logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zewnętrznego IP. Pobieranie plików z torrentów.

Lisiorek 13 Lut 2007 22:10 4535 20
REKLAMA
  • #1 3567648
    Lisiorek
    Poziom 10  
    Mam takie pytanko posiadam "radiówke" i nie mam wlasnego zewnetrznego nr IP chcial bym pobierac pliki z torrrentów itp. ale nie moge:( znacie moze jakies programy umozliwiajace jakies obejscie tego czy cos ?!?!?
  • REKLAMA
  • #2 3567850
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Temat wiele razy wałkowany zainstaluj hamachi będziesz miał stałe (wirtualne) ip

Moderowany przez nietykalny:

Post raportowany. Porada nie na temat

• #3 3567962
    Lisiorek
    Poziom 10  
    no ale czy bede mogl dzieki hamanchi sciagac z torrentów??
  • #4 3568066
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

Poprzednią poradę możesz sobie odpuścić. Hamachi nie ma żadnego związku z torrentami. Jeżeli chcesz ściągać z torrentów wystarczy, że poprosisz administratora sieci o przekierowanie portów na twój adres. Ustawiasz te porty w konfiguracji program ściągającego torrenty i po sprawie. Przekierowania portów można dokonać tylko na routerze/serwerze dostawcy internetu.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #5 3568229
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    jesli masz radiówke to jesteś w sieci gdzie uzywa sie NAT a dokładnie SNAT ,zgłoś sie do admina z proźbą o udostępnienie Ip zewnętrznego ,niejest to wielkim problemem z strony admina aby dokonać przekierowania ciebie na zewnątrz
  • #6 3568770
    Lisiorek
    Poziom 10  
    Heh no wlasnie ze ja juz rozmawialem z adminem i on jakos nie spieszy sie z udostepnieniem mi zewnetrznego IP :(
  • #7 3574697
    adikbo
    Poziom 26  
    Jeszcze raz powtarzam - zewnętrznego IP raczej nie dostaniesz (chociażby dlatego że większość dostawców ma tylko 1 zewnętrzne ip).

W twoim wypadku potrzebne jest przekierowanie portów na twój adres ip.
    To w zupełności wystarczy do korzystania z torrentów.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #8 3574739
    gothye
    Poziom 33  
    niedokonca jest tak łatwo ,jesli przekierujesz ruch z internetu na komputer kolegi to reszta sieci moze zapomniec o torentach ,tylko przekierowanie na Ip zew daję to mozliwość
  • #9 3575231
    adikbo
    Poziom 26  
    @gothye - przecież właśnie o tym napisałem :) Tylko przekierowanie portów (najczęściej dwóch) w zupełności wytarczy do torrentów.

Zewnętrzne ip możliwe tylko w przypadku gdy dostawca posiada pulę adresów (np 6 adresów) publicznych. Sytuacja rzadko spotykana.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #10 3575268
    gothye
    Poziom 33  
    adikbo napisał:
    @gothye - przecież właśnie o tym napisałem :) Tylko przekierowanie portów (najczęściej dwóch) w zupełności wytarczy do torrentów.

czytaj uważnie ,przekierowanie portów da dostęp do torrentów tylko dla danego komutera ale niezapominaj ze nie jest on sam w sieci :!:
  • #11 3575837
    adikbo
    Poziom 26  
    @gothye -> mówimy dokładnie o tym samym tylko różnymi słowami. Jakim cudem przekierowanie dwóch portów na adres wewnętrzny jednego użytkownika zablokuje innym dostęp do torrentów ??? Przecież nie mówię o przekierowaniu wszystkich portów na tego użytkownika !!! Do sprawnego działania torrentów, emula, kazzy i innych programów P2P wystarczą dwa porty. Jeden TCP i jeden UDP. To jakie porty przekieruje administrator zależy tylko od jego polityki wewnętrznej. Zazwyczaj są to porty powyżej 10000 (max to bodajże 65535). Oczywiście jeżeli przekieruje porty ogólnie używane (no 80, 23, itp) to odetnie użytkowników od danej usługi, ale zakładam, że administrator sieci wie co robi.

Reasumując - przekierowanie portów jedynym ratunkiem dla tego użytkownika. Innej metody oprócz statycznego NAT względnie DMZ nie widzę.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #12 3576585
    gothye
    Poziom 33  
    DOKŁADNIE !!!! mozna zrobić inny bajer tak jak mówisz,przekierowanie KIENT -- > SERWER ,klient sobie ustawia porty (przydładowo ) 20000 - 20008 ,zgłasza do admina chęć przekierowania tych portów na tcp ,udp 6881:6889 na takich pracuje torrent i w ten deseń kazdy uzytkownik z sieci bedzie mógł korzystać z jednego IP zewnętrznego z zassysać z torrentów ;)
  • #13 3577347
    havq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie jestem ekspertem od sieci, ale pierwsze słyszę o przekierowaniu klient --> serwer. Kierując się swoją logiką, nie mogę sobie wyobrazić jak można forwardować porty z wewnątrz sieci na zewnątrz. Moim zdaniem ta nazwa wskazuje na jednokierunkowość tej operacji, więc serwer przekierowuję swój port (np. 20001 ) na port użytkownika sieci (np. 6881) i wtedy klient torrenta będzie widział otwarty port 6881.
    Z tego co mi wiadomo o sieci torrent trzeba ustawić jeszcze, aby przez to przekierowanie mógł się odbywać ruch zarówno za pomocą protokołu UDP jak i TCP ( znaczy forwardować dwa razy ten sam port, tylko dla obydwóch protokołów ).
  • #14 3577366
    gothye
    Poziom 33  
    niewykorzystywany port z wewnątrz sieci np ( 20001 ) jest forwardowyany na port 6881 ,a to dlatego ze torrent sie łączy po takich portach ,skąd serwer torrent bedzie wiedział na jaki port przesyłać dane do klienta ?? skoro port 6881 bedzie zamknięty i niebedzie forwardowany do wewnątrz sieci ?? .na takiej zasadzie bedzie to działać jak ci napisałem , klient uzuwa portu nieuzywanego w sieci w celu jego forwardowania
  • REKLAMA
  • #15 3578166
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    a moze uslugodawca poprostu "blokuje" dostep do sieci p2p...
  • #16 3626617
    Lisiorek
    Poziom 10  
    Własnie zadzwonilem do administratora i powiedzial mi cytuje : "To nie jest Ci potrzebne i nic to nie da ":(:(
  • #17 3627643
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Lisiorek napisał:
    Własnie zadzwonilem do administratora i powiedzial mi cytuje : "To nie jest Ci potrzebne i nic to nie da ":(:(

I ma rację. W sieciach jest praktykowane przekierowanie za dodatkową opłatą 5 zł./mieś.
  • #18 3627714
    gothye
    Poziom 33  
    Lisiorek napisał:

Zmień siec ,bo admina niemożesz ;/

Przypisywanie Ip zewnętrznych dla uzytkowników wewnętrznej sieci w duzych sieciach (posiada pulę adresów IP zew),odbywa sie przez aneks do umowy i niepowinien Tobie admin robić łask
  • #19 3628205
    adikbo
    Poziom 26  
    Natomias jeżeli jesteś w małej sieci która posiada tylko 1 zewnętrzny adres ip to praktykuje się przekierowanie portów (NAT z PAT). Ustawienie takiego czegoś na routerze/serwerze usługodawcy to kwestia dwóch linijek/4kliknięć. Jeżeli natomiast admin jest tępy to nic nie pomoże.

Reasumując - zmień sieć bo z ... nie wygrasz.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #20 3628274
    gothye
    Poziom 33  
    sprawdziłęm u siebie ,nawet bez przekierowania portów na serwerze torenty działają

wniosek ?? Twój ISP blokuje torent
  • #21 3666070
    Lisiorek
    Poziom 10  
    czyli co powinienem zrobic??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze radiowe bez przydzielonego zewnętrznego adresu IP i chce pobierać pliki z torrentów. W dyskusji wyjaśniono, że program Hamachi nie rozwiązuje problemu torrentów, ponieważ nie zapewnia rzeczywistego zewnętrznego IP. Kluczowym rozwiązaniem jest przekierowanie portów (port forwarding) na routerze lub serwerze dostawcy internetu, co umożliwia poprawną komunikację P2P. Przekierowanie portów TCP i UDP, zwykle dwóch portów (np. 6881-6889), pozwala na działanie torrentów nawet przy braku dedykowanego zewnętrznego IP. Jednakże przekierowanie wymaga współpracy administratora sieci, który często niechętnie udostępnia zewnętrzne IP lub przekierowuje porty, czasem za dodatkową opłatą. W przypadku braku przekierowania portów i blokady ruchu P2P przez ISP, torrent może nie działać. Wskazano, że w dużych sieciach z ograniczoną pulą adresów IP stosuje się NAT z PAT (przekierowanie portów), a w małych sieciach możliwe jest przydzielenie zewnętrznego IP po aneksie do umowy. Ostatecznym rozwiązaniem może być zmiana dostawcy internetu, jeśli administrator nie udostępnia niezbędnych ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA