logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny problem z komputerem, wyłącza się różnych momentach ?

huhra 15 Lut 2007 20:26 1574 6
REKLAMA
  • #1 3576297
    huhra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    witam.
    problem jest nastepujacy.

siedzac sobie na kompie i nie zaleznie od tego co sie na nim robi, czy przeglada internet czy rozmawia przez gg, czy oglada zdjecia itd.

jest czasem moment (nie jest to regularnie) nastepuje wylaczenie komputera, poprotu jak by ktos prad wylaczyl. i zeby go ponownie wlaczyc trzeba mu odlaczyc zasilanie na jakies 30sek-1min, bo tak odrazu wciskajac power nie da rady.

jak jakis blad wyskoczy to sie ma prawo zrestertowac ale zeby tak o sie wlaczyc, bum i nie ma.
    co jest, bo pierwszy raz cos takiego widze?

pzdr
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3576362
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdź zasilacz. Podaj więcej informacji o konfiguracji komputera.
  • REKLAMA
  • #3 3576390
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Ja stawiam na zasilacz .
  • REKLAMA
  • #4 3576460
    huhra
    Poziom 16  
    niestety nie mam pojecia jakie graty sa w tym kompie bo to nie moj. no dobra zasilacz ale co przegrzewal by sie?? po 30 minutach pracy?? :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3576527
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    no dobra zasilacz ale co przegrzewal by sie?? po 30 minutach pracy??

Jeśli jest uszkodzony, to może nie wytrzymać nawet tych 30 minut. Sprawdź najlepiej na innym zasilaczu, bo ryzykujesz poważnym uszkodzeniem podzespołów komputera (z płytą główną włącznie).
  • #6 3576578
    huhra
    Poziom 16  
    dzieki bardzo, sprawdze. pozdrawiam
  • #7 3577589
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Też miałem taki problem... Winna była płyta główna. Musiałem wymienić kondensatory. Po wymianie wszystko wróciło do normy, nic się nie zwiesza, nie ma samoczynnych restartów... Posprawdzaj, czy nie masz tych kondów na płycie popuchniętych. Ale zasilacz też warto sprawdzić, chociaż jak ja pożyczyłem wtedy inny, to problem nie zniknął. Pozdrawiam, Turbo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłym wyłączaniem się komputera w losowych momentach, niezależnie od wykonywanych czynności. Po wyłączeniu komputer nie uruchamia się natychmiast po naciśnięciu przycisku zasilania, wymaga odłączenia zasilania na około 30 sekund do 1 minuty. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony zasilacz, który nie wytrzymuje obciążenia i powoduje natychmiastowe wyłączenie. Zalecane jest przetestowanie komputera na innym zasilaczu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń podzespołów, w tym płyty głównej. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej pod kątem uszkodzeń (np. spuchnięcia), gdyż uszkodzone kondensatory mogą powodować podobne objawy. W jednym z przypadków wymiana kondensatorów na płycie głównej rozwiązała problem samoczynnych wyłączeń i restartów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA