logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się nie wyłącza. Zawiesza się przy zapisie danych.

troy5 14 Lut 2007 10:30 2480 7
REKLAMA
  • #1 3569244
    troy5
    Poziom 11  
    Witam..
    OStatnio pojawił mi się taki probleem, że komputer normalnie się włancza tylko gdy chce go wyłączyć to się zawiesza podczas gdy system zapisuje dane i niemgoe go wyłączyć tylko cały czas z prądu muszę wyłanzcać -.-.
    Może mi ktoś coś doradzić?

Błąd ortograficzny w tytule poprawiłem. Resztę błędów jak i stylistykę oraz interpunkcję proszę obowiązkowo poprawić samodzielnie
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3569343
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zawsze mozna go wylaczyc-wystarczy przez kilka sekund przytrzymac przycisk POWER na komputerze... Sprobuj przywrocic system-jesli masz XP, poza tym napisz jaki masz system i co robiles ze przestal sie wylaczac...
  • REKLAMA
  • #3 3569385
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    sprawdz zasilanie na zasilaczu
    przetestuj pamięć programem memtest
    albo najpierw zobacz czy nie ma za dużo kurzu w kompie
    wyjmij,oczyść pamięć
  • #4 3569387
    troy5
    Poziom 11  
    Mam XP. SP1
    Niewiem któregoś dnia tak wychłaną..

Zasilacz mam nowy bo z 2 miechy temu wymieniałem bo stary się spalił..
    Teraz mam 400W...
    Zaraz go przeczyszcze
  • #5 3569439
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Winzgrozie tak sie czasami robi. Mialem juz takie problemy, ze czasami nie chcial sie wylaczyc (a czasami chcial), a takze takie, ze nigdy nie chcial. Jest to najwyrazniej problem z systemem - cos mu sie "nabalaganilo" i ma problem z zamknieciem np. jakiegos programu (kiedys np. zostalem poproszony o ratunek, i okazalo sie ze wystarczylo odinstalowac Kasperskiego). Sprobuj sie zorientowac, czego system nie moze zamknac. W ostatecznosci zawsze pozostaje reinstal :)

A wylaczanie przez przytrzymanie przycisku - no co, mozna, ale nie jest to zdrowe dla systemu, ktory powinien sie dowylaczenia "przygotowac" - i problem moze sie poglebic.
  • REKLAMA
  • #6 3569527
    divek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam pytanie: Sprawdziłeś czy hibernacja działa normalnie? Komputer przechodzi poprawnie w stan wstrzymania (tylko ten głębszy, bardziej energooszczędny, bodajże STR) ?

Jeśli działa którykolwiek z nich tzn, że masz problem z systemem i będziesz się musiał przygotować na jego reinstalacje. Chyba, nic nie pomaga lepiej na system ms niż reinstalacja:)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia!
  • REKLAMA
  • #7 3569822
    troy5
    Poziom 11  
    tak, wszystko dobrze, przechodzi dobrze przechodzi do Hibernacji..
    Zaraz spróbuje wyłączyć wszystkie procesy i wyłączyć system..

Proszę poprawić swoje niechlujstwo we wszystkich postach PRZED napisaniem kolejnego.
    [jankolo]

Napisałem to tak ponieważ czyściłem klawiaturę i nie widziałem klawiszów...
  • #8 3570680
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Za świadome nie zastosowanie się do polecenia moderatora karzę kolegę ostrzeżeniem. Nie zwalnia to kolegi od obowiązku poprawienia wszystkich błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows XP SP1 uruchamia się normalnie, jednak podczas wyłączania zawiesza się w fazie zapisu danych, co wymusza odcięcie zasilania. Sugerowane przyczyny to problemy z systemem operacyjnym, które mogą blokować zamknięcie procesów lub usług, a także potencjalne problemy sprzętowe, takie jak zasilacz lub pamięć RAM. Zasilacz został niedawno wymieniony na nowy o mocy 400W. Zalecane działania diagnostyczne obejmują test pamięci programem Memtest, oczyszczenie podzespołów z kurzu oraz sprawdzenie, czy hibernacja i tryb uśpienia działają poprawnie. Wskazano, że problem może wynikać z konfliktów oprogramowania (np. antywirus Kaspersky) lub uszkodzeń systemu, co może wymagać reinstalacji systemu operacyjnego. Wyłączanie komputera przez dłuższe przytrzymanie przycisku POWER jest możliwe, ale niezalecane ze względu na ryzyko pogłębienia problemów systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA