logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się i pokazuje się czarny ekran

bocian_1992 22 Mar 2008 12:42 15325 15
REKLAMA
  • #1 4940005
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Cześć!
    Mam problem i chciałbym się Ciebie poradzić.
    Otóż problem jest taki, że komputer mi się zacina i pokazuje się czarny ekran.
    Występuje to nieregularnie - czasem zawiesi się po 20 minutach a czasem po 2 godzinach. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ potrzebuję aby komputer chodził przez noc czy coś a nie żeby się wyłączał. Myślę, że może być to wina płyty głównej, procesora lub karty graficznej, lecz nie jestem co do tego pewien. Mam płytę główną nForce3-A, procesor AMD Athlon 64 3000+ i kartę graficzną Radeon 9600 (256). Czy wie ktoś jaka jest tego przyczyna? Od razu dodam, że wcześniej mi się to nie zdarzało. Sprawdzałem też temperaturę procesora bo myślałem, że się przegrzewa ale jest w normie (35 stopni C).
    Czekam na pomoc i z góry Ci dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 4940272
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Zaraz powiesz że się czepiam na dzień dobry. Popraw błędy i powiedz jaki masz zasilacz.
    To jest podstawą w zdiagnozowaniu usterki.
  • #3 4940791
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Oprócz tego - podaj jakie masz ustawienia "Wygaszacza ekranu" oraz zarządzania energią komputera (czy nie jest ustawiony na wyłączanie po jakimś czasie bezczynności) lub przejścia w stan hibernacji.
  • REKLAMA
  • #5 4940910
    urbios
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Na standardowych ustawieniach nie powinien się komputer wyłączać, chyba, że jest to jakis laptop. Chyba, że lubisz się bawić i zmieniac ustawienia trybu oszczędności energi. Pobaw się sterownikami do karty graficznej, najlepiej zainstaluj jakieś starsze. Jeżeli to nie pomoże to spróbuj zamienić kartę na jakąś inną i zobacz co się będzie działo. POzdrawiam.
  • #6 4941644
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, myślę, że zasilacz nie wyrabia...
  • #7 4945534
    bocian_1992
    Poziom 10  
    A więc:

1). Wygaszacz ekranu mam wyłączony.
    2). W ustawieniach zarządzania niema ustawionego żadnego przejścia w stan wstrzymania czy hibernacji.
    3). Mam zainstalowany system Windows XP Service Pack 2
    4). Zasilacz Take Me 350 (350 W)

To może być faktycznie wina zasilacza bo trochę lipny ;/
  • #8 4945884
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4877
    Zasilacz - porażka - na początek pożycz inny do testów i sprawdź czy identycznie się zachowuje. Sprawdź dokładnie połączenia wszystkich kabli , jeśli trzeba podmień taśmy napędów i dysków. Przeczyść komputer , zwłaszcza gniazda kości ram , karty graficznej i PCI .
  • REKLAMA
  • #9 4945945
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Zainstalowałem sterowniki i dalej się zacina.
    Ok pożyczę zasilacz i przetestuję.
  • #10 4948119
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Pożyczyłem zasilacz i dalej się resetuje komputer.
    I jak, macie jakieś pomysły co to może być?
  • #12 4948266
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Tak, przeczyściłem właśnie przed chwilą wszystkie gniazda i go "odkurzyłem". Teraz czekam na efekty :D
  • REKLAMA
  • #13 4948278
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4877
    Płyta gł nie jest już najnowsza - więc warto sprawdzić jej kondensatory - przyjrzyj się im dokładnie , czy nie są spuchnięte , czy nie "puściły soków" .
  • #14 4948352
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Płyta nie jest najnowsza ale była kupiona zaledwie rok temu a pół roku temu oddana na gwarancję i dostałem nowiutką płytę. Nie zauważyłem żeby coś się spaliło, wszystko wygląda ok :)
  • #15 4948806
    arekkwi
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam , ja miałem podobny problem niedawno i jak nic nie pomogło to po prostu jeszcze raz zainstalowałem system na starym(nie chciałem stracić danych) i zadziałało.Do tej pory problem nie powrócił.Pozdrawiam
  • #16 4955107
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Jeśli po reinstalacji systemu nadal byłaby padaczka - sprawdź czy przy karcie graficznej kręci się wiatraczek, oraz czy ram na karcie grawicznej się nie przegrzewa. Czasami przegrzanie grafiki potrafi wyłączyć kompa.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną nForce3-A, procesorem AMD Athlon 64 3000+ oraz kartą graficzną Radeon 9600 (256) nieregularnie zawiesza się i wyświetla czarny ekran po różnych okresach pracy. Temperatura procesora jest prawidłowa (35°C). Wstępne diagnozy wskazywały na możliwe problemy z zasilaczem (Take Me 350 W), jednak po wymianie zasilacza problem nadal występuje. Wykluczono ustawienia wygaszacza ekranu oraz zarządzania energią w systemie Windows XP SP2. Zalecane było sprawdzenie i oczyszczenie połączeń kabli, gniazd pamięci RAM, karty graficznej i PCI oraz kontrola kondensatorów na płycie głównej, które jednak nie wykazały uszkodzeń. Próbowano również reinstalacji systemu operacyjnego, co w jednym przypadku rozwiązało problem. Dodatkowo zasugerowano kontrolę wentylatora i temperatury pamięci na karcie graficznej, gdyż przegrzewanie GPU może powodować wyłączanie się komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA