logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wyłącza się (pracuje zasilacz i wentylator)

xxlrally 03 Lip 2006 13:53 2614 9
REKLAMA
  • #1 2786345
    xxlrally
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    mam komputer i jak chcę go wyłączyć daję start wyłącz to jest ok tylko wyłączy się monitor a komputer dalej pracuje czyli chodzi zasilacz wiatrak od procesora proszę o pomoc bo nie znam się zabardzo na komputerach
  • REKLAMA
  • #2 2786384
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Od kiedy wystepuje to zjawisko? Jaki system?
    Przedmuchal wtyczke ATX, ktora podlaczona jest do plyty glownej ewentualnie pozycz od kogos inny zasilacz i sprawdz czy na nim rowniez bedzie ten problem.
  • REKLAMA
  • #3 2787278
    xxlrally
    Poziom 16  
    no od jakiegoś miesiąca system mam xp myślałem że to może wina systemu ale przeinstalowałem i nic zobacze tak tak ty mówisz i dam znać
  • #4 2787488
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Zobacz w BIOS'ie jakie masz ustawienia ACPI (i ewentualnie je zmień).

ACPI i PnP w "Power Management" powinny być włączone.

Miałem kiedyś ten sam problem i po zmianie tych ustawień - jak ręką odjąl :-)
  • REKLAMA
  • #5 2787945
    xxlrally
    Poziom 16  
    no zmieniłem to w biosie ale to nic nie pomogło zasilacz też wymieniłem na dobry i dalej to samo jak by ktoś jeszcze coś wiedział to proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 2787969
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    hm. wejdź w bios na początek i przywróc ustawienia domyślne (wyjęcie bateryjki na 10 minut, później w biosie "load setup defaults" czy coś podobnego).

nastepnie zobacz w windowsie w menadżerze urządzeń, czy masz w urządzeniach systemowych ACPI zainstalowane.
  • #7 2788011
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Dokładnie; oprócz tego że w BIOS'ie musisz mieć ACPI to jeszcze w windowsie musi Ci się to zainstalować.
  • #8 2790620
    xxlrally
    Poziom 16  
    ok wyjąłem bateryjkę na ok 10 min przywróciłem ustawienia w biosie i dalej nic patrzyłem w menager urządzen w windowsie i nie widziałem tam nigdzie ACPI to jak mam to zainstalować jak już przeinstalowałem system i nic proszę o pomoc
  • #9 2795191
    xxlrally
    Poziom 16  
    to jak mam zainstalować to ACPI albo co mogę jeszcze zrobić
  • #10 2795228
    yaqt
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    w windows xp wejdz w panel sterowania - wydajność i konserwacja - opcje zasilania - w jednej z zakladek powinieneś mieć opcje do zaznaczenia "ACPI" i zaznacz ją

yaqt

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na tym, że po wybraniu opcji wyłączenia systemu Windows XP komputer nie przechodzi w pełne wyłączenie – monitor gaśnie, ale zasilacz i wentylator procesora nadal pracują. Przyczyną może być nieprawidłowa konfiguracja ACPI w BIOS-ie lub brak odpowiednich sterowników ACPI w systemie. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna zmiana ustawień ACPI oraz PnP w BIOS-ie, przywrócenie domyślnych ustawień BIOS-u poprzez wyjęcie baterii CMOS na około 10 minut, a także weryfikacja obecności i instalacja sterowników ACPI w Menedżerze urządzeń Windows. W systemie Windows XP można również w Panelu sterowania, w opcjach zasilania, aktywować funkcję ACPI. Wymiana zasilacza nie rozwiązała problemu, co wskazuje na kwestię konfiguracji systemowej lub BIOS-u, a nie sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA