logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które radio wybrać: PIONEER DEH 5900 czy ALPINE CDE9850Ri? Opinie i porównanie

16 Lut 2007 03:02 4282 19
REKLAMA
  • #1 3577512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3577817
    Tomcon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam. lepsze opcje? są oczywiście ,tylko zależy jaką gotówką dysponujesz . Jeżeli o mnie chodzi to jestem zwolennikiem pioneera i jego bym wybrał. klasa sprzętu ta sama, choć zwolennicy alpine na pewno się ze mną nie zgodzą
  • #3 3578088
    Xanadau
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o jakość polecał bym "ALPINE CDE9850Ri" ale jeśli chodzi o cenę to " PIONEER DEH 5900 " chociaż nie ustępuje on zbyt wiele jakością Alpinowi
  • #4 3578095
    MaryGave
    Poziom 13  
    Ja był bym za Alpinem wiadomo jaka to jest firma :D no i jak wyżej napisał kolega to jak masz mało kasy to Pioneer

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3578103
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Ja mam pioneera deh 6800 i jestem zadowolony z tego radia:)
  • #6 3578482
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3578610
    Xanadau
    Poziom 13  
    Zdecydowanie ALPINE
  • #8 3578639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3578867
    crazy_88
    Poziom 42  
    znalazlem tylko że ma coś takiego:

BassEngine®

• Regulacja poziomu wysterowania subwoofera
    • Regulacja częstotliwości środkowej pasma tonów niskich
    • Regulacja szerokości pasma tonów niskich
    • Regulacja poziomu tonów niskich
    • Regulacja częstotliwości środkowej tonów wysokich
    • Regulacja poziomu tonów wysokich
  • REKLAMA
  • #10 3579367
    eldo85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    osobiscie polecam Pioneera !
    w/g mnie wygrywa z optyka i procesorem dzwieku..stopien koncowy porownywalny. brałem pod uwage te 2 firmy zanim kupilem audio do auta...i zdecydowanie Pioneer, nie wiem co potrafi Deh 5900 ale z tego co mi wiadomo ma bezposrednie sterowanie subem i filtry gorno/dolno przepustowe! pilot i inne bajery, nie wspomne o wygladzie :D

p.s. kuknij na allegro, porownaj parametrami...! za tą kase kupisz leprzy model (ja tak zrobilem) i delektuje sie deh-p7700mp wer. USA :D
  • #11 3579647
    Tomcon
    Poziom 12  
    całkowicie popieram kolege, ja też byłem w takiej sytuacji, a jest to trudny wybór bo obie marki to klasa sama w sobie, alpine - naturalny dźwięk,niczym nie wspomagany, czysta forma bez zakłóceń, jest bardzo charakterystyczny i nie do skopiowania-żadnej z firm się to jak dotąd nie udało.Pioneer-ma dźwięk przepuszczony przez wspomagacze i przez to ma tak wyraźny mocny ton- (wokal ,soprany i bas) wyróżnia się swoją charakterystyką grania która jest bardzo przyjemna w odbiorze, nie jest natarczywa, dlatego tak przyjemnie się jej słucha. Każdy człowiek przecież słyszy inaczej, więc nie kieruj się namowami innych że " że to właśnie ten jest naj i w ogóle to same plusy" g...o prawda, oba te sprzęty to cudo. sam więc musisz ocenić który pasuje ci lepiej, przecież to ty będziesz je coidziennie słuchał i obsługiwał. Ja wybrałem pioneera DEH P88RS nie żałuje jst zajebiste , właśnie tego oczekiwałem po tym sprzęcie i nie zawiodłem się. pozdrawiam
  • #12 3586295
    kaczoro
    Poziom 11  
    Witam! Podepnę się pod temat.. Mam podobny dylemat co do wyboru radia tylko, że biorę jeszcze pod uwagę Clariona 468MP http://www.allegro.pl/item165743290_clarion_468_dxz_468rmp_pilot_fra_sklep_.html Co nim sądzicie?
    Pozatym mam jeszcze pytanie czy jest sens podłączać skrzynie basową (250 W rms) bezpośrednio do odtwarzacza? Będzie to jakoś znośnie grało? Oczywiście rozwiązanie tymczasowe ponieważ narazie brak funduszy na jakiś sensowny wzmacniacz :cry:
    Pozdrawiam!
  • #13 3586348
    jareki007
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Skrzynię zawsze możesz podłaczyć, ale nie spodziewaj się, że zagra to dobrze. Radyjko wydaje się być niezłe, wszystko zależy co chcesz pod nie podłączyć
  • #14 3586469
    kaczoro
    Poziom 11  
    Z przodu mam zestawik Hertz DSK 130 http://www.allegro.pl/item164911392_hertz_dsk_130_super_jakosc_hurtownia_katowice.html i najprawdopodobniej będzie taka skrzynka http://www.allegro.pl/item164997894_mac_audio_mp_reflex_300_swietny_bas_od_ss_gwara.html. Ze względu, że mam małe, trzydrzwiowe autko (fiesta :D ) nie montuje z tyłu żadnych głośników bo wydaje mi się, że taka konfiguracja wystarczy...jedynie na wzmacniacz narazie nie mam funduszy i stąd moje pytanie jak to będzie grało podłączone bezpośrednio pod odtwarzacz :|
  • REKLAMA
  • #15 3586487
    jareki007
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Szczerze mówiąc pod te głośniki przydałby się wzmacniacz, żeby grały super... ale masz go w planach także spoko
  • #16 3586689
    apek88
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam również pioniera 7400mp i jestem bardzo zadowolony gra podobnie jak alpina.Miałem wcześniej Alpine na trzy cd a jeszcze wcześniej na 1cd.Może miałem jakiegoś pecha ale po jakimś czasie laser powoli siadał przeskakiwał,zacinał się.To mój trzeci pionek i wrzadnym nie miałem takich problemów.

Dodano po 12 [minuty]:

Co do skrzyni mac audio to jest ok. trohe sztywny ten głónik i na pewno nie ma 240wrms.Umnie nie wytrzymywał na boschmann 8800Lx w mostku 180W.Wzmacniacz był rozkręcony do połowy.Kumpel w SC muiał wzmaka titan a syb hertz 25cm.Niby sprzęt lepszy a tak naprawde różnicy nie było.Hałasu tym narobisz.Umnie sub wytrzymał 1.5roku i przepaliła się chyba cewka bo teraz strasznie brzęczy membrana i pójdzie na śmietnik.
  • #17 3586829
    Andrzej888
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    kaczoro napisał:
    Witam! Podepnę się pod temat.. Mam podobny dylemat co do wyboru radia tylko, że biorę jeszcze pod uwagę Clariona 468MP http://www.allegro.pl/item165743290_clarion_468_dxz_468rmp_pilot_fra_sklep_.html Co nim sądzicie?
    Pozatym mam jeszcze pytanie czy jest sens podłączać skrzynie basową (250 W rms) bezpośrednio do odtwarzacza? Będzie to jakoś znośnie grało? Oczywiście rozwiązanie tymczasowe ponieważ narazie brak funduszy na jakiś sensowny wzmacniacz :cry:
    Pozdrawiam!

Ja bym nie podlaczał. Najpierw się kupuje wzmacniacz i do niego dobiera się skrzynkę ;)

Co do Clariona to ja mam 368 i imho gra najlepiej w swojej klasie cenowej i popieram to odsłuchami. Mam pod nie podpięte głośniczki Helix Blue 62 jednak wzmacniacz Alpine V12 juz czeka na montaz. Nie wiem jak spisze się 468 w połączeniu ze specyficznym graniem głośników Hertza ale powinieneś być zadowolony.
  • #18 3587120
    apek88
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak jak kolega jestem zdania zacznij od wzmacniacza.Ja też moje pierwsze car audio zaczołem od d.... strony czyli od suba.pod radiem było licho i po dwóch dniach kupiłem wzmaka.Różnica kolosalna
  • #19 3588449
    kaczoro
    Poziom 11  
    To w takim razie jaki wzmacniacz kupować pozniej pod ten sub, bo mam teraz okazje kupić ten głośnik w dość promocyjej cenie :D podobno te wzmacniacze cieszą się pozytywną opinią http://www.allegro.pl/item164330815_carpower_602_450w_max_225wrmskablelgratis_wroclaw.html
    chociaż powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takiej firmie...ale to dopiero początek mojej przygody z car audio :D
  • #20 3588460
    crazy_88
    Poziom 42  
    Osobiscie na twoim miejscu za tą cenę wziął bym blaupunkta THA 280

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między dwoma modelami radii samochodowych: PIONEER DEH 5900 oraz ALPINE CDE9850Ri. Użytkownicy wskazują, że oba urządzenia reprezentują wysoką klasę sprzętu, jednak Alpine jest chwalone za naturalny, czysty dźwięk bez zakłóceń, natomiast Pioneer cechuje się wyraźnym, mocnym brzmieniem z charakterystycznym wzmocnieniem wokalu, sopranów i basu. Cenowo oba modele są zbliżone, z lekką przewagą Pioneera. PIONEER DEH 5900 posiada funkcje takie jak bezpośrednie sterowanie subwooferem oraz filtry górno- i dolnoprzepustowe, co jest istotne dla zaawansowanej korekcji dźwięku. ALPINE oferuje system BassEngine® z regulacją poziomu i częstotliwości tonów niskich i wysokich. W dyskusji pojawiły się także inne modele i marki, takie jak PIONEER DEH 6800, DEH P88RS, Clarion 468MP, Blaupunkt THA 280 oraz wzmacniacze i subwoofery (Mac Audio, Hertz). Poruszono temat podłączania subwoofera bezpośrednio do radia, co jest możliwe, ale niezalecane ze względu na jakość dźwięku bez wzmacniacza. Zaleca się zakup wzmacniacza przed podłączeniem subwoofera, aby uzyskać optymalne brzmienie. Wskazano również na różnice w trwałości i jakości laserów w napędach CD między markami. Ostateczny wybór zależy od indywidualnych preferencji brzmieniowych i budżetu użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA