logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C35i nie znajduje sieci mimo wymiany oprogramowania, co robić?

blade 18 Wrz 2003 14:44 1728 17
REKLAMA
  • #1 330517
    blade
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam ostatnio odziedziczylem taki model telefonu od mojego brata ale niestety nie znajduje sieci. nie ma simlocka, sprawdzalem kilka kart i nic . z tego co wiem to zachowywal sie poprawnie dopuki brat nie wlozyl do niego swojej karty ( przez ile rak przeszedl to ja juz sam nie wiem ) byl rozbierany ale plytka wydaje sie byc nie naruszona. Wymienilem w nim oprogramowanie na nowsze i nic. Co moze byc przyczyna braku zasiegu ? Dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 330554
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    standardem dla tych telefonów jest wymiana PA power amplifier tak zwana końcówka mocy lecz nie zawsze nie wiem czy masz doczynienia na codzien z takim tematem bo raczej sam nie dasz rady sprzet...
  • REKLAMA
  • #3 330560
    landau
    Poziom 2  
    Dokladnie , jest to koncowka mocy , z ktora jak nie masz sprzetu to sobie nie poradzisz , radze zaniesc kom. do jakiegokolwiek serwisu. Sam mialem taki problem z Ericssonem , za naprawe dalem 32 zlote , zawsze mozesz sie przejsc i zapytac ile takie cos moze kosztowac...
  • #4 330565
    Lukaszgda
    Poziom 15  
    Mowisz ze byl otwierany, sprawdz czy antena ma dobry styk z plyta telefonu jezeli cos nie laczy zapomnij o zasiegu...
  • #5 331335
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    jezeli nie znajduje sieci to pewnie Lukaszgda ma racje. PA to nadajnik ktory wysyła dane do sieci, efektem jego uszkodzenia jest !nazwa sieci , natomiast jezeli masz pustą antene (wskaznik poziomu odbieranego sygnału) to twoj telefon ma problemik z odbiorem a nie wysyłką. Sprawdz jak mowi Lukasz antene, zobacz yez ant.ext. bo jezeli w jej lini jest jakas przerwa to wewnetrzna tez nie działa
  • REKLAMA
  • #6 332594
    blade
    Poziom 14  
    jednym slowem mam sie go nietykac tylko zaniesc do serwisu :)))). raczej to nie jest problem z nadawamniem bo mam pusta antenke . Dzieki
  • #7 332826
    dziur
    Poziom 32  
    zobacz czy antena zewnetrzna jest OK, zobacz czy antena wewnetrzna (ta spirala domaciczna) dotyka dp punktu na płycie
  • #8 333650
    blade
    Poziom 14  
    A mozecie mi opwiedziec jak sprawdzic antene zewnetrzna nie majac jej albo z czego ja zrobic?
  • #9 334594
    dziur
    Poziom 32  
    gniazdo do anteny zew. nie musisz podłaczac anteny zeby to sprawdzic. Oblutuj je bo moze nie łaczy, sprawdz czy nie brakuje jakiegos elementu
  • #10 334718
    blade
    Poziom 14  
    Przelozylem plytke do m35 i dziala tylko bateria cos nie laczy chyba wiem co jest nie tak jak to sprawdze to dam znac . Dzieki

Chwile pozniej:)

Dziala problem tkwil w antenie. nie dotykala tak jak trzeba i byla zle wygieta .
    A teraz a propo tej m35 to kumpel rzucil nia o sciane i sie bidulka niezle potlukla wyswietlacz szlag trafil a jak podlaczylem swoj to okazalo sie ze pokazuje zasieg tylko ze przed nazwa sieci wstawia wykrzyknik. Sadzac p waszych wypowiedziach oznacza ze padl ten uklad PA . Jakbyscie mi mogli powiedziec jak sie ten uklad nazywa i jakie ma oznaczenia oraz jakie ma oznaczenia uklad od ladowania boooo :( sami wiecia . Dzieki
  • #11 334780
    dziur
    Poziom 32  
    odnosnie m35 - zdejmij ekran gorny, i jak telefon jest ustawionyw pozycji: gniazdo systemowe na dole, LCD na gorze, to PA to element po prawej stronie z blachą na wierzchu z napisem xxxxx112
  • #12 334803
    blade
    Poziom 14  
    ok mam ten uklad rozbiera sie jakos czy nie ? w tej m-ce jest on troche pokrzywion bo wlasnie ta strona trafila on o sciane :). Trudno by bylo cos takiego wymienic.
  • REKLAMA
  • #13 335336
    Falka
    Poziom 12  
    Witam

Trudne to nie jest pod warunkiem ze masz coś co potrafi dmuchnąć goracym powietrzem (250 - 300 stopni C ), np. Hot Air
  • #14 335610
    blade
    Poziom 14  
    No to nie za ciekawie bo czegos takiego nie posiadam a innych mozliwosci nie ma ? I czy ten uklad sie rozbiera , bo mi na to wyglada ale jezeli nie to nie chce go gozej popsuc.
  • #15 336971
    Lukaszgda
    Poziom 15  
    He,he ten uklad da sie rozebrac.A co chcesz go w srodku naprawic? ;-) Tego sie nie naprawia tylko sie to wymienia.To jest uklad hybrydowy bez mozliwosci naprawy.
  • #16 337043
    blade
    Poziom 14  
    Chce zobaczyc czy to cos peklo od srodka po tym uderzeniu bo moze czepiam sie tego co nie potrzeba i uszkodzone jest tos innego. Probowal ktos to cos wymieniac w warunkach domowych dysponujac pistoletowka ewentualnie oporowka nie najlepszej jakosci ? A pozatym jak i w ilu miejscach jest to przylutowane
  • #17 337167
    dziur
    Poziom 32  
    kiedys ktos pisał ze do piekarnika trzeba włozyc - ale to sie tyczyło "wygrzania płyty" hehe, natomiast zeby to wyjac musiałbys siedziec razem z płyta w piecyku - jak Antka siostra normalnie. W domowych warunkach mozesz to tylko wiecej popsuc, wiec raczej nie kombinuj. Wiesz co jest popsute, mozesz udac sie do serwisu i poprosic o ew. rabat z tytułu braku koniecznosci diagnozy, czyli jak normalnie robi sie to za 70-80 zł to moze dostaniesz cene 60.
  • #18 339753
    blade
    Poziom 14  
    Chyba taniej bedzie mi znalezc na gieldzie sama plytke do tej m-ki :) niz leciec do serwisu nie wiece czy pasuje plytka z c do m-ki bo jak na moje oko to to samo ale jednak wkladajac swoja plytke w obudowe m-ki cos nie laczylo. Dzieki za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens C35i nie znajduje sieci mimo braku simlocka i wymiany oprogramowania. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu układu PA (power amplifier), który odpowiada za nadawanie sygnału do sieci. Uszkodzenie PA objawia się brakiem nazwy sieci lub wykrzyknikiem przy jej nazwie. Dodatkowo istotne jest sprawdzenie poprawności styku anteny wewnętrznej (spirala) z płytą telefonu oraz stanu anteny zewnętrznej i jej gniazda, gdyż przerwy w linii antenowej powodują brak odbioru sygnału. Układ PA jest elementem hybrydowym, który nie podlega naprawie, a jego wymiana wymaga specjalistycznego sprzętu do lutowania na gorące powietrze (250-300°C). Próby samodzielnej naprawy mogą pogorszyć stan telefonu. W przypadku uszkodzenia anteny lub PA zaleca się oddanie telefonu do serwisu lub wymianę całej płytki. Wymiana płytki z modelu C35i do M35 może nie być kompatybilna, co potwierdzono podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA