logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Ft 4615 - jak poprawić jakość kopii po zmianie serwisu?

Jadzeg 16 Lut 2007 09:43 1827 10
REKLAMA
  • #1 3577862
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nowy developer bęben ,listwa,elektrody ,Wyczyszczona optyka napięcia OK
    Objaw jest taki jakby w developerze było za mało tonera ale jak dosype się toner to kopiarka sypie na elektrody .Jak zciemnia się lampę kodem 48 to kopie są jeszcze bledsze,manualem też. Ręce i nogi opadają .Klient "na chwilę" zmienił serwis na "tańszy" i teraz po nich poprawiam .Brakuje mi pomysłów co mogli zmodzić .Reset i wpisanie nowych wartości w kodach nie pomaga .Może to jakaś pierdoła, tylko po tygodniu walki skończyły mi się pomysły. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3578091
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    więcej danych sprawdzałeś wysokie napięcia miernikiem według serwisówki? ja stawiam na bias, moze został przestawiony wałek magnetyczny i grzebień robi sie z niewłaściwej strony:))) jak masz możliwość to w celu sprawdzenia podmień cały moduł bębna
  • #3 3581314
    micchal26
    Poziom 16  
    witaj

a jaki jest toner w tej maszynce??oryginał czy alternatywa?takie problemy miałem z niewłaściwym tonerem.
  • REKLAMA
  • #4 3582419
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    jak dobrze pamiętam 99 to reset pamięci. Spisz wartości z kodów od 42 do 48 przed resetem. Co do tonera w pełni się zgadzam.
  • #5 3582688
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Regulacja biasem nic nie zmienia bias ok -200V szczotkę na wałku magnetycznym też sprawdzałem niby noralna, zasypany jest nowy oryginalny developer .Najbardziej zastanawiające jest działanie kodu 48ego jak zmniejszam wartość (lampa świeci ciemniej) to kopie są bardziej blade .Ustawienie optyki niewiele zmienia ,czasami zdaża się że przeskoczy pasek zębaty o ząbek .Na siatce elektrody jest ok 1000V Po resecie pamięci wpisałem wartości fabryczne Kopiarka zrobiła ok 150 000 kopii Przed ingerencją konkurencji działała normalnie a servis miał ją tlko wyczyścić .Zgubili łącznik(sprzęgło) wywoływaczki i twierdzili że trzeba wymienić developer. Klient się wkurzył i zabrał kopiarkę a teraz ja się męczę
  • #6 3583401
    micchal26
    Poziom 16  
    nic nie piszesz jakim tonerkiem jest zasypana.może się okazać że developer jest "zamordowany"i nic już nie zrobisz (nigdy nie udało mi sie uratować developera w tym sprzęcie,zawsze było sypanie tło i.t.d.)
  • REKLAMA
  • #7 3584424
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Jak masz możliwość to koniecznie podmień moduł bębna, jeżeli jest wsypany zły toner (jesteś pewien, że deweloper jest ok?) to nie ma siły, żeby ją ustawić. Ja kiedyś przez jakieś 1000 kopii przedozowywałem maszynę na oryginalny toner, zanim kopia wróciła do normy.
  • #8 3584526
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Czy sp30 jest na 1? Jeśli tak, to ile wynosi sp53? Ile wskazuje TD sensor sp55?
  • REKLAMA
  • #9 3584601
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Typowy objaw złej jakości tonera. Tak jakby był "bias-odwrotny" tzn. im robisz ciemniej światłem to on się bardziej sypie. A co jak robisz jaśniej ? Czy nie sypie tła? Czy takie kopie wychodziły zaraz po wymianie dewelopera? A jak styk biasa kopiarka - moduł ? Jest to dość słaby punkt. Jak coś grzebali z napędem i sprzęgłem to może i nie przewodzi dobrze? Możesz podmienić końcówkę napędu z unitu od Aficio 200/250.

C.
  • #10 3775559
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Dziękuję za porady .Problem rozwiązałem kupując "złomową" kopiarkę i przekładająć uszkodzone podzespoły z jednej do drugiej. Zespół tworzenia obrazu okazał się sprawny, więc mniemam że przyczyną problemów mogły być nieprawidłowe napięcia lub za małe prądy ładujące
    Pozdrawiam wszystkich naprawiaczy.
  • #11 3775922
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    proponuję skasować ustawienia w kodzie sp 94 i 95 , powinno się to wykonywac po każdej konserwie i regulacji lampy expo
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył pogorszenia jakości kopii w urządzeniu Ricoh FT 4615 po zmianie serwisu, mimo wymiany developera, bębna, listwy i elektrod oraz czyszczenia optyki i prawidłowych napięć. Objawem było niedostateczne nanoszenie tonera, a przy dosypaniu toneru kopiarka sypała toner na elektrody. Regulacja lampy ekspozycyjnej (kod 48) powodowała dalsze rozjaśnienie kopii. Reset pamięci i wpisanie fabrycznych wartości kodów nie przyniosły poprawy. Podejrzewano błędne ustawienia biasu, niewłaściwy toner (oryginał vs alternatywa), uszkodzenie developera lub problemy z wałkiem magnetycznym i sprzęgłem napędu. Zalecano pomiar wysokich napięć, podmianę modułu bębna oraz sprawdzenie parametrów kodów serwisowych (SP30, SP53, SP55). Ostateczne rozwiązanie polegało na zakupie uszkodzonej kopiarki i wymianie podzespołów, co potwierdziło, że problemem były nieprawidłowe napięcia lub zbyt niskie prądy ładujące. Dodatkowo zasugerowano skasowanie ustawień w kodach SP94 i SP95 po konserwacji i regulacji lampy ekspozycyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA