logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawartość pamięci do tunera Pace MSS 228GLT - gdzie znaleźć?

metal60 14 Sie 2002 19:39 2664 16
REKLAMA
  • #1 32294
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    potrzebuje zawartosc pamieci do ww. tunera.z gory serdeczne dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 32304
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Prosim badzo :D

Pozdro

PS. ten PL działa, ale w/g mnie nie do kuńca. Jak się nie spodobo to wytnij.
    PS.2. Wsadź Atmelka to dłużej wytrzyma.
    Załączniki:
    • mss228lt.zip (11.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 32342
    metal60
    Poziom 22  
    serdeczne dzieki za wsady.myslalem ze problem jest z pamiatka,ale niestett dalej mam no signal.po wejscie w ustawianie programu pojawia sie obraz ale pasmo jest strasznie waskie i juz zmiana o jedna tysieczna daje widoczny efekt na obrazie, a przy probie zapamietania ginie obraz i pojawia sie no signal.podmienialem juz stv0056a jak rowniez glowice bez rezultatu.za wszelkie sugestie serdeczne podziekowania. ps.prosze jeszcze o wsad do 24c32-pace prima.
  • REKLAMA
  • #4 32358
    Henry(k)
    Poziom 30  
    A może to konwerter padł lub antena się skrzywiła?
  • #5 32396
    metal60
    Poziom 22  
    konwerter ok. antena ok.tak jak pisze post wyzej,przy probie strojenia tuner ma strasznie waskie pasmo i juz zmiana o tysieczna w czestotliwosci powoduje widoczny efekt na obrazie.
  • REKLAMA
  • #6 32424
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Napisz dokładnie jakiego masz procka to może coś ci pomogę . Mam kilka plików moze któryś spasuje. Wedłu mnie to jest pamięć .
  • #7 32427
    metal60
    Poziom 22  
    procek to_809-8663131 ziloga.a w pace prima 809-8663152.najgorsze jest to ze ten prima chodzil i przypadkowo wykasowalem czesc pamiatki teraz po wlozeniu blank jest no signal ale z euro vcr i decoder obraz jest i to bardzo ladny.w pace mss 228glt ta usterka o ktorej pisze nasilala sie stopniowo i teraz nie mozna praktycznie ogladac.po euro vcr tez jest obraz ale kiepskiej jakosci.praktycznie sprawdzilem wszystkie tranzystory smd i bez rezultatu.moze ktorys z kolegow mial podobny przypadek za wszelkie sugestie ogromne dzieki.
  • REKLAMA
  • #8 32429
    c+kozy
    Poziom 14  
    Posyłam pliki powinny pasować napisz o efektach.
    Załączniki:
    • pliki pace.zip (12.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 32446
    metal60
    Poziom 22  
    wyslij jeszcze raz bo nic nie ma.
  • #10 32447
    c+kozy
    Poziom 14  
    Wstawiam ponownie pliki ale ja te poprzednie sciągnołem bez problemu.
    Załączniki:
    • pliki pace.zip (12.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 32462
    metal60
    Poziom 22  
    serdeczne dzieki za pliki napewno sie przydadza.pace 228glt po zaprogramowaniu eeproma 1 czy 2 wsadem bez zmian,natomiast z prima dzieja sie cyrki tzn.na jednym wsadzie w menu pojawiaja sie rozne dziwne znaki a na 2 wsadzie jest jezyk chorwacki , niemiecki i jeszcze jakis ale tuner nie dziala.natomiast po wlozeniu eeproma blank jest jezyk polski tuner sie stroi i obraz jest tylko na vcr i decoder.w primie jestem w 100% przekonany ze to wina eeproma natomiast w 228 niewiadomo.dodam jeszcze ze w primie na obydwu wsadach nie uaktywniaja sie w menu wejscia tunera natomiast na eepromie blank sie uaktywniaja.a wiec wsad do eeproma 24c32 nadal aktualny.procek809-8663152 pace prima vc2.za wszelkie sugestie z pace 228glt serdeczne dzieki.
  • #12 32463
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Czy aby na pewno zaprogramowałeś EEPROM?

1. plik jest 1000% sprawny i od tego modelu. Wiem bo serwisowałem i to jest fabryczny wpis (oprócz tej PL).
    2. nie wstawiaj czystego EEPROMA bo NIC to Ci nie da. MUSI być zaprogramowany :!: .
    3. czy aby programujesz z WERYFIKACJĄ :?: ten procek ma błąd i wręcz uszkadza pamiątki (PACE zaleca wymienić na wersję ..3132). Wymień profilaktycznie na inną może być 24C64 zamiast 24C65
    4. wymieniłeś głowicę na taką samą TBCU-18227 IT? (PACE MSS-228G ma inną)
    5. STV-0056A też podmieniałeś na nowy i aby nie na STV-0056? (literka A ma DUŻE znaczenie!)
    6. napięcie zasilające LNB jest prawidłowe?
    7. sprawdź kondensatorki filtrujące napięcie LNB, zwłaszcza czy są wszystkie SMD. Mi kiedyś brak takiego jednego SMD, zaraz przy tranzystorach przełączających wejścia LNB, życie knocił przez miesiąc - lekkie odchylenie czaszy powodowało to co u Ciebie - przyszedł jako "słaba czułość"

Pozdrofka
  • #13 32505
    metal60
    Poziom 22  
    posprawdzalem wszystko,pamiec czysta wsadzam do primy vc2 bo nie mam wsadu ,a jak wloze wsady ktore dostalem od C+ KOZY to tuner wyswietla mi glupoty.stv wsadzilem co prawda bez a ale bylo tak samo oprocz braku foni.widocznie ma inna aplikacje. napiecia wlasciwe,brak pomyslow na uzdrowienie 228glt. prosilbym jeszcze o wsad do eeproma 24c32 do primy vc2.serdeczne dzieki dla wszyskich zainteresowanych tematem.
  • #14 32578
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Wiesz co, ja wymiękam. Twój przypadek jest na tyle dziwny, że nie mając go w łapkach ciężko mi coś wymyśleć. Przecierz tam nic nie ma oprócz głowicy i STV którędy idzie wizja. Jeżeli masz 100% sprawną głowicę (a w niej jest synteza) podanego typu (PACE MMS-228G ma inny typ niekompatybilny z wersją LT) i konwerter wporząsiu pozostaje Ci szukać po druku walniętego jakiegoś kondensatorka SMD. Oczywiście masz serwisówkę i oscyloskop aby sprawdzić poprawność przebiegów?

Dołączam wsad do Primy.

Pozdro.
    Załączniki:
    • pa-prima.zip (4.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 32619
    metal60
    Poziom 22  
    serdeczne dzieki panie henryku za plik do primy.zaladowalem eeproma i prima chodzi jak burza.a z tym 228glt jeszcze powalcze i o wynikach poinformuje na forum. jeszcze raz wielkie dzieki.
  • #16 422474
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mam pytanie do kolegi czy udało się coś zrobić z usterką MMS 228-G LT bo ja mam dwa takie tunery z takim samymi usterkami (objawami) i nic nie moge zrobić.Kręce się w kółko !!! Jest jescze jedna zależność a mianowicie że programy z początku pasma są troche lepszej jakości (inst.anten. 100% sprawna).Została jeszcze głowica ale w dwóch tunerach tak samo uszkodzone ???? Pamięć programowałem już wszystkimi wsadami jakie znalazłem na Elektrodzie.Nie mam pomysłu co robić dalej móże ktoś zna odpowiedż na te "dziwne" dolegliwości tych PACE !!!!??????
    P.S.
    myśle że się nie naraziłem Moderatorowi że wyciągłem post z przed roku ?????????
  • #17 422704
    metal60
    Poziom 22  
    niestety wymieklem po licznych nieudanych probach uzdrowienia,teraz to juz jest bez sensu bo kroluja tunery cyfrowe.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z tunerem Pace MSS 228GLT, w szczególności z zawartością pamięci EEPROM i jej wpływem na działanie urządzenia. Użytkownik poszukiwał oryginalnych wsadów do pamięci EEPROM 24C32 oraz 24C64, aby przywrócić funkcjonalność tunera. Pomimo wgrania różnych plików, tuner wykazywał objawy „no signal” oraz wąskie pasmo strojenia, co sugerowało uszkodzenie pamięci lub innych komponentów. Wskazywano na konieczność programowania pamięci z weryfikacją oraz wymianę procesora na nowszy model (np. 24C64 zamiast 24C65) ze względu na błędy w oryginalnym układzie. Poruszono także kwestie kompatybilności głowicy (TBCU-18227 IT) i układu STV0056A (z literką „A”), a także sprawdzenie napięć zasilających LNB i kondensatorów filtrujących, które mogą powodować problemy z czułością i stabilnością sygnału. W przypadku tunera Pace Prima VC2 zastosowanie odpowiedniego wsadu do EEPROM pozwoliło na poprawne działanie urządzenia. Jednak w tunerze MSS 228GLT problem pozostał nierozwiązany, mimo licznych prób i wymiany elementów. Ostatecznie autor przyznał, że dalsze naprawy są trudne, a na rynku dominują już tunery cyfrowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA