logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować komputer pokładowy do pomiaru prędkości i przebiegu?

scig 18 Wrz 2003 17:04 5414 30
  • #1 330621
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam takie pytanie... czy jest techniczna mozliwosc wykonania urzadzenia ktore bedzie mi wskazywalo aktualna predkosc, przebieg dzienny i calkowity, ew. jakies inne bajerki jeszcze? Pytanie skad wziasc sygnal do obliczenia tych parametrow poniewaz u mnie slimak w skrzynki jest urwany a jako ze dawno chcialem zrobic zegarki na cyfrowe to sie zastanawiam czy cos takiego wogole da sie zrobic? Moze po wtryskach albo po obrotach na danym biegu? Macie jakies pomysly?
    Pozdrawiam
  • #2 330626
    MichW
    Poziom 12  
    Hmm....napewno jest to mozliwe,ale wszystko skupia sie na zliczeniu predkosci,czyli jakie zrodlo wybrac,by wiedziec jaka jest aktualna predkosc.Mozna zliczac obroty i mnozyc je razy przelozenia skrzyni i doswiadczanie uzyskac poprawny wynik.Jednak wowczas musimy tez miec wykrywanie aktualnego biegu.ale jest jescze jeden sposob-mozna by zamocowac dobry magnes na feldze ktoregos z kol.Nastepnie podlaczyc albo kontaktron albo czujnik halotronowy i zliczac impulsy.Nastepnie wyliczac predkosc majac na uwadze srednice kol.Pozdrawiam
  • #3 330638
    scig
    Poziom 13  
    MichW napisał:
    Hmm....napewno jest to mozliwe,ale wszystko skupia sie na zliczeniu predkosci,czyli jakie zrodlo wybrac,by wiedziec jaka jest aktualna predkosc.Mozna zliczac obroty i mnozyc je razy przelozenia skrzyni i doswiadczanie uzyskac poprawny wynik.Jednak wowczas musimy tez miec wykrywanie aktualnego biegu.ale jest jescze jeden sposob-mozna by zamocowac dobry magnes na feldze ktoregos z kol.Nastepnie podlaczyc albo kontaktron albo czujnik halotronowy i zliczac impulsy.Nastepnie wyliczac predkosc majac na uwadze srednice kol.Pozdrawiam

To drugie rozwiazanie mi sie spodobalo... Rozumiem ze jest to cos na wzor licznikow rowerowych... Ciekawe tylko czy taki magnes nie bylby podatny na zabrudzenia wszelkiego typu. Poza tym czy sa jakies urzadzonka ktora sa w stanie takie cos przeliczyc?
    Pozdrawiam
  • #4 330684
    MichW
    Poziom 12  
    no o zanieczyszczeniach to trzeba pomyslec, ale mysle ze dobry magnes z dykow twardych rozwiaze problem.A urzadzenia do zliczania i przeliczania?Heh dzis na mikroprocesokach da sie zrobic wszystko;)
  • #5 330707
    scig
    Poziom 13  
    MichW napisał:
    no o zanieczyszczeniach to trzeba pomyslec, ale mysle ze dobry magnes z dykow twardych rozwiaze problem.A urzadzenia do zliczania i przeliczania?Heh dzis na mikroprocesokach da sie zrobic wszystko;)

no niby tak tylko ja sie na tym za bardzo nie znam potrzebuje kogos kto sie podejmie tego zadania albo ewentualnie podrzuci jakies wskazowki.
    Pozdrawiam
  • #6 330762
    MichW
    Poziom 12  
    Jesli umiesz programowac to dasz rade a jesli nie no to nawet wskazowki Ci nie pomoga.To po prostu trzeba umiec.Ja moglbym napisac Ci taki program, ale w sumie to nie tylko jest napisanie ale cale opracowanie tego i przetestowanie.Ale widze po Twoich pnktach ze masz jakies doswiadczenie wiec powinienes dac sobie rade.
  • #7 331662
    scig
    Poziom 13  
    MichW napisał:
    Jesli umiesz programowac to dasz rade a jesli nie no to nawet wskazowki Ci nie pomoga.To po prostu trzeba umiec.Ja moglbym napisac Ci taki program, ale w sumie to nie tylko jest napisanie ale cale opracowanie tego i przetestowanie.Ale widze po Twoich pnktach ze masz jakies doswiadczenie wiec powinienes dac sobie rade.

jakos bede sobie radzil :) ale pomysl mi sie podoba :)
    Pozdrofka
  • #8 331820
    MichW
    Poziom 12  
    Zycze powodzenia i pomyslnych efektow dzialania:) Pozdrawiam
  • #9 332197
    kaaktus
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Właśnie wczoraj mówił mi kolega, że ktoś na forum poloneza robi takie komputerki chyba za 250 zł bez LCD, który trzeba dokupić, mocno skomplikowane, bo np. dane zużycia paliwa bierze z przepływomierza i wtrysków, jak komuś zależy mogę zapytać gdzie to widział.
  • #10 332362
    scig
    Poziom 13  
    kaaktus napisał:
    Właśnie wczoraj mówił mi kolega, że ktoś na forum poloneza robi takie komputerki chyba za 250 zł bez LCD, który trzeba dokupić, mocno skomplikowane, bo np. dane zużycia paliwa bierze z przepływomierza i wtrysków, jak komuś zależy mogę zapytać gdzie to widział.

bylbym wdzieczny jakbys sie czegos na ten temat dowiedzial a takze czy te urzadzonko potrafi zmierzyc aktualna predkosc auta.
    Pozdrawiam
  • #11 333763
    Brzoza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mysle ze chodzi ci o tzw. halde, jest to cos w rodzaju cyfrowego licznika pretkosci, dystansu itd.- jest to stosowwane w rajdach samochodowych. Jesli chodzi o sam projekt takiego urzadzanka to niestety tego nie mam a sam od okolo tygodnia tego szukam. Co do zasady dzialania calego urzadzenia to biega o to ze impuls pobierasz z wtyczki ktora wchodzi do licznika predkosci (jezeli masz samochod na wtrysku) albo z tak zwanego impulsatora (jezeli samochod nie ma komputera). Impulsator jest to cos co nakladasz (a wlasciwie nakrecasz) na linke ktora wchodzi do licznika, ta od skrzyni biegow- to z jednej strony a z drugiej juz normalnie do licznika. Podczas gdzy linka sie obraca w srodku impulsatora wytwarzane sa impulsy (takie urzadzonko na necie kosztuje okolo 50-100zl). Reszta dzialania haldy to po prostu zliczanie tych impulsow. Pozdrawiam.
    PS jezeli bedziesz mial jakies inne informacje na ten temt to prosze o podzielenie sie nimi. Z gory dziekuje.[/code]
  • #12 333810
    piotr32
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Cze niewiem czy kogos to zainteresuje ale polacem komputerki samochodowe dostepne na stronie www.kel.mtl.pl . Kiedys sie tym interesowalem ale jakos nie kupilem , oile pamietam nie ma pomiaru predkosci ale ma duzo innych cech uzytkowych, a propo pomiaru predkosci muj koles od kilku miesiecy uzywa kompa rowerowego , niezbyt eleganckie rozwiazanie ale dzialajace, jego uwaga to taka ze potrzebny jest dobrej firmy.
    Pozdrawiam PiotrC
  • #13 333833
    Brzoza
    Poziom 14  
    Musze przyznac ze Piotr32 ma racje- rozwiazanie z licznikiem rowerowym jest banalne i jednoczesnie genialne, wystarczy tylko jeszcze jakies zasilanie z samochodu dorobicz, impuls z licznika odpowiednio przemnozyc i mamy pol-profesjonalna halde, dzieki za pomysl.
  • #14 333880
    Brzoza
    Poziom 14  
    A tak w ogole jezeli przeszlismy na temat licznikow rowerowych to czy ktos nie ma czasem jakiegos schemaciku takiego licznika?
  • #15 334400
    Plush
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kaaktus: ja nie mowilem ze na stronie poloneza tylko chce zastosowac do poloneza :wink:
    scig: proponuje dokladniej sledzic forum, bo strone dalej jest taki sam topic tu jest adres: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14292.html tam wypowiada sie autor tego rozwiazania /w koncowce topicu/ mysle ze to jest niezle rozwiazanie - pozostaje tylko nazbierac kasy :wink:
  • #16 335571
    scig
    Poziom 13  
    Brzoza napisał:
    Musze przyznac ze Piotr32 ma racje- rozwiazanie z licznikiem rowerowym jest banalne i jednoczesnie genialne, wystarczy tylko jeszcze jakies zasilanie z samochodu dorobicz, impuls z licznika odpowiednio przemnozyc i mamy pol-profesjonalna halde, dzieki za pomysl.

Odnosnie licznikow rowerowych to ja sie tylko zastanawiam jak taki malutki magnesik bedzie reagowal na zanieczyszczenia i w ktorym miejscu na feldze najlepiej zainstalowac magnes a gdzie to liczydlo... no i jak jest z kalibracja kol?
    Pozdrawiam
  • #17 335593
    flyman
    Poziom 14  
    no dobra magnes... a czy ktoś się zastanawiał, że należy jeszcze oprócz tego wyważać koła ? inaczej będzie boksowało, po drugie przy takich prędkościach koła mają duże obroty, czy takie mechaniczne rozwiązanie może być precyzyjne - nie sądzę, gdzieś przy 80 km/h będzie już przekłamanie... Kontraktrony przecież nie mają aż takiej reakcji... "laiczne" rozwiązanie... lepiej podpiąć się pod licznik w samochodzie...
  • #18 336152
    MichW
    Poziom 12  
    Panowie cofnijcie sie do pierwszego tematu na tym forum!! SCIG napisal ze ma urwany slimak w skrzyni wiec FLYMAN masz inna propozycje niz magnes? Mowilem moze byc to halotron i wowczas bedzie to napewno bardziej trawale bo nie ma problemu ze stykami jak w kontaktronie,a jesli chodzi o przeklamania przy 80km/h to nie sadze zeby byly az tak wielkie.Z reszta czy wskaznik wskazowkowy jast idealny??
    POZDRAWIAM
  • #19 336158
    MichW
    Poziom 12  
    sorki a jeszcze jesli chodzi o umiejscowienie magnesu, to dobrze bylo by zeby znajdowal sie jak najblizej osi kola, bo wowczas beda mniejsze drgania.....ale w sumie jai problem wywazyc kolo z magnesem??? ZADEN;)
  • #20 336270
    scig
    Poziom 13  
    MichW napisał:
    sorki a jeszcze jesli chodzi o umiejscowienie magnesu, to dobrze bylo by zeby znajdowal sie jak najblizej osi kola, bo wowczas beda mniejsze drgania.....ale w sumie jai problem wywazyc kolo z magnesem??? ZADEN;)

No wlasnie... pomysl z magnesem mi sie podoba gdyz mozna uniknac rozbierania skrzynki poza tym cyfrowy predkosciomierz bedzie lepszy jak analogowy. Problem tylko taki zeby zbudowac odpowiednie urzadzonko ktore bedzie te dane przeliczac i wyswietlac. Poza predkoscia musi takze zliczac przebiegi dzienne i calkowity i tu jest wlasnie problem... Moze Kolega ma jakis pomysl jak to rozwiazac bo ja na programowaniu sie nie znam wiec raczej sam takiego patentu nie skonstruuje :(
    Pozdrawiam
  • #21 336497
    MichW
    Poziom 12  
    do tego napewno trzeba uzyc mikrokontrolera, poniewaz w dzisiejszych czasach jest to latwe i niedrogie rozwiazanie.Do zliczania mozna uzyc jednego z licznikow procesorka, tak aby nadazyl zliczac wszystkie impulsyw czasie jedej sekundy i odpowiednio przeliczyc.Oczywiscie pod uwage trzeba by wziasc srednice kol a caly wynik przeliczyc na km/h...ale to juz tylko matematyka.
    w czasie gdy licznik zliczlby impulsy z kola procesor moze zajac sie przeliczaniem, zliczaniem przebiegu dziennego i calkowitego.Mysle ze trzeba bedzie uzyc pamieci szeregowej EEPROM, tak aby przy wyjeciu akumulatora przebiegi byly zapisane. Mysle ze jest to ogolnie do zrobiena tyle ze trzeba przysiasc i napisac programik, chetnie bym to zrobil ale nie teraz......jest wrzesien i mam cholerna poprawke z ekonomii :P Ale pomysle nad tym. Tylko jeszcze sprawa kontaktronu,jednak lepiej bedzie uzyc halotronu i zbudowac uklad wejsciowy z ksztaltowaniem impulsu i powinno dzialac! POZDROWIENIA
  • #22 337720
    Brzoza
    Poziom 14  
    Witam ponownie.
    Wydaje mi się że pomysł z magnesem na obręczy nie będzie zbyt dobry, po pierwsze nie mam pojęcia w jaki sposób powinien być on przymocowany, przecież przy takich przeciążeniach on po prostu odpadnie po 10 km jazdy, wystarczy wjechać parę razy pożądnie w dziurę i po magnesiku.
  • #23 337764
    MichW
    Poziom 12  
    Mocowanie to inna juz sprawa, odwazniki sa tez mocowane a jednak tak czesto nie odpadaja,sa mocowane od zwnatrz jak i od wewnatz kola (zalezy od felgi) a magnes wystarczy by byl silny i nie musi miec duzych rozmiarow jak magnes glosnikowy przeciez. Dobre magnesy sa w dyskach twardych,sa bardzo sile i z dobrego materialu.
  • #24 342771
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Ciekawy temat.Nie zagłębiałem się w to z praktycznej strony ale może warto się zastanowić nad czujnikiem np od ABS-u kwestia tylko mont. grzebienia.
    Pozdrawiam
  • #25 342839
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Tak czytam posty i zastanawiam sie czy ten magnes nie mógł by być zamontowany np na półosi napędowej (oczywiście jeśli nie jest obudowana) przy skrzyni biegów lub przy przegubie koła.
  • #26 343112
    MichW
    Poziom 12  
    oo fajny pomysl, albo czujnik ABSu, albo magnes na polosi!Tylko trzeba tez pamietac o wywazaniu polosi, przy wiekszych obrotach moga byc juz odczuwane drgania.Pozdrawiem
  • #27 343932
    dborycki
    Poziom 12  
    Witam.
    Do wykrywania zmian pola magnetycznego (magnes na kole lub polosi) mozna zastosowac czujnik halotronowy KMZ 10B wykrywa on zmiany pola magnetycznego z odległosci ok 20 do 30 cm. W przypadku samochodow z linka dochodzaca do predkosciomierza mozna umiescic czujnik w okolicy licznika (tnz 20 - 30 cm) co w zacznym stopniu ulatwia mocowanie.
    Pozdrawiam
  • #28 344136
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Co do wyważenia półosi to ten problem jest rozwiązany przez grzebień można go zamontować od strony koła lub skrzyni.To jest pierścien i zazwyczaj są one wyw.
    Kolega dborycki nie czyta tematu od pierwszego postu.brak jest napędu linki
    Pozdrawiam
  • #29 348109
    _adik
    Poziom 12  
    Może wracając do pytania o komputer pokładowy. Czy ktoś robił obrotomierz na 8051? Chodzi o to że, informacją wejściową jest sygnał z cewki. Czy lepiej jest liczyć czas między impulsami czy generować przerwanie od impulsu. Jeżeli ktoś rozwiązał ten problem proszę o odpowiedź.
  • #30 348574
    MichW
    Poziom 12  
    kiedys doswiadczalnie robilem cos takiego.Podlaczylem sie do halotronu i z niego pobieralem obroty silnika. Natrpnie na procku AT89C4051 i zrobilem to wszystko na liczniach.jeden odmierzal czas 1 sekundy, a drugi zliczal impulsy z halotronu.nastepnie procek przeliczal to wszystko na obr/min. Trzeba tylko pamietac, by zbudowac jakis uklad wejsciowy, ktory sygnal z halotronu bardziej wyprostuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania komputera pokładowego do pomiaru prędkości oraz przebiegu dziennego i całkowitego pojazdu, zwłaszcza w sytuacji braku napędu linki prędkościomierza (urwany ślimak w skrzyni biegów). Proponowane rozwiązania obejmują zliczanie impulsów z obrotów koła lub półosi napędowej za pomocą magnesu neodymowego zamocowanego na feldze lub półosi oraz czujnika magnetycznego (kontaktron lub czujnik halotronowy KMZ 10B). Wskazano, że halotron jest bardziej trwały i niezawodny niż kontaktron. Do przetwarzania sygnału i wyliczania prędkości oraz przebiegów zaleca się użycie mikrokontrolera (np. rodziny 8051, AT89C4051) z licznikami impulsów i pamięcią EEPROM do zapisu danych po odłączeniu zasilania. Wspomniano o konieczności uwzględnienia średnicy koła oraz kalibracji układu. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie sygnału z przepływomierza lub wtrysków w samochodach z wtryskiem paliwa. Poruszono kwestie montażu magnesu (najlepiej blisko osi koła, aby zminimalizować drgania) oraz wyważania kół lub półosi. Wspomniano o gotowych rozwiązaniach, takich jak cyfrowe liczniki rowerowe adaptowane do samochodu, a także o projektach dostępnych na forach internetowych, w tym na stronie klubu Poloneza. Dyskusja podkreśla, że realizacja wymaga umiejętności programowania i elektroniki, a koszty mogą być niskie przy zastosowaniu gotowych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA