logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją wszystkich Win nowszych niż 9x

seba8107 17 Paź 2006 00:49 1818 19
REKLAMA
  • #1 3124491
    seba8107
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mój problem polega na tym,że instalacja np. WIN XP PRO przebiega prawidłowo do momentu, kiedy wczytane zostaną sterowniki. Później czarny ekran z mrugającym kursorem (w lewym górnym rogu ekranu) i tak już zostaje. Nigdy wcześniej na tym samym sprzęcie nie miałem problemów z instalacją jakiego kolwiek systemu operacyjnego. Win Xp PRO instalowany z tej samej płyty co i teraz instalował się i chodził bez zarzutu. Teraz możliwe jest tylko zainstalowanie systemów z serii Win 9x. Testowałem pamięć programem "memtest" i wg. niego wszystko jest w porządku tzn. "żadnych błędów" Nie mam pojęcia o co chodzi pomóżcie prosze. Może macie jakiś pomysły? Bo ja Już wyczerpałem chyba wszystkie. Mój sprzęt to: Płyta VIA KT400A+8237 Chipset Based "KT4A-V",(wcześniej miałem płytę KT4AV i było to samo) procesor 1.7Ghz AMD Athlon XP, pamięć: 256MB DDR 400Mhz,grafika GeForce2 MX/MX400, dysk Seagate 80GB Barracuda Ata V,
  • REKLAMA
  • #2 3124681
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Podmień pamięć z innego i zobacz co będzie Memtest nie zawsze wszystko wyłapuje
  • #3 3124700
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Z tego co słyszałem to często z niewyjaśnionych przyczyn pomaga reset biosu do wartości domyśnlych.
  • #4 3125071
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    hmm ja taki problem mialem z laptoem w ktorym nie dzialal naped i nie moglem zbotowac z plyty ale mialem zewnetrzny naped pod usb okazalo sie ze w biosie nie ma botowania z cd-romm usb (bios okrojona wersja w laptopie tak jest zawsze ) pozniej botowalem z 6 dyskietek zaladowalo sterowniki i przy 6 czarny ekran z migajacym " - " no coz poradzilem sobie ze jeszcze poprzedni system dzialal i uruchomilem instalator z poprzedniej windy.

do tej pory nie wiem ja kto inaczej rozgrysc jeszcze mozna zdalnie zainstalowac przez RSI

Szukalem zrozwiazan na setkach for ale kazdy mial problem z normalnym PCtem i podmieniali zazwyczaj karte graf. - problem sprzetowy :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3125138
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Skoro ciężko cokolwiek podejrzewać, to sprawdź zworkologię i kablologię. Bo wiem, że nawet niektóre sklepy (firmy komputerowe) nieprawidłowo podłączają HDD i napędy, wg. nich nieistotne co master co slawe a taśma IDE to bez różnicy którym końcem jest wpięta do płyty. To jest bardzo istotne.
  • #7 3125147
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Józef18 napisał:
    Błędem użytkowników jest instalowanie systemu XP w systemie plików FAT32.

Pozdrawiam
    Józef

Możesz to jakoś szerzej objaśnić? Zainstalowałem XP na FAT32 na kilkunastu komputerach, pracują normalnie, nie ma z nimi żadnych problemów. Dlaczego jest to błąd?
    Chyba, że masz na myśli samo instalowanie windowsa... Ale niestety, w wielu zastosowaniach nie ma alternatywy.
  • #8 3128578
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Józef18 hmmm jesli chodzi o tablice alokacji plikow fat32 a ntfs to ze na partycji fat32 plik bedzie zajmowal wiecej miejsca niz w ntfs.
    Jeli chodzi o blad to moze byc ale jesli ktos tworzy np jedna partycje z tablica al. ntfs a inne w fat32 to jest blad ale nic tutaj nie ma do tego ze pokazuje sie czarny ekran to jest jakis blad sprzetowy- ale jaki to ja nie mam pojecia ;)
  • #9 3128735
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    A nie masz czasem czegoś przetaktowanego ?
    Chociaż wtedy może szybciej wyskoczyłby "Blue screen".

Może problem stanowi MBR na dysku.
    Zostały w nim jakieś zbędne (nieprawidłowe) wpisy i stąd problem.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #10 3129519
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    seba8107 napisał:
    Mój problem polega na tym,że instalacja np. WIN XP PRO przebiega prawidłowo do momentu, kiedy wczytane zostaną sterowniki. Później czarny ekran z mrugającym kursorem (w lewym górnym rogu ekranu) i tak już zostaje. Nigdy wcześniej na tym samym sprzęcie nie miałem problemów z instalacją jakiego kolwiek systemu operacyjnego. Win Xp PRO instalowany z tej samej płyty co i teraz instalował się i chodził bez zarzutu. Teraz możliwe jest tylko zainstalowanie systemów z serii Win 9x. Testowałem pamięć programem "memtest" i wg. niego wszystko jest w porządku tzn. "żadnych błędów" Nie mam pojęcia o co chodzi pomóżcie prosze. Może macie jakiś pomysły?

Wygląda na to , że dysk ma uszkodzone sektory . Prawdopodobnie nie można prawidłowo sforrmatować dysku na system plików NTFS . FAT32 jest mniej wrażliwy na takie anomalie i stąd nie możesz zainstalować innych systemów niż 98 . Wykonaj najpierw zerowanie dysku , a później Reemap w Victorii , lub w MHDD . A dopiero po tych zabiegach sformatuj dysk na NTFS i dobrze by było , abyś to zrobił w sprawnym systemie XP - zakładka Mój Komputer\Zarządzaj\Zarządzanie dyskami . Jeśli dysk nie przejdzie tu pełnego formatowania na NTFS , ( zaznaczam pełnego , a nie szybkiego ) , to pozostanie tylko FAT32 .
    Najwyraźniej jest to wina dysku twardego , choć nie wykluczam pamięci operacyjnej . Chociaż podobno jest sprawna . Tak więc bierz się za dysk .
    Pozdrawiam .
  • #11 3130472
    seba8107
    Poziom 2  
    Próbowałem już na kilku "twardzielach " każdy po formacie łącznie z boot sektor - to samo. Spróbuję jeszcze od kogoś porzyczyć i podmienić pamięć. Ze sprzętu to nie zmieniałem jeszcze tylko jej i procesora wszystko inne podmieniając ( oprocz cooler-ów, obudowy i zasilacza :-))) dalej jest identycznie to samo. Wielkie dzięki wszystkim za wasze pomysły i jakby ktokolwiek miał jeszcze jakiś to bardzo proszę piszcie. Jeszcze raz dzięki.
  • #12 3130786
    Przemcio
    Skoro miga kursor bez Blue screena to RAM moze być OK.
    Cóż może trzeba się "uczepic" z drugiej strony?
    Jakie sterowniki instalujesz do grafiki albo w jakiej kolejności - może tak.
    Może masz sterownik w wersji "Mimo to" :D i kiedy instalujesz go na "siłę" system nie daje rady.
    Wszystko z oryginalnych płyt do urządzeń czy "najnowsze" z Netu w myśl zasady - lepsze wrogiem dobrego.
    Skoro sprawdzałeś na różnych dyskach ( IDE/ S-ATA ) odpada problem kontrolera po F6 itp. dziwactwa związane z dyskiem.
    Masz płyty na chipsecie VIA a tu trzeba troszkę pomyśleć i czasem poeksperymentować co i do czego ma być.
    Zainstalujesz np. VGART bo akurat jest i po sprawie.
    Jeżeli będziesz instalował pojedyńczo jakiś sterownik to po restarcie kompa będziesz wiedział kiedy system ma dosyć.
    To powinno dać do myślenia bo XP czasem nie musi wołać o restart po zainstalowaniu czegoś a czasem po zainstalowaniu kilku sterowników po kolei po restarcie nie siły wstać.
    Aha , i jeszcze jedno XP z SP1 czy już z SP2 ?

Pozdrawiam
    Przemo
  • #13 3131257
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    "Przeleć" dysk programem wdclear. Możliwe, że masz błędne wpisy na twardym.. wtedy powinno być oki. Komp się nie grzeje? Jakieś urządzenie może Ci zwiesza całość.. coś kupiłeś do kompa ostatnio, czego nie było wcześniej?
  • #14 3131331
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Sprawdz czy w BIOS jest wlaczona opcja ACPI.
  • REKLAMA
  • #15 3131386
    chomicki
    Poziom 25  
    Przemcio: dobrze myślisz, ale chyba nie zrozumiałeś do końca problemu. Problem pojawia się w pierwszej fazie instalacji. Na początku trwa kopiowanie plików, po czym ekran staje się czarny z migającym kursorem a po kilku sekundach powinny się pojawić następne kroki (F8 akceptacja warunków itd), ale się nie pojawiają.
  • #16 3131424
    Przemcio
    Cytat:

Mój problem polega na tym,że instalacja np. WIN XP PRO przebiega prawidłowo do momentu, kiedy wczytane zostaną sterowniki

No tak, może zrozumiałem, że to po zinstalowaniu sterowników od urządzeń.

A co z samą płytą CD ? Może z nią jest coś nie tak? Rysy albo rozwarstwienie.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #17 3131488
    chomicki
    Poziom 25  
    A ja nadal będę się upirał, że powodem może być podłączenie HDD i napędu optycznego. Nie wiem jak jest u Ciebie. Jeśli masz dwie taśmy, to HDD i napęd ustaw na master, HDD podłącz do pierwszego gniazda IDE a napęd do drugiego. Taśmy podepnij tak, aby ich dłuższe części były od strony płyty głównej a końce tych taśm podepnij do HDD i napędu. Jeśli masz jedną taśmę, to dłuższy jej koniec do pierwszego gniazda IDE, skrajny koniec do HDD a środkowa część do napędu, HDD zostaje na master a napęd przestaw na slave. Przy jednej taśmie napęd będziesz musiał zamontować na samym dole a HDD najwyżej jak się da. Wiem, że taśma będzie komicznie zakręcona, ale tak ma być. Jeśli ktoś mi powie, że to nieważne którą stroną będzie taśma (przecież wszystkie przewody są podłączone 1 do 1) to się grubo myli, bo na niektórych płytach głównych mogą sie pojawić problemy.
  • #18 3131810
    krysiu1986
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    kiedys przy instalacji xp gdy zaczynal kopiowac sterowniki robil mi sie caly niebieski ekran i zwis. i tak za kazdym razem sie zawieszal. wkoncu otwarlem obudowe zeby posprawdzac tasmy itp i az sie przerazilem iloscia kurzu w srodku (to byl komp znajomych:) przeczyscilem wszyystkie gniazda i poszlo bez problemu. pisze ci to poniewaz czasami najprostsze rozwiazania sa najlepsze:) pozdr
  • #19 3131824
    chomicki
    Poziom 25  
    krysiu1986: u Ciebie pewnie nie kontaktowała pamięć RAM (z powodu właśnie kurzu), zauważ, że omawiany problem objawia się zupełnie inaczej.
  • #20 3159370
    seba8107
    Poziom 2  
    Otóż Panowie po wielkich trudach, kombinacjach "po prostu bawieniu się z każdym podzespołem kompa po kolei" problem rozwiązany. Co było przyczyną? Otóż "też nie wydawało Mi się to zbyt prawdopodobne a wpadłem na to dopiero kiedy nie było już innej możliwości :-) " PROCESOR!?!! A tak po podmianie mojego (Athlon 1.7 XP+) na Athlon-a 2.0 XP+ (używka z komisu) TO JAK RĘKĄ ODJĄ wszystko chula na "starych" podzespołach tych, które zakupiłem razem z kompem. Żadnych błędów, spowalniania czy tym podobnych- jednym słowem wszystko chula jak kiedyś :-))) . BARDZO DZIĘKUJĘ WAM WSZYSTKIM za pomysły i porady bez tego nie miałbym pewnie ochoty nic z tym robić "zakupiłbym nowy a ten leżałby w kącie - a tak jeszcze się przyda" Wybaczcie, że sie tak rozpisałem ale sami przecierz wiecie jaka to radocha kiedy się siedzi, grzebie, grzebie i długoo, długooo nic aż w końcu nie idzie wysiłek na marne i wszystko znów DZIAŁA :-))) . Jeszcze raz dzięki wszystkim z forum.

Dodano po 7 [minuty]:

Acha byłbym zapomniał. Szczególne podziękowania dla Gościa o psełdonimie "chomicki" Twoje wypowiedzi i sugestie były zawsze najbliżej zrozumienia mojego problemu. Pozdrawiam i liczę na pomoc w przyszłości a i Ty możesz zawsze liczyć na moją o ile moje doświadczenia będą Ci w czymś pomocne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji systemów Windows nowszych niż 9x na komputerze z płytą główną VIA KT400A+8237, procesorem AMD Athlon XP 1.7 GHz, 256 MB pamięci DDR 400 MHz, kartą graficzną GeForce2 MX/MX400 oraz dyskiem Seagate 80GB Barracuda ATA V. Instalacja Windows XP PRO zatrzymywała się na czarnym ekranie z migającym kursorem po załadowaniu sterowników. Testy pamięci RAM programem Memtest nie wykazały błędów, a problem występował niezależnie od dysku twardego, który był formatowany i testowany na różnych nośnikach. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak błędna konfiguracja BIOS (reset do ustawień domyślnych, włączenie/wyłączenie ACPI), nieprawidłowe podłączenie taśm IDE (master/slave, orientacja taśmy), uszkodzone sektory dysku twardego (zalecane zerowanie i remapowanie w programach Victoria lub MHDD), a także potencjalne problemy ze sterownikami graficznymi lub kolejnością ich instalacji. Ostatecznie przyczyną okazał się uszkodzony procesor AMD Athlon XP 1.7 GHz, którego wymiana na Athlon XP 2.0 GHz rozwiązała problem i umożliwiła poprawną instalację systemu Windows XP na tym samym sprzęcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA