logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSL 500, DSL 1000... jaka przewaga nad zwykłym ADSL - em?

MES Mariusz 28 Sty 2008 23:38 7874 19
REKLAMA
  • #1 4746933
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Ostatnio pojawiło się wiele promocyjnych ofert w stylu DSL 250, DSL 500, DSL 1000, DSL 2000, DSL 4000 ( http://www.google.pl/search?q=DSL+1000+250&btnG=Szukaj&hl=pl )

Taka dajmy na to opcja DSL 1000 - czym to się różni np. od Neostrady w opcji 1024? Kosztuje to drożej - czy użytkownik dostaje coś sensownego w zamian?
  • REKLAMA
  • #2 4746996
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    MES Mariusz napisał:

Taka dajmy na to opcja DSL 1000 - czym to się różni np. od Neostrady w opcji 1024? Kosztuje to drożej - czy użytkownik dostaje coś sensownego w zamian?

Pulę stałych IP, możliwość wykupienia wyższego uploadu oraz lepsze wsparcie techniczne. Technologicznie DSL i Neostrada to dokładnie to samo - na centralach użytkownicy obu usług są podłączeni do tych samych DSLAMów.
  • #3 4747073
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    szaleniec napisał:
    MES Mariusz napisał:

Pulę stałych IP, możliwość wykupienia wyższego uploadu oraz lepsze wsparcie techniczne. Technologicznie DSL i Neostrada to dokładnie to samo - na centralach użytkownicy obu usług są podłączeni do tych samych DSLAMów.

No właśnie tak myślałem. Jest ta pula stałych IP chociaż w standardzie, czy może to też jakaś opcja?

Co do stałych IP - na dobrą sprawę problem dynamicznie przydzielanego IP rozwiązuje dyndns.org - w zasadzie wspiera go praktycznie chyba każdy sprzętowy router. Można stawiać WWW, FTP i co się zamarzy.

A może jednak warto mieć stałe IP?
  • #4 4747380
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    No i chyba najważniejsze bez problemu można legalnie dzielić. Choć czytając ostatnio widzę że już nikt na to nie zwraca bacznej uwagi jak kiedyś.
    Dodatkowo dostajemy modem z wyjściem Ethernet i możliwość wykupienia włączenia funkcji rutera w modemie. Co prawda bez możliwości konfiguracji ale dla mało wymagających osób to wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 4747628
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Samuraj napisał:
    Dodatkowo dostajemy modem z wyjściem Ethernet i możliwość wykupienia włączenia funkcji rutera w modemie. Co prawda bez możliwości konfiguracji ale dla mało wymagających osób to wystarczy.

Co to za modem? Czyżby do połączenia z internetem wymagane było ciągłe działanie komputera obsługującego modem? A zdalne zarządzanie siecią? Jest możliwość przekierowania portów? Bo jak nie to kiszka. Można dokupić modem-router do takiego łącza we własnym zakresie, tak jak w przypadku ADSL-a czy jest się skazanym, na to, co dostawca raczy podrzucić?

Mnie czeka mimowolna przesiadka na DSL-a w opcji DSL 1000 i muszę się przygotować. NND pewnie nie będzie jeszcze miało wsparcia dla tego modemu?
  • #6 4747648
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    co najwazniejsze w dsl dostajesz lepszy sprzet niz w przypadku neostrady jest mniejawaryjny bo neostrada ma czesto problemy z laczeniem dsl sie nie rozlacza jak to jest w przypadku neostrady a tym bardziej w dsl nie masz limitow polaczen i pakietow gdzie neostrada ma bardzo duze limity na to nalozone
  • #7 4747664
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    dan-j2 napisał:
    co najwazniejsze w dsl dostajesz lepszy sprzet niz w przypadku neostrady jest mniejawaryjny bo neostrada ma czesto problemy z laczeniem dsl sie nie rozlacza jak to jest w przypadku neostrady a tym bardziej w dsl nie masz limitow polaczen i pakietow gdzie neostrada ma bardzo duze limity na to nalozone

Ja i tak nigdy nie korzystałem dłużej z tego, co dostawca podrzuca, np. modemów na USB co jest wg mnie trochę parodią dostępu do internetu. Z neostradą jest różnie, ale jak zostanie "dopieszczona" to też można zapomnieć o jakichkolwiek rozłączeniach, kłopotach itp. U mnie w kilku miejscach takie połączenie działa bardzo stabilnie i nie ma z tym żadnych kłopotów. Ale niestety czeka mnie przesiadka na DSL-a, co rodzi moje obawy.

Do tej pory posiadając własny modem-router miałem pełne możliwości konfiguracyjne, postawiłem sobie sieć na linuksie (NND) miałem możliwość pełnego administrowania siecią z zewnątrz, a teraz zastanawiam się, czy mi się to nie pokomplikuje. Zerknijcie jeszcze na mój poprzedni post, będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 4747689
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Na pewno różnią się limitem jednoczesnych połączeń, nie pamiętam, ale przy Neo jest to chyba 200 bądź 400.
    Za coś przecież płaci się te parę złotych więcej.
    Poza tym z DSL-em masz stałe IP, możliwość legalnego podzielenia łącza.
    Co do możliwości pracy z NDD - bez problemu. Modem/router dostarczany przez operatora współpracuje bez problemu. Różnica jest taka, że to połączenie pppoE a nie pppoA.
  • #9 4747933
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    zibq napisał:
    Różnica jest taka, że to połączenie pppoE a nie pppoA.

Czyżby to oznaczało, że będę mógł wykorzystać mój obecny modem-router Edimax, który obok PPPoA VC-Mux i PPPoA LLC obsługuje także PPPoE VC-Mux i PPPoE LLC ?
  • #10 4747986
    szaleniec
    MES Mariusz napisał:
    zibq napisał:
    Różnica jest taka, że to połączenie pppoE a nie pppoA.

Czyżby to oznaczało, że będę mógł wykorzystać mój obecny modem-router Edimax, który obok PPPoA VC-Mux i PPPoA LLC obsługuje także PPPoE VC-Mux i PPPoE LLC ?

Tak i nie.
    Modemoruter z TPSA dostajesz zahasłowany. Trzeba się najpierw na niego "wbić", aby odczytać konfigurację i wprowadzić ją do własnego routera. W sieci krążą opisy jak dobrać się do Speedstreama 4100 i 5100.
    Jednak wygodniej jest moim zdaniem skorzystać po prostu z routera z wejściem WAN rj45.
  • #11 4748168
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    szaleniec napisał:
    Jednak wygodniej jest moim zdaniem skorzystać po prostu z routera z wejściem WAN rj45.

OK. Dalej nie wiem, czy to co dostanę od tepsy to będzie tylko modem (coś, co będzie podłączone kablem USB z komputerem, bez którego ciągłej pracy nie będzie dostępu do internetu na złączu RJ45, czy może będzie to samodzielny modem (a może router) który będzie łączył się z internetem samoczynnie, bez udziału dodatkowego komputera, i na złączu RJ45 zawsze będzie dostępny internet?
  • #12 4748212
    szaleniec
    MES Mariusz napisał:
    szaleniec napisał:

OK. Dalej nie wiem, czy to co dostanę od tepsy to będzie tylko modem (coś, co będzie podłączone kablem USB z komputerem, bez którego ciągłej pracy nie będzie dostępu do internetu na złączu RJ45, czy może będzie to samodzielny modem (a może router) który będzie łączył się z internetem samoczynnie, bez udziału dodatkowego komputera, i na złączu RJ45 zawsze będzie dostępny internet?

Do DSLa tepsa daje router zdalnie przez nich konfigurowany, najczęściej wspomniany przeze mnie SpeedStream 4100 - http://www.finestplanet.com/downloads/SS4100manual.pdf
  • #13 4748261
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    szaleniec napisał:
    Do DSLa tepsa daje router zdalnie przez nich konfigurowany, najczęściej wspomniany przeze mnie SpeedStream 4100 - http://www.finestplanet.com/downloads/SS4100manual.pdf

Jak nie mam dostępu do routera, to pewnie nie mam też dostępu do NAT-a, czyli nie mam możliwości przekierowania portów, idąc dalej nie mam możliwości uruchomienia WWW, FTP, SSH, Zdalnych pulpitów RealVNC itp?
  • REKLAMA
  • #14 4748414
    szaleniec
    MES Mariusz napisał:
    szaleniec napisał:

Jak nie mam dostępu do routera, to pewnie nie mam też dostępu do NAT-a, czyli nie mam możliwości przekierowania portów, idąc dalej nie mam możliwości uruchomienia WWW, FTP, SSH, Zdalnych pulpitów RealVNC itp?

Po cóż Ci NAT, jeśli masz w standardzie kilka stałych publicznych adresów IP?
  • #15 4748580
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    szaleniec napisał:
    MES Mariusz napisał:
    szaleniec napisał:

Po cóż Ci NAT, jeśli masz w standardzie kilka stałych publicznych adresów IP?

Nie łączyłem się jeszcze z Internetem w ten sposób, zdaje się, że muszę przemeblować trochę sposób myślenia.

Załóżmy, że mam interfejs WAN RJ45. Mogę w to wpiąć np. router kablowy, sprzętowy bądź NND.

Czyli krótko mówiąc, ruch muszę puścić przez 2 routery, pierwszy od tepsy, bez możliwości konfiguracji, a drugi własny na potrzeby LAN.

Czy ten interfejs WAN RJ45 od tepsy będzie miał jakieś swoje IP - czy będzie to właśnie jedno z tych publicznych IP? Jakie IP powinien mieć w tym wypadku drugi router - NND?

Teraz tak, załóżmy że chcę mieć z internetu dostęp na usługę FTP świadczoną przez NND. Czy podając z zewnątrz internetu numer IP (ftp://xx.xx.xx.xx) publicznego przypisanego interfejsowi WAN router tepsy skieruje mnie na IP NND podłączonego do WAN?
  • #16 4748708
    Samuraj
    Poziom 35  
    Dostaniesz modemo/ruter a właściwie ruter z wejściem ADSL i wyjściem Ethernet(RJ45).
    W zależności od tego czy wykupisz usługę NAT czy nie to na wyjściu będzie jeden bądź kilka adresów z zakresy 83.x.x.x lub w przypadku wykupienia NAT'u cała podsieć z zakresu niepublicznych adresów IP z puli 192.x.x.x
    Jak już wcześniej inni pisali dostępu do rutera nie masz żadnego. Ma on swój IP i znowu w zależności od tego czy masz nat to wtedy któryś adres z 192.x.x.x. a jak nie to jeden z adresów 83.x.x.x
    Przy próbie logowania wyskakuje monit o hasło które jest znane tylko pracownika TPSA choć i to nie wszystkim (kiedyś montera musiałem instruować co ma przestawić jak skasowałem ustawienia).
    Jeśli nie wykupisz NAT'a i przydzielą Ci kilka adresów publicznych to podpinasz sie kabel pod ruter i ustawiasz jeden z podanych, maskę i adres rutera jako bramę. To cała konfiguracja.
    I teraz najważniejsze jeśli przydzielą np 5 adresów IP to bez NAT'a możesz podpiąć bezpośrednio 5 komputerów, a za NAT'em to już wiadomo.
    Prościej nie potrafię tego opisać :)

MES Mariusz napisał:

Teraz tak, załóżmy że chcę mieć z internetu dostęp na usługę FTP świadczoną przez NND. Czy podając z zewnątrz internetu numer IP (ftp://xx.xx.xx.xx) publicznego przypisanego interfejsowi WAN router tepsy skieruje mnie na IP NND podłączonego do WAN?

Nie podajesz adresu rutera tylko jeden z podanych.
    NND będzie miał dwa interfejsy jeden do WAN a drugi do LAN na tym od WAN ustawisz jeden z publicznych adresów. Pod tym adresem będzie świadczona usługa FTP.
  • #17 4748799
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Samuraj napisał:
    Nie podajesz adresu rutera tylko jeden z podanych.
    NND będzie miał dwa interfejsy jeden do WAN a drugi do LAN na tym od WAN ustawisz jeden z publicznych adresów.

No właśnie o to mi chodziło :-). Czyli na WAN-ie NND ustawiam po prostu jeden z publicznych IP, a mając kilka publicznych IP mogę stworzyć kilka zupełnie niezależnych od siebie podsieci. Jakimkolwiek portem będę się wówczas odwoływał do jednego z publicznych IP, wszystkie porty będą natychmiast przekazywane do hosta (np. routera) na nim wiszącego bez udziału NAT-a.

Wygodne, aczkolwiek przypomina trochę DMZ-ta.

Ja przewiduję jeden serwer NND (za którym będą 24 komputery na pracowni komputerowej i kilka komputerów dla pracowników). Mógłbym postawić 2 oddzielne NND ale nie widzę potrzeby (po co niepotrzebnie prąd marnować).

W tej sytuacji zastanawiam się, w jaki sposób pożytecznie wykorzystać ewentualne pozostałe IP publiczne.

Jeszcze jedno pytanko. Jak jest z podziałem pasma pomiędzy tymi publicznymi IP? Kto pierwszy ten lepszy? Jak jeden interfejs zostanie zapchany to z szybkich usług na pozostałych - nici?
  • Pomocny post
    #18 4748841
    Samuraj
    Poziom 35  
    Możesz na jednym interfejsie WAN ustawić kilka adresów IP.
    Fizycznie będzie to jedno połączenie w ruterem, a logicznie odwołanie się do danego adresu IP i tak wyśle wszystko na jedną kartę sieciową. W druga strone to juz zależy od ustawienia firewalla jakie adresy z LAN'u na jakie adresy IP będzie przekazywać. Możesz podzielić tak że pracowania ma swój jeden publiczny adres IP, a pozostałe dać pracownikom. Co do pasma to jest tak że pasmo jest na wszystkie przydzielone adresy. Nie ma podziału musisz to zrobić samodzielnie.
  • #19 4781110
    arek_f
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Dostaniesz router SIEMENS SpeedStream 4200 do którego konfiguracji nie masz dostępu, wpinasz w niego przewód telefoniczny czyli RJ11 zasilacz do pradu a komputer pod RJ45 czyli ethernet.
    Standardowo dostajesz "teoretycznie" 8 stałych publicznych adresów IP do dyspozycji lecz gdzie:
    adres 1 to adres sieci (twojej sieci) np: 83.24.132.122
    adres 2 to adres routera (brama domyślna): 83.24.132.123
    adres 3 to adres broadcastowy: 83.24.132.129
    adres 4,5,6,7,8 (czyli pięc adresów IP) jest dla Ciebie: 83.24.132.124...128

I teraz jak się podpinasz pod routerek speedstream to wpisujesz na komputerze statyczne dane (adres IP komputera, maska (255.255.255.248), brama, dnsy).
    Oczywiscie mozesz dokupić adresy IP dodatkowe 8 itd.

I tutaj mam tez pytanie:
    1. Czy mogę zastosować router z wejściem WAN (Rj45) który łączę z tym od tpsy i wtedy nadaje jemu statyczne adresy ktore wczesniej przypisywalem komputerowi a pozostałymi 4 adresami moge zarządzać czyli za pomocą routera którego dokupię.
    2. Czy mogę zastosować router z modemem ADSL z wejsciem RJ11 (telefonicznym) i wtedy pomijam router od tpsy (speedstream).

Czy moze będą dwie powyższe opcje działać ??
  • #20 4782483
    Samuraj
    Poziom 35  
    arek_f napisał:

1. Czy mogę zastosować router z wejściem WAN (Rj45) który łączę z tym od tpsy i wtedy nadaje jemu statyczne adresy ktore wczesniej przypisywalem komputerowi a pozostałymi 4 adresami moge zarządzać czyli za pomocą routera którego dokupię.

Dokładnie tak, bez różnicy czy zastosujesz ruter sprzętowy czy coś np na bazie Linuxa

arek_f napisał:

2. Czy mogę zastosować router z modemem ADSL z wejsciem RJ11 (telefonicznym) i wtedy pomijam router od tpsy (speedstream).

Nie, nie można zmienić modemu, choć gdzieś na forum była informacja że komuś się udało. Z tego co się orientuje to raz na jakiś czas modemy są resetowane zdalnie (w okienku serwisowym). Zmiana modemu mogła by spowodować problem po stronie operatora z dokonaniem takiej operacji.

Podsumowanie tematu

✨ Usługi DSL 500, DSL 1000 i wyższe różnią się od standardowej Neostrady (np. 1024) przede wszystkim dostępem do puli stałych publicznych adresów IP, możliwością wykupienia wyższego uploadu oraz lepszym wsparciem technicznym. Technologicznie DSL i Neostrada korzystają z tych samych DSLAM-ów, jednak DSL oferuje brak limitów na liczbę połączeń i pakietów, co przekłada się na większą stabilność i niezawodność łącza. Operator dostarcza modem-router (np. Siemens SpeedStream 4100 lub 4200) z interfejsem ADSL i wyjściem Ethernet (RJ45), który jest zdalnie konfigurowany i zabezpieczony hasłem, co ogranicza dostęp do konfiguracji i funkcji NAT. W przypadku wykupienia usługi bez NAT użytkownik otrzymuje kilka publicznych adresów IP (np. 5-8), które można przypisać bezpośrednio do urządzeń w sieci lokalnej, umożliwiając legalne dzielenie łącza i pełny dostęp do usług takich jak WWW, FTP czy SSH bez konieczności przekierowywania portów. Możliwe jest podłączenie własnego routera za modemem operatora, jednak konfiguracja wymaga znajomości przydzielonych adresów IP i topologii sieci. Pasmo jest współdzielone między wszystkie publiczne adresy IP, bez automatycznego podziału, co wymaga samodzielnego zarządzania ruchem. Modemy dostarczane przez operatora są zazwyczaj niemożliwe do wymiany, a ich resety i konfiguracje odbywają się zdalnie przez serwis. PPPoE zastępuje PPPoA w DSL, co ma wpływ na kompatybilność sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA