logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączanie się komputera. Czy to wina zasilacza?

razjel1985 29 Sty 2007 11:01 1671 11
REKLAMA
  • #1 3501519
    razjel1985
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z komputerem, od nowości zdaża mu się samoistnie wyłączać (sam z siebie) np. w czasie siedzenia przy nim.
    Nigdy nie wiadomo kiedy się wyłączy (czasem bywa że chodzi nawet po 24h/dobe, a czasem co 15 minut się wyłącza).

Prosze o pomoc. Czy to może być z powodu zasilacza??
    Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 3501521
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!

Za duzo danych to nie podales ;) ale moze to byc zasilacz. Podaj moze firme, jaki sprzet... Zasilacz moze byc uszkodzony, mialem podobny przypadek z zasilaczem modecom.

Pozdrowienia
    Airnox
  • #3 3501787
    adamlen1
    Poziom 16  
    Sprawdź również napięcie sieci, czy ni ma gwałtownych spadków, albo minimalnych braków. A jeżeli masz zwykły najtańszy zasilacz to go faktycznie wymień bo można przez niego coś upalić :)
  • REKLAMA
  • #4 3502267
    razjel1985
    Poziom 11  
    Niewiem jaka jest to firma...
    Komputer był kupowany w zestawie i miał tak od początku.
    Raczej nie wachania w sieci...
    Przeprowadziłem się do innego domu i jest to samo.
    Też myślałem że to przepięcia w sieci dlatego kupiłem listwe przeciwprzepięciową..
    Więc pewnie to zasilacz.... Jak coś jeszcze wam przyjdzie do głowy to pomóżcie
  • #5 3502930
    maximus77
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Sprawdź: czy masz uziemienie a nie tylko bolec; czy pł. gł. jest dobrze przykręcona do obudowy, czy kondensatory na pł. gł. nie są "wybrzuszone"
  • #6 3506203
    airnox
    Poziom 24  
    Witam!

Objawy kondensatorow spuchnietych sa raczej inne - wieszanie sie kompa a nie wylaczanie.Plyta glowna moze lezec na obudowie (miedzy obudowa a plyta jaki dielektyk powinien byc) i tez powinna chodzic, wiec przykrecenie nie ma wiekszego znaczenia. Co do kondensatorow, to zawsze warto patrzec czy sa w porzadku, bo z tym roznie bywa, aczkolwiek watpie by byla to przyczyna podawanych objawow.

Pozdrowienia
    Airnox
  • REKLAMA
  • #7 3506267
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    airnox napisał:
    Objawy kondensatorow spuchnietych sa raczej inne - wieszanie sie komputera a nie wylaczanie.

Tu sie nie zgodze poniewaz samoczynne wylaczanie sie komputera jest rowniez czestym skutkiem uszkodzonych kondensatorow.

Moja propozycja to zrobienie kompleksowego testu podzespolow. Test pamieci (memtest), test wydajnosciowy tez nie zaszkodzi (jakis 3dmark). Koniecznie obejrzec kondensatory i sprobowac (o ile to mozliwe) uruchomic komputer z innym zasilaczem.
  • #8 3506307
    siara_psv
    Poziom 12  
    Powodów może być kilka.

Mam pytanie co robisz w trakcie restartów? Grasz? Edytujesz zdjęcia? Siedzisz w necie?

Jednym z powodów restartów może być oczywiście wadliwy zasilacz. Komp może się sypać niezależnie od obciążenia.

Drugim może być złe chłodzenie chipsetu. Nie wiem czy masz tam radaitor czy wentylator? Kiedyś przeżyłem takie restarty i powodem było chódzenie chipsetu.

Trzeci powód to przegrzewanie się grafiki (źle działający wentylator lub zbyt wyżyłowane ustawienia) również może być powodem restartów.

Sprawdź te opcje (zasilacz można pożyczyć od kogoś).
  • #9 3508283
    razjel1985
    Poziom 11  
    Więc komputer wyłącza się w każdej możliwej sytuacji (czasem bywa tak że nawet kilka sekund po włączeniu odrazu się sypie).
    Nie wyżyłowałem grafiki do takiego stopnia, więc chyba to raczej nie.
    Co do chłodzenia to mam boxowego cooler'a i radiator (dodawany do procesora).
    Dziękuje za jakąkolwiek pomoc... Chyba będe musiał skołować w takim wypadku jakiś zasilacz.
  • #10 3508374
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    A kondensatory sprawdzone juz? Nie sa wybrzuszone, wystrzelone czy w jakikolwiek inny sposob uszkodzone?
    No i jaki zasilacz jest w zestawie zamontowany?
  • #11 3508899
    siara_psv
    Poziom 12  
    Na chipsecie masz radiator, czy wiatak?
    Przegrzewanie się chipsetu też powoduje restarty i zwiechy. Osobiście doświadczyłem.
  • REKLAMA
  • #12 3520683
    lukaszzet
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    miałem podobny przypadek co kolega,szukałem przyczyny,i doszedłem do niej metodą eliminacji która wskazała ze to pamięć ram i faktycznie przetestowałem ją programikiem i okazało się, że mają jakieś błędy wymieniłem ram i komp pracował juz sprawnie

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego wyłączania się komputera o nieprzewidywalnym czasie trwania pracy może mieć kilka przyczyn. Jedną z nich jest uszkodzony lub niskiej jakości zasilacz, który może powodować niestabilność systemu i ryzyko uszkodzenia podzespołów. Zaleca się sprawdzenie napięcia sieciowego oraz ewentualną wymianę zasilacza na inny, lepszy model. Inną możliwą przyczyną są uszkodzone kondensatory na płycie głównej, które mogą powodować restarty i wyłączanie się komputera, choć częściej skutkują zawieszaniem systemu. Warto zweryfikować ich stan wizualnie (wybrzuszenia, wycieki). Problemy z chłodzeniem chipsetu lub procesora, np. niewystarczające chłodzenie boxowym coolerem lub brak wentylatora na chipsecie, mogą prowadzić do przegrzewania i wyłączania się komputera. Testy diagnostyczne pamięci RAM (np. memtest) oraz testy wydajnościowe (np. 3DMark) mogą pomóc wykluczyć uszkodzenia pamięci, które również mogą powodować podobne objawy. Wskazane jest także sprawdzenie uziemienia i prawidłowego montażu płyty głównej w obudowie. W przypadku braku pewności, testowanie komputera z innym zasilaczem jest rekomendowane jako metoda eliminacji przyczyn problemu.
REKLAMA