logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SHARP 54DT-25SC - Nagrzewanie tranzystorów Q504/Q502 i utrata liniowości obrazu

Kandys 13 Lut 2007 20:22 1420 6
REKLAMA
  • #1 3566944
    Kandys
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Telewizor naprawiony po uszkodzeniu BU 505DF. Wymienione wszystkie elektrolity w gałęziach zasilania. Załącza się płynnie i pracuje OK. Po kilku minutach prawidłowego odbioru silne nagrzewanie się tranzystorów Q504 Q502 (BD830 BD825) i stopniowa utrata liniowości w górnej części obrazu. Straciłem na tym uszkodzeniu cały dzień i już brak mi koncepcji. Od czego są gorące te tranzystory w ramce, przecież pracują bez radiatora. Zaznaczam, że gdy są zimne obraz jest bez zarzutu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3568216
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    No właśnie - pracują bez radiatora, jak to w Sharpie bywa.
    Tam wszystko musi być idealnie sprawne, napięcia zasilające stabilne, elementy dokładnie przelutowane, wszystkie elektrolity w pionie powinny zostać wymienione. A i tak może się okazać, że po prostu któryś tranzystor dostaje popalić. Jak to w klasie D bywa.
  • REKLAMA
  • #3 3570292
    Kandys
    Poziom 12  
    Elektrolity w pionie wymienione, elementy przelutowane, a na tranzystory założone radiatory. Bez zmian. Sprawdziłem wszystkie elementy w pionie i niby wszystko OK, a tranzystory się "gotują". Czy nikt nie spotkał sie z podobnym uszkodzeniem?
  • #4 3570762
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    Oprocz temperatury tranzystorow wykonales jakies inne pomiary- napiecia, przebiegi.
  • REKLAMA
  • #5 3571225
    Kandys
    Poziom 12  
    Witam!
    Zasilanie ramki: pierwsza gałąź +10V, druga gałąź -12V. Zredukowałem to -12 do wartości -10, ale to napięcie zasila odchylanie dolnej połowy obrazu więc góra była bez zmian tzn. zła liniowość.
    Przetwornica dostarcza napięć porównywalnych z wartościami schematowymi. Jeszcze nie sprawdziłem przebiegów na n.63 n.64 TDA8842. Jutro na obrazie kontrolnym sprawdzę ich kształt. To chyba ostatnia deska ratunku.
  • REKLAMA
  • #7 3574747
    Kandys
    Poziom 12  
    Witam!
    Niestety problem chyba zostanie nie rozwiązany. Na wejściu AV identyczne objawy. Klient się niecierpliwi i pewnie zrezygnuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sharp 54DT-25SC po wymianie uszkodzonego tranzystora BU 505DF oraz elektrolitów w gałęziach zasilania pojawia się problem silnego nagrzewania tranzystorów Q504 (BD830) i Q502 (BD825) pracujących bez radiatora, co powoduje stopniową utratę liniowości obrazu w górnej części ekranu. Pomimo dokładnego przelutowania elementów, wymiany elektrolitów i założenia radiatorów na tranzystory, problem nie ustępuje. Napięcia zasilające ramki są zgodne ze schematem (+10V i -12V, zredukowane do -10V), a przetwornica działa prawidłowo. Próby zamiany tranzystorów BD825/BD830 na BD139/BD140 z małymi radiatorami w innych urządzeniach przyniosły pozytywne efekty, jednak w tym przypadku problem pozostaje nierozwiązany. Obserwowane objawy występują również na wejściu AV, co wskazuje na głębszy problem z liniowością i stabilnością stopnia odchylania. Dalsze pomiary przebiegów na układzie TDA8842 planowane są jako ostatnia próba diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA