logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer pochodzi z 10 min następnie sie zawiesza !

vixaven 13 Lut 2007 21:30 1687 11
REKLAMA
  • #1 3567354
    vixaven
    Poziom 10  
    Witam wszystkich !
    Mam pewien problem z ktorym nie moge wogole sobie poradzic, bo wlasciwie nie wiem o co chodzi.
    Mianowicie, komputer po odpaleniu pochodzi z 10 min, a pozniej sie zawiesza .
    Dzieje sie tak za kazdym razem, gdy chce go ponownie uruchomic , to obraz na monitorze jest zupelnie czarny.
    Bardzo bylbym wdzieczny jak ktos moglby mi w tym pomoc , z gory serdeczne dzieki !
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3567436
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Może przegrzewa się procesor, karta graficzna... ? Jaki masz zasilacz (moc, marka, typ)? Podaj więcej informacji o konfiguracji komputera.
  • #4 3569086
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    i komputer juz sie chyba nie uruchomil...

Stawiam na zasilacz ;P
  • REKLAMA
  • #5 3571515
    vixaven
    Poziom 10  
    A wiec sprawdzalem temperatute procka i grafy programem Everest i wszystko mam w porzadku. A zasilke mam calkiem nowa "Antec 380 W " Wszystko moim zdaniem jest wporzadku a jednak sie zawiesza a co najdziwniejsze ( jak juz napisalem ) po ponownym uruchomieniu obraz na monitorze jest czarny.
  • #6 3571669
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź organoleptycznie,paluszkiem temperaturę procesora i grafiki.Podstaw inną kartę grafiki jak masz możliwość.
  • #7 3572042
    vixaven
    Poziom 10  
    Mysle ze przyczyna lezy gdzies indziej ale niestety nie wiem gdzie itu jest problem. Mysle ze jesli cos by sie przegrzewalo to komputer by sie tylko zawieszal ale jak po wlaczeniu ponownie ekran robi sie czarny , no to tutaj kompletnie nic nie wiem.
  • REKLAMA
  • #8 3572366
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To po co pytasz jak sam lepiej wiesz ? To ty siedzisz przy tym komputerze a nie my.I wiemy tylko tyle ile nam łaskawie powiesz.A nie podałeś nawet konfiguracji komputera.
  • #9 3572626
    vixaven
    Poziom 10  
    Jak bym wiedzial "tronic1" to bym sie nie pytal. Mysle ze zle zrozumiales to co napisalem - przeczytaj jeszcze raz , to moze zrozumiesz. Chodzi o to , ze to sa tylko moje przypuszczenia , mimo wszystko dziekuje ze przypomniales mi o podaniu konfiguracji kompa. A wiec mam Pentium 4, grafa- Radeon 9800 SE, plyta glowna - DFI , zasilka - Antec 380 W i ramu mam 512. Jeszcze raz dzieki wszystkim za odpowiedzi...
  • #10 3572834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3572933
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Vixaven, DFI to nazwa firmy, a nie oznaczenie modelu płyty. Co robiłeś z komputerem bezpośrednio przez wystąpieniem opisanej usterki?
  • REKLAMA
  • #12 3573050
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Łopatologicznie trzeba wytlumaczyc, bo nic z tego nie bedzie.

Mowisz, ze wszystko jest w normie, ale... moze bys sie laskawie pochwalil swoja norma?

u mnie po pierwszym nacisnieciu przycisku power zawsze jest czarny ekran - nic nie startuje. musze go wylaczyc na sztywno, wtedy komp odpala sie z ustawien "bezpiecznych" mam podkrecone w kompie wszystko co sie dalo.

Wejsc do BIOS'u i poprostu wyjsc z niego zapisujac zmiany, mimo, ze nic nie zmienialem. (komp, i system wstaja juz prawidlowo)

Mam czarny ekran i nie jest to spowodowane temperatura, tylko tym, ze jak komp sie wlancza, to pobiera za duzo pradu i odrazu ma zwieche. (prad rozruchu ;)) Nic nie da sie z tym zrobic, trzeba znalesc na to jakis sposob. znalazlem swoj, zreszta, komp jest wylanczany tylko 1 raz na tydzien, na okolo 3-4h - dbam o czystosc :P

Nie opisuje tutaj jakiegos problemu... A zasilacz mam mocny, bo frmowy i to jest az 450W

Moze twoj zasilacz w okreslonych przypadkach nie daje odpowiedniego napiecia i poprostu robi takie jajo.

Fajnie by bylo, gdybys podal te wszystkie temperatury.

I memtest - bedzie konieczny. zalecam jeszcze prime. czy komp zglupieje wczesniej, niz po 10 min?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer działa około 10 minut po uruchomieniu, następnie się zawiesza, a przy próbie ponownego włączenia ekran pozostaje czarny. Podejrzenia padły na przegrzewanie procesora lub karty graficznej, jednak pomiary temperatur programem Everest wykazały prawidłowe wartości. Zasilacz to nowy Antec 380 W, co wyklucza jego zużycie, choć niektórzy sugerują, że problem może leżeć w zasilaniu, zwłaszcza przy rozruchu, gdy pobór prądu jest największy. Zalecane jest sprawdzenie pamięci RAM programem Memtest oraz pomiar napięć zasilacza miernikiem. Wskazano również na konieczność podania dokładnej konfiguracji sprzętowej, która obejmuje procesor Pentium 4, kartę graficzną Radeon 9800 SE, płytę główną DFI oraz 512 MB RAM. Sugerowano także sprawdzenie ustawień temperatury w BIOS-ie oraz ewentualną wymianę karty graficznej w celu wykluczenia jej awarii. Problem może wynikać z niestabilności zasilania podczas rozruchu lub innych ukrytych usterek sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA