logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór łącza do firmy: ADSL Neo+ 2MB vs Tp DSL 1MB, stabilność i modem Draytek

arkop 15 Lut 2007 10:59 2145 10
REKLAMA
  • #1 3574094
    arkop
    Poziom 11  
    Witam Panów.
    Zamierzam kupić do firmy łącze z TP. I nie wiem co wybrać interesuje nas stabilność !!! (przede wszytskim).
    1. Co będzie lepsze gdyż cena jest taka sama.

2.Mam modem Draytek Vigor 2600W działa ona teraz na Neostradzie i zastanawiam się czy mogę go wykorzystać do DSL.

Prosze o opinie. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3574231
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    arkop napisał:

1. Co będzie lepsze gdyż cena jest taka sama.

Obecnie działające Neo jest stabilne ?
    Jeśli tak to DSL też będzie.

Cytat:

2.Mam modem Draytek Vigor 2600W działa ona teraz na Neostradzie i zastanawiam się czy mogę go wykorzystać do DSL.

Nie - do DSL'a musi być modem/router dostarczany przez TP.
  • #3 3574258
    arkop
    Poziom 11  
    a które (łącze) Ty polecasz???

A modem nie moge spobie kupić gdzieś w sklepie internetowym czy lepiej za 200 zł wziąć z TP. ( gdyż interesuje mnie z ruterem i większą ilością funcji ) może możesz cos polecić.

AHA.
    Co będzie działać szybcjiej.
  • REKLAMA
  • #4 3574560
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    arkop napisał:
    a które (łącze) Ty polecasz???

takie jakie bedzie ci odpowiadac z przepustowością osobiscie jak juz bym musiał od TPSA ,to bierz DSL

arkop napisał:

A modem nie moge spobie kupić gdzieś w sklepie internetowym czy lepiej za 200 zł wziąć z TP. ( gdyż interesuje mnie z ruterem i większą ilością funcji ) może możesz cos polecić.

od TPSA niebierz zadnych routerów ,mają jeden wielki Shit ,z modemem od DSL zaopatrz sie w linksysa
    arkop napisał:

AHA.
    Co będzie działać szybcjiej.

wiadomo szybsze łącze :D
  • REKLAMA
  • #5 3577235
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    gothye- nie wprowadzaj w błąd do DSL musi byc modem z tp.sa bo nie udostepniają haseł userom jak w przypadku neostrady
  • #6 3577308
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Pierwsze pytanie - do czego ma służyć to łącze?
    Drugie pytanie - czy potrzebujesz stałe zewnętrzne ip?
    Trzecie pytanie - czy chcesz udostępniać internet poza swój lokal?

Po odpowiedzeniu na te pytania możemy ci powiedzieć którego łącza potrzebujesz. Inaczej pozostaje tylko tryb wróżki bądź zaglądanie w szklaną kulę.

Co do samego sprzętu to polecałbym zakup porządnego routera (znowu kłaniają się 3 powyższe pytania) oraz wzięcie modemu na ethernecie od tepsy w przypadku DSL bądź wykorzystanie posiadanego routera (w przypadku neo). Bez odpowiedzi na te trzy pytania możemy sobie conajwyżej pozgadywać albo powróżyć.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #7 3577313
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    sikor napisał:
    gothye- nie wprowadzaj w błąd do DSL musi byc modem z tp.sa bo nie udostepniają haseł userom jak w przypadku neostrady

czytaj wyzej post wyzej ,kolega pyta o router ,wiec polecam router z rj45 linksysa :D
  • #8 3578378
    arkop
    Poziom 11  
    wiec odpwiadam na pytanie.

1. stabilne i lacze biiurowe 3 komputery ( duzo wysylanych plików)
    2. tak bedę chciał postawic serwer
    a) cel www, poczta
    b) ftp z danymi
    3. nie bede udostepnial nigdzi indziej do tej pory pracuje na neo 2 mb i coraz czesciej sie wiesza itp.

a cena neo to 130zl 2 mb a dsl 1mb 139 zl
    jaki konkretnie musze kupic ten modem do dsl do 200-400 zl ( tp oferuje mi za 1 zl i za 200 zl jakiegos speedtouch )
  • #9 3578559
    Bugajsc
    Poziom 2  
    Jeśli sporo wysyłasz moim zdaniem będzie jak najlepszym wyborem DSL bo neo ma 2Mbit/s //256Kbit/s (odbiór//wysyłanie) a DSL ma 1Mbit/s // 0,5Mbit/s. Wiec jeśli dużo wysyłasz DLS będzie lepszy a 1 Mbit .
  • #11 3579112
    zick.pl
    Poziom 17  
    gothye napisał:
    sikor napisał:

czytaj wyzej post wyzej ,kolega pyta o router ,wiec polecam router z rj45 linksysa :D

osobiście gardzę linksysem i nie polecam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru łącza internetowego do firmy między ADSL Neo+ 2MB a TP DSL 1MB, z naciskiem na stabilność połączenia oraz wykorzystanie posiadanego modemu Draytek Vigor 2600W. Użytkownik planuje obsługę trzech komputerów, wysyłanie dużych plików oraz postawienie serwera WWW, poczty i FTP z zewnętrznym, stałym adresem IP. Wskazano, że do DSL konieczny jest modem dostarczany przez TP, gdyż nie udostępniają oni haseł użytkownikom, co uniemożliwia wykorzystanie modemu Draytek do DSL. Neo+ oferuje 2 Mb/s download i 256 Kb/s upload, natomiast DSL 1 Mb/s download i 512 Kb/s upload, co może być korzystniejsze przy dużym wysyłaniu danych. Zalecane jest użycie porządnego routera, np. Linksys z portem RJ45, choć opinie o tej marce są podzielone. Cena Neo+ i DSL jest zbliżona, jednak DSL może zapewnić większą stabilność i lepszą obsługę wysyłania danych. TP oferuje modem SpeedTouch do DSL w cenie od 1 zł do 200 zł. Ostateczny wybór zależy od wymagań dotyczących stabilności, przepustowości i funkcji sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA