Dostaniesz modemo/ruter a właściwie ruter z wejściem ADSL i wyjściem Ethernet(RJ45).
W zależności od tego czy wykupisz usługę NAT czy nie to na wyjściu będzie jeden bądź kilka adresów z zakresy 83.x.x.x lub w przypadku wykupienia NAT'u cała podsieć z zakresu niepublicznych adresów IP z puli 192.x.x.x
Jak już wcześniej inni pisali dostępu do rutera nie masz żadnego. Ma on swój IP i znowu w zależności od tego czy masz nat to wtedy któryś adres z 192.x.x.x. a jak nie to jeden z adresów 83.x.x.x
Przy próbie logowania wyskakuje monit o hasło które jest znane tylko pracownika TPSA choć i to nie wszystkim (kiedyś montera musiałem instruować co ma przestawić jak skasowałem ustawienia).
Jeśli nie wykupisz NAT'a i przydzielą Ci kilka adresów publicznych to podpinasz sie kabel pod ruter i ustawiasz jeden z podanych, maskę i adres rutera jako bramę. To cała konfiguracja.
I teraz najważniejsze jeśli przydzielą np 5 adresów IP to bez NAT'a możesz podpiąć bezpośrednio 5 komputerów, a za NAT'em to już wiadomo.
Prościej nie potrafię tego opisać
MES Mariusz napisał:
Teraz tak, załóżmy że chcę mieć z internetu dostęp na usługę FTP świadczoną przez NND. Czy podając z zewnątrz internetu numer IP (ftp://xx.xx.xx.xx) publicznego przypisanego interfejsowi WAN router tepsy skieruje mnie na IP NND podłączonego do WAN?
Nie podajesz adresu rutera tylko jeden z podanych.
NND będzie miał dwa interfejsy jeden do WAN a drugi do LAN na tym od WAN ustawisz jeden z publicznych adresów. Pod tym adresem będzie świadczona usługa FTP.