logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K750i - Niedziałające klawisze 1, 2, 3 i lewy funkcyjny

copymaker 15 Lut 2007 19:34 2682 18
REKLAMA
  • #1 3576035
    copymaker
    Poziom 10  
    Witam!
    Wpadł mi w ręce sony ericsson k750i bez joystika. W dodatku nie działa w nim klawiatura - ale częściowo. Mam problem z lewym klawiszem funkcjnym oraz numerkami 1,2 i 3. One w ogóle nie działają. Zmiana płytki klawiatury nic nie daje. Jakieś sugestie co może być uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 3576286
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    wymien szklanego glasa
  • #3 3576287
    kilupl
    Poziom 17  
    Uklad odpowiedzialny za klawiature. Opcja szukaj było już pare takich tematów.
  • REKLAMA
  • #4 3577044
    copymaker
    Poziom 10  
    A czy jest możliwe że jak założę joya to klawisze 1,2,3 i lewy soft key zaczną działać?
  • REKLAMA
  • #5 3577470
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Ty masz uszkodzoną przynajmniej jedną linie w multiplexerze klawiatury, najmądrzej jest podnieść glasa i sprawdzić czy jest przejście z 1 2 3 do pinów, przeważnie glas jest ok, a nie ma przejścia.
    Pzdr
  • #6 3577647
    copymaker
    Poziom 10  
    jestem laikiem w tych sprawach; czy pisząc glas masz na myśli filtr klawiatury; zauważyłem że jest on ukruszony na jednym z rogów
  • #7 3577766
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    kup u magbossa nowy układ i wlutuj , bo jezeli jest peknięty to z niego juz nic nie bedzie ,nowy glass 16 zł
  • #8 3577823
    Loch_Ness
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    a w przypadku gdy nie ma przejscia, trzeba sie wpinać w sciezki?
  • REKLAMA
  • #9 3578466
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    a boczne przyski nie zablokowane?
  • #10 3578750
    copymaker
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno zauważyłem w tym telefonie. Na płycie główniej nie ma włącznika - tylko ktoś zmostkował ścieżkę na stałe. Może to wpływać na klawiaturkę??
  • #11 3580847
    ŁukaszLL
    Poziom 11  
    Masz problem podobny do mojego u mnie wszystko skończyło się w serwisie. Dość szybko i dobrze naprawili.
  • #12 3581187
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    1- filtr klawiatury - wymiana (ukruszonego nie odzyskasz)
    2- jostick - załóż nowy (oryginał)
    3- włącznik - usuń mostek i założ włącznik
    i bedzie OK

pozdrawiam
  • #13 3581423
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    Cytat:
    masz uszkodzoną przynajmniej jedną linie w multiplexerze klawiatury
    hmn... ciekawi mnie co to takiego i jeszcze jedno..uszkodzenie samego chipa filtrującego poszczególne linie klawiszy w zdecydowanej większości polega na braku przejścia między IN-OUT któregość z 10ciu filtrów (lub kilku na raz) które wchodzą w skład układu.Przyczyną najczęściej jest wilgoć(korozja) lub uszkodzenia mechaniczne(ukruszenia) od np złego otwierania telefonu czy upadku aparatu.Jeśli masz ukruszony ten chip to sam możesz wyciągnąć wnioski .Połączenia joya nim trafią na filtr idą przez diody i tu też może być czasami przyczyna złego jego funkcjonowania choć zgodze się z charliecharlie że najczęściej uszkodzeniu ulega sam joy..ale w tym przypadku należy zacząć od filtra i dopiero po jego wymianie ew joy.Aha..tu brak wogóle joystika więc oczywiście należy go wlutować.
    I jeszcze jedno ..używjmy miernika !!!... to znakomicie ułatwia i skraca czas właściwej diagnozy..
    ps..jeśli by był potrzebny rys klawiszy to umieszcze go tu..

pozdrawiam...ftb
  • #15 3739536
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    k500 k700 k300
  • #16 3744937
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    copymaker napisał:
    Jeszcze jedno zauważyłem w tym telefonie. Na płycie główniej nie ma włącznika - tylko ktoś zmostkował ścieżkę na stałe. Może to wpływać na klawiaturkę??

To masz rozwiązanie!
  • #18 4294736
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    To nie jest problem filtra klawiatury sprawdź power i elementy obok niego
  • #19 4381660
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Kolego marmat czy możesz troszkę bardziej rozwinąć swoją wypowiedź??
    mam dokładnie ten sam problem. Podniosłem glassa sprawdziłem przejścia są ok. Postawiłem tego samego na nowych kulkach i dalej ten sam problem.
    Chce zamówić nowego glassa ale sprawdzę jeszcze to o czym piszesz.

Dodam jeszcze w tel była zachlapana woda klawiatura.
    Pozdrawiam
    CP

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Sony Ericsson K750i występuje problem z niedziałającymi klawiszami 1, 2, 3 oraz lewym klawiszem funkcyjnym. Wymiana płytki klawiatury nie rozwiązała problemu. Przyczyną jest uszkodzenie filtra klawiatury (tzw. "glass"), który jest odpowiedzialny za multiplikację sygnałów z klawiszy. Uszkodzenia mechaniczne, takie jak ukruszenia filtra, lub korozja spowodowana wilgocią, mogą powodować brak przejścia sygnału na liniach klawiatury. Zaleca się wymianę filtra na nowy, oryginalny element, który jest kompatybilny z modelami K500, K700 i K300. Uszkodzenie może również dotyczyć joysticka, jednak w tym przypadku brak joysticka nie wpływa na działanie klawiszy 1, 2, 3 i lewego soft key. Dodatkowo, brak włącznika na płycie głównej (zmostkowana ścieżka) może wpływać na funkcjonowanie klawiatury i wymaga przywrócenia oryginalnego włącznika. Diagnostyka powinna obejmować pomiar ciągłości linii sygnałowych miernikiem oraz sprawdzenie elementów zasilania. W przypadku braku przejścia sygnału konieczne może być lutowanie bezpośrednio do ścieżek. Wskazane jest skorzystanie z serwisu, jeśli samodzielna naprawa jest trudna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA