and Recovery dialog box, click Edit.
    d. Change the /noexecute option to the following:
    /noexecute=alwaysoff
    e. On the File menu, click Save, and then click Exit.
    f. Click OK two times.
    6. Restart your computer.

Wiecej o DEp tutaj:
    http://support.microsoft.com/kb/875352
  • #10 3569594
    unir
    Poziom 12  
    A może tak.PQ jedna partycja [aktywna w FAT+DOS] i z dyskietki fdisk, potem szukasz płyty i instalka.Potem możesz robić co chcesz.pozdr.unir
  • #11 3569635
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    ja miałem podobnie u siebie z tym że standardowo miałem na płycie zworki ustawione na 100 mhz jak zmieniłem taktowanie na 133mhz (z taka chodzi mój procesor) to win nie dogrywał plików jak przestawiłem na 100mhz odpalił dograł zainstalował i wszystko było ok później przestawiłem tylko na 133 i dalej w porządku
    PS: najśmieszniejsze jest to że jak robiłem niedawno format to już na 133mhz poszedł normalnie (nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć :( )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na komputerze z płytą główną ASROCK K7S8X, procesorem Athlon 2200+ oraz kartą graficzną Radeon 5500. Instalacja zatrzymuje się na czarnym ekranie po załadowaniu instalatora z oryginalnej płyty startowej, uniemożliwiając zarówno naprawę systemu, jak i ponowną instalację. Występował wcześniej błąd związany z brakiem pliku NTLDR. Sugerowano możliwe przyczyny takie jak uszkodzona pamięć RAM (zalecany test Memtest86 uruchamiany z dyskietki lub bootowalnego CD), problemy z dyskiem twardym (uszkodzony boot sektor, tablica alokacji plików, plik boot.ini), obecność wirusów, przegrzewanie się podzespołów lub błędne taktowanie pamięci RAM. Zalecane jest użycie narzędzi fixboot i fixmbr z konsoli odzyskiwania Windows XP oraz ewentualne wyłączenie funkcji DEP w SP2. Wskazano także na możliwość konieczności sformatowania dysku i utworzenia jednej aktywnej partycji FAT przed instalacją systemu. Jeden z użytkowników zauważył, że zmiana taktowania pamięci z 133 MHz na 100 MHz pozwoliła na poprawną instalację systemu, co sugeruje problem z kompatybilnością lub stabilnością pamięci przy wyższej częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA