logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar prędkości obrotowej czujnikiem optoelektronicznym

Thomash3 14 Lut 2007 22:41 5201 9
  • #1 3572704
    Thomash3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Chcę zrobić pomiar prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu czujnika optoelektronicznego (załączam rysunek poglądowy). Z tego czujnika sygnał ma iść do sterownika PLC, który przetworzy impulsy i obliczy prędkość. Mam w związku z tym pytanie:

Czy stosując takie czujniki: http://www.tme.pl/czujnik-optoelektroniczny-odbiciowy-do-druku/arts/pl/a29/cny70.html

mogę coś zdziałać?

Jeśli silnik kręci się z prędkością powiedzmy 20 000 obr / min, to wycinając na tarczy 60 równomiernych zębów bądź otworów, czujnik będzie musiał generować 20 000 impulsów na sekundę. Czy przedstawione powyżej dadzą radę? A może trzeba zastosować inne?

Pozdr
    Załączniki:
    • Pomiar prędkości obrotowej czujnikiem optoelektronicznym 01.jpg (12.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3572944
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Wpisałem przed chwilą odpowiedź ale pokopały mi się minuty z sekundami i w efekcie wyszły mi bzdury :oops: . Nie zdążyłem skasować , moderator był szybszy :D , i dobrze . A wracając do tematu . Dla czego chcesz w ten sposób to zrobić ? Czy nie lepiej by było zliczać faktyczne obroty xxxx/min niż mnożyć je razy 60 ? Przy takim układzie nie martwił bym się o optoizolator a o układ liczący . W Twoim przypadku jakiś sterownik PLC . Sterowniki PLC demonami szybkości nie są .
  • #3 3572956
    Thomash3
    Poziom 13  
    Sterownik już mam, jest to S7-200 CPU 222. Ma on szybki licznik zliczający z maksymalną częstotliwością 30 kHz, czyli akurat tyle mi wystarczy.

No bo popatrz:

Jeśli mam silnik, którego maksymalna prędkość wynosi kilkanaście tysięcy obrotów na minutę, to nawet z 60 zębami sterownik, który posiadam, da radę to zliczyć. Oczywiście zawsze można dać mniej zębów na tarczy.
  • #4 3572959
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jeśli to aż tak szybkoobrotowy silnik to prościej przykleić pasek folii alu. i zastosować czujnik odbijający światło.
  • #5 3572999
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Thomash3 napisał:
    ....zliczający z maksymalną częstotliwością 20 kHz...
    Tak , ale to jest jego max . Ale to wcale nie znaczy że należy go tak obciążyć . Licznik musi mieć zapas .
  • #6 3573015
    Thomash3
    Poziom 13  
    Przepraszam, mój błąd, sterownik może zliczać do 30 kHz, poprawiłem to już. Ale dzięki temu pojawił się zapas 10 kHz;)
  • Pomocny post
    #7 3577425
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Czujki szczelinowe można wykorzystać do detekcji otworów, ale 20kHz to sporo dla czujki szczelinowej.
    Dla porównania zobacz: http://lenz.pl/catalog/prc87p14585
    Aby upewnić się czy czujka prezentowana przez Ciebie nadaje się do Twojej aplikacji, należy sprawdzić w jej karcie katalogowej dane dotyczące częstotliwości przełączenia
    Pozdrawiam
  • #8 3578831
    Thomash3
    Poziom 13  
    Dzięki, trochę mi się rozjaśniło;)

A jaką maksymalną częstotliwość przełączania (tak orientacyjnie) mają prezentowane przeze mnie czujniki albo podobne ? Nie mogę znaleźć tego w ich danych katalogowych. Może te z przełącznikiem Schotky'ego mają większą częstotliwość maksymalną... Niestety nie ma tego w ich opisach.

Mogę też po prostu zrobić mniej otworów na tarczy, np. 10 równomiernych, wtedy przy prędkości 20 000 obr / min czętotliwość przebiegu wyjściowego z czujnika wyniesie ok. 3.4 kHz. Oczywiście zakładam prędkość 20 000 obr / min jako maksymalną, ale raczej w rzeczywistości będzie ona wynosiła kilkanaście tysięcy obrotów (może koło 15 - 17) i będzie sterowana w dół aż do bardzo wolnych prędkości. Tutaj jest właśnie mój "zapas" częstotliwości.

Pozdr
  • Pomocny post
    #9 3586044
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    W załączeniu przesyłam kartę katalogową w PDF ( ze strony producenta http://www.vishay.com/optical-sensors/) czujnika TCSS1100
    Wynika z niej że typowa częstotliwość przełączania wynosi 200 KHz.W takim razie do Twoich zastosowań pasuje z zapasem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • bundle.pdf (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3586212
    Thomash3
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Uważam temat za zamknięty.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomiaru prędkości obrotowej silnika za pomocą czujnika optoelektronicznego, którego sygnał ma być przetwarzany przez sterownik PLC (Siemens S7-200 CPU 222) wyposażony w szybki licznik o maksymalnej częstotliwości 30 kHz. Przy prędkości silnika 20 000 obr./min i tarczy z 60 zębami, częstotliwość impulsów wyniosłaby około 20 kHz, co mieści się w możliwościach licznika. Wskazano, że czujnik CNY70 może mieć ograniczenia częstotliwości przełączania, dlatego zaleca się sprawdzenie danych katalogowych. Alternatywnie sugerowano zmniejszenie liczby zębów na tarczy do około 10, co obniży częstotliwość impulsów do około 3,4 kHz. Przykładowo czujnik TCSS1100 firmy Vishay charakteryzuje się częstotliwością przełączania rzędu 200 kHz, co zapewnia duży zapas i jest odpowiedni do takich zastosowań. Podsumowując, pomiar prędkości obrotowej przy użyciu czujnika optoelektronicznego i sterownika PLC jest możliwy, pod warunkiem dobrania czujnika o odpowiedniej częstotliwości przełączania oraz dostosowania liczby zębów na tarczy do możliwości sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA