logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C35 - jak naprawić problem z gubieniem sieci i zawieszaniem się?

AMPI 14 Gru 2003 20:35 2336 20
REKLAMA
  • #1 437290
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Moze zadam głupie pytanie albo takie które juz było ale nic nie znalazłem na temat który mnie interesuje.Chodzi o to ze szanowny telefon gubi siec Raz jest raz jej nie ma a od czasu do czasu sie wiesza i pomaga tylko reset poprzez wyciagniecie bateri.Sprawdziłem stycznosc anteny z shashi i jest ok.Aczkolwiek chyba przylutuje te antene bo mnie drazni takie połaczenie.Powiedzcie czy usterka braku sieci to kwestia jakiejs stykologi (zimnego lutu)Jesli tak to prosze o podpowiedz gdzie lutowac.
  • REKLAMA
  • #2 437385
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    tez mam taki telefon.... tez gubi siec.... i znajomy który robi te telefonki.. powiedział mi ze trzeba wymienic wzmacniacz czy cóś.... i ze kosz przewyższa jego wartośc.... wiec go odstawiłem.... ale jesli sie myle.. czyli on sie mysli... i dojdziesz do innego wniosku.... to z checia bym go zrobił.... wiec bede obserwował ten temat
    pozdrowionko.... i narka hey
  • #3 437486
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Czesto w kazdym juz telefonie powodem wszystkiego jest SOFT.. Radzilbym bo najpiew zmienc soft i zobaczyc co bedzie wtedy..
    Jesli to nie pomoze to przemyj go dobrze spirytusem bo moze byc on poprostu zabrudzony...
  • REKLAMA
  • #4 437490
    AMPI
    Poziom 25  
    Nie przecze ze tak moze byc ale wydaje mi się ze raczej mało prawdopodobne jest uszkodzenie wzmacniacza aby
    raz pracował normalnie a raz gorzej.Osobiscie stawiam na jakies zimne lutowanie.No chyba ze rzekomy wzmacniacz to jakas chybryda w której cos przerywa.Nieznam sie na telefonach i byc moze plote bzdury.

Pozdrawiam.
  • #5 442474
    marcinus128
    Poziom 19  
    z tego co wiem..... wzmacniacz jest przylutowany na tzn. koby... czy jakos takos.... i jesli tam odskoczy druk...to podobno niema co zbierac...
    to jest odpowiednikiem... tzn zimnego lutu w TViku
    tylko troche inaczej....

pozdrawiam..i jesli sie myle to mnie poprawcie
  • #6 442534
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Jak pokazuje wykrzyknik kolo nazwy sieci to pewnie padla koncowka mocy wzmacniacza - do wymiany, w serwisie mysle moze z 60zł, moze wiecej. Nie wiem czy ona jest lutowana BGA, ale jest troche roboty przy jej wymianie. Soft to nie jest na pewno.
  • #7 442555
    marcinus128
    Poziom 19  
    ==> Vinnie184
    tak tez mysle... własnie mam wykrzyknik.... kolo napisu "plus gsm"
    i słyszałem ze te sieczki stoja ok 60-90 zł... tzn mozna kupic....za ta cene...wiec uwazam...ze naprawa... to przesada....chyba ze....
    pozdrawiam hey
  • REKLAMA
  • #8 442611
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    jak to czytam to sie smieje - zasieg w C35 spowodowany uszkodzonym softem - zrobilem mozna by powiedziec kilkaset C35 i nigdy nie spotkalem sie zeby problem z siecia byl spowodowany oprogramowaniem - to nie nokia 3310 w ktorej suma ulega uszkodzeniu. stawiam na diplexer i koncowke mocy - tylko goracym to wylutujesz !. jesli szuka sieci i nie pokazuje wkrzyknika to diplexer jesli pokazuje sie wykrzynik to raczej koncowka... czasem sa przypadki ze trzeba przelutowac logike - sprawdz to co mozesz - zacznij od zlacza anteny - nie polecam lutowania antenki do plyty - to jest lemerstwo -polaczenie miedzy antenka a plyta jest dobre jak jest oryginalna obudowa !! i jeszcze jedno - koncowka mocy ma podstawe z bardzo kruchego materialu - cos jak porcelana - czesto ta podstawa peka np po upadku dlatego zdarza sie ze telefon dziala przezz 2 dni a pozniej nie dziala i tak na zmiane bo polaczenie raz jest a innym razem nie ma. - po wylutowaniu extra to widac pod mikroskopem z powiekszeniem okolo 7 razy :)
  • #9 443001
    Bunias
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja mialem c35 i w nim nagrzebalem troszeczke i tez mi gubil siec czasami.. wymiana softu pomogla... ale moze to przypadek 1 na 1000 ;)
  • #10 443316
    yasha75
    Poziom 16  
    Jak jest wykrzyknik to zaczalbym od wymiany koncowki mocy. moze tez byc strzelony antena swith. koszt do 60 zl
  • #11 443668
    aarecki
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jednym słowem ceramika w góre i sprawdzić czy nie ma pęknięć...
    Sprawdź też filtry pod switch-em...
  • REKLAMA
  • #12 443782
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja mialem podobny problem tlyko z telefonem Ericsson A2628s . udalems ie do germanos'a w celu naprawyi tam powiedzilei mi ze uszkodzony jest nadajnik, i koszt naprawy prpzewyzsza wrtosc telefonu. Takze odlozylem na poleczke.
  • #13 443798
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    germanos korzysta z serwisów autoryzowanych wiec tam naprawa polega na:
    diagnoza - 45zł
    likwidacja usterki koszt czesci + roboczogodziny serwisanta
    konserwacja - j.w
    odesłanie do klienta - serwisko + bonus ;)
    wiec nie dziwie sie ze koszt prewyzszył wartosc aparatu. Oni nie moga wstawic ci uzywanej czesci /teoretycznie/ jak zalana jest płyta nie moga jej wymyc i ci oddac bo maja zalecenia ze naprawa w takim przypadku to wymiana płyty na koszt uzytkownika i takie tam inne procedury ktore ustala odrebnie kazdy producent.
  • #14 444332
    AMPI
    Poziom 25  
    Witam!

Serdecznie dziekuje za trafne odpowiedzi.Prubowałem troche walczyc z tym aparacikiem tzn okazało sie ze telefon spadł na ziemie bo to tel mojej baby która w koncu sie przyznała ze jej spadł.Przelutowałem co sie dało stacją wellera jednak nie dysponuje stacja na gorące powietrze rzeby przelutowac reszte.Wyglada to na jakies mikro pękniecie tak jak piszecie gdzies w radiówce.Koszt naprawy 60zł to juz dlamnie nie opłacalna sprawa poniewaz wczesniej wymieniłem juz dysplay i nie mam zamiaru juz dopłacac do tego złomu.Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.
  • #15 501644
    kosex
    Poziom 11  
    Witam! Czy wie ktos jakie sa oznaczenia koncowek mocy ? Najlepiej s45i,c35,
  • #16 501716
    aarecki
    Poziom 20  
    W c35 Siedzi 112, a w s45 107 lub 122
  • #17 565765
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    ja mam taki przypadek wymienilem koncowke dalej to samo , wykrzyknik i i zasieg skacze ,czy to oprogramowanie?
  • #18 569648
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A ja wam powiem co wiem :-)
    W c35 wykrzyknik pojawia się często po zmianie softu. Dokładnie chodzi o usunięcie simlocka. Po tej operacji niektóre programy do simlocków zmieniają jescze troche softu w telefonie. W c35 cała elektronika radiowa sterowana jest softem (nawet dostrajanie do częstotliwości). Głównie chodzi o 1800MHz. Możn zdobyć jakiś orginalny soft do c35 i sprawdzić. Zawsze można spróbować :D
  • #19 569902
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    to niewiele wiesz kolego. powiedz ile zrobiles softowo c35 z wykrzyknikiem? bo mnie jak sie jedna taka trafila na kilkaset, to bedzie wszystko, dziur i reszta ekipy tez pewnie to potwierdza.
    co do kolegi co zmienil koncowke - pozostaje z oczywistych rzeczy jeszcze switch antenowy - tez pada. oprocz tego sprawdz jeszcze gniazdo konektora antenowego - ma zwierac sygnal do masy, inaczej bedziesz mial problemy z moca sygnalu. koncowke dla pewnosci wstaw jeszcze jedna, bo zdarzaly sie niedzialajace, zwlaszcza jakies takie podrobki hitachi po dwadziescia pare zlotych.
    pozdro,
    Tomasz WL
  • #20 570614
    rysmor
    Poziom 12  
    Ocena: 180
    pomocy moi kochani szukam schematu do c35 albo oznaczenie co to jest tranzystor czy podwójna dioda albo inne ustrojstwo ma oznaczenie Q2 i jest odpowiedzialny za napiećie w komórce
  • #21 570976
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Naprawiłem softowo 3 takie telefony. Wszystkie były po usunięciu simlocka. Jasne, że może być walnięta końcówka ale ja zawsze najpierw sprawdzam czy nie da się usunąć problemu inaczej, a wiem i to z dobrego źródła, że moduł wysokiej częstotliwości strojony jest softem. Zaznaczam przy tym, że w telefonach tych zasięg czasem był a czasem go nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z gubieniem sieci i zawieszaniem się telefonu Siemens C35 najczęściej wynika z uszkodzeń modułu radiowego, w szczególności końcówki mocy (power amplifier) lub diplexera. Objawem uszkodzenia końcówki mocy jest pojawienie się wykrzyknika przy nazwie sieci oraz niestabilny zasięg. Końcówka mocy jest elementem delikatnym, często pękającym po upadku telefonu, co powoduje mikroprzerwy w połączeniu. Wymiana końcówki mocy to koszt około 60-90 zł, jednak naprawa może być nieopłacalna ze względu na cenę telefonu. Czasem problem może dotyczyć także antenowego switcha lub złego styku w złączu antenowym, które może powodować zwarcia do masy i wahania sygnału. Lutowanie anteny bez oryginalnej obudowy nie jest zalecane, gdyż może pogorszyć połączenie.

Soft rzadko jest przyczyną problemów z zasięgiem w C35, choć po usunięciu simlocka i modyfikacji oprogramowania mogą pojawić się problemy z radiem, gdyż część funkcji radiowych jest sterowana programowo, zwłaszcza dostrajanie do pasma 1800 MHz. W niektórych przypadkach wymiana softu lub przywrócenie oryginalnego oprogramowania może pomóc, ale jest to raczej wyjątek niż reguła.

Diagnostyka powinna zacząć się od sprawdzenia złącza antenowego, stanu lutów (szczególnie końcówki mocy i diplexera), a następnie ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów. Wymiana końcówki mocy wymaga użycia stacji na gorące powietrze ze względu na delikatność elementu. W przypadku uszkodzenia płyty głównej lub poważniejszych uszkodzeń naprawa może być nieopłacalna.

Podsumowując, główne przyczyny problemów z siecią w Siemens C35 to uszkodzona końcówka mocy, diplexer, antenowy switch, złe lutowania lub uszkodzenia mechaniczne, a rzadziej soft. Koszt naprawy i trudność techniczna często przewyższają wartość telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA