Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer HP Vektra VL 420 nie startuje tylko piszczy!

13 Lut 2007 17:11 2291 14
  • Poziom 12  
    W kompuerze HP Vektra VL 420 mam następujący problem.
    Jak włączam to po chwili coś zaczyna na płycie głośno piszczeć i komp w ogóle nie startuje.
    Wentylatory w zasilaczu i na procku jakby ruszają w pierwszym momencie, ale sie zatrzymują i nic tylko pisk.
    Sprawdzałem już karte grafiki w innym kompie i działa, wyjmowałem kosci pamięci na zmianę i tez nie to.
    Może ktoś coś zasugeruje?
    Moderowany przez TONI_2003:

    Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

  • Poziom 38  
    Możesz sprecyzować te piski? Może to z głośniczka systemowego ?
  • Poziom 11  
    Może spróbuj na początek zresetować bios
  • Poziom 12  
    Sprawdź czy żaden z kondensatorów nie jest opuchnięty, jak kondensatory opuchną, to piszczą, bo z nich w tedy gaz wychodzi.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 17  
    Napisz cos wiecej bo z tym co teraz napisales to zaden wniosek sie nie nasowa
  • Poziom 12  
    kto ma napisać więcej??
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Może spróbuj na początek zresetować bios
  • Poziom 2  
    Sprawdz kondensatory, zresetój bios,
    a jak nie to spobuj pozyczyc jakis dysk od kumpla i sprawdz czy chodzi na jego dyski.
  • Poziom 10  
    Dziwna sprawa bo na chłopski rozum to BIOS ale dlaczego wiatraki się zatrzymują to mnie dziwi...

    No cóż sprawdź, tak jak mówią koledzy, kondensatory oraz bios'a.

    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Jeżeli piszczą to dwie rzeczy: cewki na płycie albo buzzer na płycie głównej. Jeżeli to buzzer odczytaj piski tzn policz ile ich jest i jakich (długich krótkich). Jeżeli słyszysz jeden pisk długo i o wysokiej częstotliwości to możliwe że to cewki na płycie. Zdiagnozuj co piszczy i w okolicach jakich elementów na płycie głównej.
  • Poziom 12  
    Ten pisk to z płyty. Odzywa się nie od razu tylko po kilku sekundach. Na płycie zapalona jest zielona dioda. Dzwięk to jakiś sygnał ostrzegawczy że coś nie w porządku i chyba bios blokuje uruchamianie kompa.

    Tylko nie wiem do czego ten sygnał się odnosi? Na stronach HP znalazłem informacje że może to byc jakiś podzespół kompa, który nie współpracuje dobrze z płytą i ta go odłącza. Trzeba by chyba wsadzać po kolei do kompa inny zasilacz, pamięci, grafike itp aż sie natrafi na własciwą rzecz. Chyba że to sama płyta ewentualnie włącznik w obudowie.


    http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/bizsupport/questionanswer.do?threadId=970419

    Dodam jeszcze że zdarzyło mi sie to juz raz wczeniej - taki sam problem ale znikł na nastepny dzień bez naprawy, sam.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Obstawiam restart biosa, tak jak wcześniej już mcgregorx mówił. Jeżeli to pisk z buzzera albo głośniczka przy płycie głównej to może być to problem z jakimś podzespołem źle pracującym. Zresetuj ustawienia biosa a jak to nie pomoże to dalej będziemy myśleć.
  • Poziom 12  
    Po resetowaniu biosa działa znowu. Nie wiem tylko na jak długo dziekuję, temat być może powróci w swoim czasie.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692865.html

    Wątek jest kontynuacją powyższego. komputer ponownie nie startuje i nic nie daje resetowanie biosu. Komputer daje sygnał 2 piknięcia co oznacza podług instrukcji PSU in protected mode - zasilacz w trybie awaryjnym. Na stronach HP jest sugestia że to bateria na płycie[ wymieniłem ją i nic] albo zasilacz. Podobno to jednak płyta, bo ktos pisze że wymiana wszystkich podzespołów nic nie daje.

    Na forum HP ktos opisuje to samo

    I have about 100 Vectra VL420 at my company and expirienced the problem several times.
    It does not seem to be the the Power Supply unit as I took the "supposed to be faulty", connected it on another machine and it works just fine. I did the reverse process, taking Power supply from a working computer, connected it in the problematic one and get a serie of beeps followed by 2 beeps.
    Power Supply Fan does not start on this computer as well as CPU Fan. to eliminate any other faulty devices / parts, I turn computer on with no RAM, no drives etc..
    Unfortunatly I do not have a solution, though in a few cases computers "came back to life", but in some cases the problem reappeared after a period of time ranging from few days to few months.

    http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/biz...97998&admit=-682735245+1172315403663+28353475

    Moderowany przez jankolo:

    Tematy połączyłem. Proszę w przyszłości nie otwierać bezsensownie nowego tematu tylko poprosić o otwarcie poprzedniego

  • Poziom 12  
    Wymieniłem zasilacz i komp znowu ruszył. Mam nadzieję ze nie stanie po paru dniach.