logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przejść z TPSA na VoIP? Zachowanie numeru, operatorzy, sprzęt

werebeaver 16 Lut 2007 22:21 3438 10
REKLAMA
  • #1 3580739
    werebeaver
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    witam !
    jestem laikiem w tych sprawach ale w skrucie :

chcial bym zrezygnowac z tpsa i zalozyc sobie voip
    Juz sie troche naczytalem ale ze jestem laikiem nie wszystko do mnie dociera i tu mam pare pytan

1.czy voip zastapi wpelni telefon stacjonarny ?
    2. jak to jest z polaczeniami przychadzacymi ?
    na stacjonarny jak ktos dzwoni to wykreca do mnie 17242 xx xx
    jak wyglada sprawa w voip
    operatorzy oferuja nr ale czy moge zachowac stary nr ?

3. czy jest jakis operator ktory oferuje abonament bo z tymi kartami to niewygodne

4.jak wyglada sprawa polaczenia ?
    mam staly dostep do sieci i w domu dziele lacze na 2 komp za pomoca rutera. Teraz z tego co wyczytalem musze dokupic bramke voip (koszt 222zł na allegro) do ktorej podlacze moj tel stacjonarny
    bramke podlacze skretka do rutera

5. Jak to jest z tym tel - mam sagema bezprzewodowego i jak podlacze go do bramki voip to bede mogl normalnie wybierac numery tak jak do tej pory ?
    i jak to jest jak ktos dzwoni czy nie trzeba jakis prefixuw czy cos tam

z gory dzieki za odp jak by mogl ktos tak jasno wytlumaczyc to bede wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 3581492
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    wszystko się zgadza, starego numeru nie zachowasz, wybierasz bez prefiksu, a najważniejsze, że operatora nie musisz daleko szukać. Rzeszów powoli przechodzi na VOIP.
  • #3 3585915
    werebeaver
    Poziom 13  
    no ale jak to wyglada
    przyklad :
    ide do banku zakladac konto i karza mi podac nr tel domowego i ja podaje nr tel voip i wszystko jest ok ? a kierunkowy ? jak to wyglada ?

i co sie dzieje np gdy mam obciazone lacze na max (torrent http emule i inne porty jakie istnieja) czy wtedy ktos do mnie sie dodzwoni ? wtedy bym zwolnil lacze zeby pogadac , czy jak mam lacze obciazone wogole nie dostane sygnalu ze ktos dzwoni - jak wyglada taka kwestia
  • REKLAMA
  • #4 3598455
    xguciox
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Jestem "Voip-owcem" od 8 miesięcy. Testowałem rózne bramki głównie LINKSYSA oraz róznych operatorów. Również zastanawiałem sie nad rezygnacją z TPSA.... Ale po przemyśleniu za i przeciw utrzymuję łacze ( zmniejszyłem jedynie abonament na socjalny 26 netto).
    Takie rozwiazanie nie wymaga zmiany numeru umozliwia wdzwanianie sie na numery spacjalne 0800... 801 (obsługa kont bankowych infolinii itp...)
    Jeżeli chodzi o operatorów testowałem IPfona, Actio,Inotel, Telegadu oraz Voipdiscount.
    Voipdiscount umozliwia dzwonienie zdecydowanie najtaniej. Po wpłacie minimum 5 euro mogę przez 120 dni dzwonić na telefony stacjonarne do krajów w europie i nie tylko - bez żadnej dodatkowej opłaty!!! ( warunek 300 minut na tydzień). Oto link do tabeli opłat: http://www.voipdiscount.com/en/rates.html
    Jak widać są kraje gdzie mozna równiez na telefony komórkowe dzwonic za "free"
    Po zastosowaniu bramki LINKSYSA SPA3102 nie musze już miec dwóch aparatów do Voipa i TPSA. Mam tak zaprogramowane urzadzenie że mogę decydować czy będę wychodził przez Voip czy TPSA. Poza tym ta bramka ma mozliwośc przekierowywania z Voip na TPSA i na odwrót. Podam przykład " dzwonie na domowy z komórkowego (w idei za "free")... bramka voip przejmuje połączenie i oczekuje na numer.... wykrecam nr komórki w stanach.... efekt- ZERO OPŁAT !!!!
    SPA3102 ma w sobie router z funkcją rezerwowania pasma dla Voip tak wieć nawet przy obiazonym łaczu bramka "zostawi" sobie odpowiednią przepustowość

LUBIE MOJEGO VOIPA

Dziekuje i pozdrawiam
    [/url]
  • #5 3599935
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Ja zrezygnowałem z TPSA
    Kupiłem bramkę Linksysa i wraz z nią otrzymałem numer z mojej strefy(należący do konkretnego operatora VOIP) i w ten sposób mam identyczne rozwiązanie w stosunku do numeru z TPSA.
    Znajomi dzwonią na nowy numer na tych samych zasadach jak poprzednio i za takie same pieniądze, ja natomiast nie płacę abonamentu a rozmowy kosztują 6gr/za minutę w Polsce.
    Jeżeli chodzi o podłączenie aparatów do bramki to nie ma żadnych problemów . Ja podłączyłem Panasonica KX-TC200 i mam identyfikację gratis (TPSA kasowało)
    Korzystarz z telefonu tak jak dotychczas no chyba, że będziesz miał jakiegoś dziwnego operatora.
    Jakość rozmów jest zadowalająca ale to już zależy od pasma
    W routerze jeżeli masz funkcję Qos to dobrze (priorytet dla pakietów głosowych)
    W TPSA płaciłem około 115zł teraz koszty analogicznych połączeń to około 25zł.

Pozdrawiam

Oferta operatora, którą przedstawił kolega xguciox jest interesująca tylko nie dostaniesz numeru ze swojej strefy numerycznej (chyba) a z tego co się zorientowałem zależy Ci aby rodzina i znajomi płacili dzwoniąc do Ciebie tak jak dotychczas
  • REKLAMA
  • #6 3601317
    werebeaver
    Poziom 13  
    super !

pytanie do xguciox : jak wybierasz z ktorego operatora chcesz skozystac ? bo masz tylko 1 tel o ile dobrze zrozumialem wiec tak- jak ktos do Ciebie dzwoni to na stary nr na tpsa a jak Ty dzwonisz to przez operatora voip no ale jak wybrac zeby nie skorzystac przypadkiem z tpsa
  • #7 3601821
    xguciox
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Bramka ma domyslne ustawienie "dzwoń z voipa". Trzba ją zmusić do realizacji połączeń z portu PSTN. Ja mam zdefiniwane przycisnięcie "#". Po nacisnieciu słysze sygnał ciągły z TPSA. Ale bramka ma mozliwośc tworzenia dowolnzch dial-planów. Mogę dzwonić np ze zwykłego telefonu na voip (zupełnie nielimitowane darmowe połączenia)

Co do kosztów moje kształtuja sie tak:

- abonament TPSA 28 netto
    - abonament voipdiscount 5€ za 4 miesiące

koszty zanim wkroczyłem w "ere voipa" 250-300 PLN (w tym sporo rozmów zagranicznych)

Mnie zależało bardzo na zachowaniu numeru i mozliwie tanich rozmowach zagranicznych (francja,anglia,hiszpania) wiec dla mnie TPSA (socjalny) + Voipdiscount = PEŁNA SATYSFAKCJA

Testowałem jeszcze jedną alternatywę. Bramka LINKSYS PAP2T ma mozliwość zdefiniowania dwóch niezależnych oparatorów voip, ma dwa wyjscia telefoniczne. Jeden port ustawiony na np Actio,Ipfona... itp z numerem (wystarczy sie zarejestrować i bez jakiejkolwiek opłaty odbierać telefony) a drugi port zdefinowany na Voipdiscounta. (Niestety trzeba miec dwa aparty )

POZDRAWIAM

[/b][/youtube][/quote][/url]
  • #8 3779038
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Mam takie pytanie czy kupując: VoIP Linksys PAP2T d. PAP2 będę mógł skonfigurować go tak jak opisał to xguciox czyli żeby tym samym telefonem odbierać rozmowy przychodzące z TPSA i VOIP a rozmowy wychodzące ustawić na VOIP. Czy trudno jest skonfigurować tą bramkę? Co jeżeli zmienię operatora VOIP czy poradzę sobie z konfiguracją?
  • #9 3876152
    ktosiek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    xguciox, rozwiązaniem alternatywnym dla PAP2T jest SPA1001 różnią się one właśnie tym że PAP2T ma 2 konta VOIP na 2 aparatach tel, natomiast SPA1001 ma 2 konta voip na jednym aparacie

Zdzichu, PAP2T nie skonfigurujesz pod TP ponieważ ona umożliwia podłączenie 2 operatorów VOIP.
  • REKLAMA
  • #10 3911886
    markman
    Poziom 2  
    Witam...
    mam pytanie odnośnie powyższych rozważań...
    jakie bramki prócz SPA1001 pozwalają na podłączenie dwóch różnych operatorów voip?
    chodzi mi o konkretne modele....czy linksys SPA 3102 EU to ma?

Dodano po 47 [sekundy]:

jeszcze coś....czy bramka Linksys SPA 2102 EU to posiada?
  • #11 3918171
    DS
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam, używam Linksysa SPA 3102 od dwu miesięcy w sieci T2 (Elterix Gdynia) i jest bardzo dobra jakość, pakiety : przeciętnie 22ms.
    Router kupiłem skonfigurowany na FreecoNet i musiałem zmienić troche w menu. To bardzo dobry router, ale nie przypominam sobie, aby miał opcję 2 operatorów, ale może obsługiwac PSTN i VoiP, no i ma switch - co u mnie miało podstawowe znaczenia. Poza tym ma QoS i jeszcze parę ważnych drobiazgów. Tak w ogóle pożegnałem z radością TPsę i jestem zadowolony.
    Jedynie ta cena - 280zł, ale zwróci mi się na 0 za dwa miesiące.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przejścia z tradycyjnej telefonii stacjonarnej TPSA na telefonię VoIP, z uwzględnieniem zachowania numeru, operatorów oraz sprzętu. Użytkownicy potwierdzają, że zachowanie dotychczasowego numeru stacjonarnego jest zwykle niemożliwe, gdyż operatorzy VoIP przydzielają numery z własnych stref numeracyjnych. VoIP może w pełni zastąpić telefon stacjonarny, jednak jakość połączeń zależy od pasma i jakości łącza internetowego. Przy obciążonym łączu (np. torrent, emule) mogą wystąpić problemy z odbieraniem połączeń, dlatego zalecane jest stosowanie routerów z funkcją QoS, która priorytetyzuje ruch głosowy. Operatorzy VoIP oferują różne modele rozliczeń, w tym abonamenty oraz karty doładowujące; abonament jest wygodniejszy dla użytkowników. Popularne bramki VoIP, takie jak Linksys SPA3102, SPA2102, SPA1001 oraz PAP2T, umożliwiają podłączenie tradycyjnych aparatów telefonicznych (również bezprzewodowych) do sieci VoIP. Niektóre modele (np. PAP2T) pozwalają na konfigurację dwóch niezależnych kont VoIP, co umożliwia odbieranie połączeń zarówno z linii PSTN TPSA, jak i VoIP na jednym telefonie. Konfiguracja bramek wymaga podstawowej wiedzy, ale jest możliwa do samodzielnego wykonania. Koszty połączeń VoIP są znacznie niższe niż w tradycyjnej telefonii, a operatorzy tacy jak Voipdiscount oferują atrakcyjne stawki i promocje na rozmowy międzynarodowe. W przypadku korzystania z VoIP w domu z podziałem łącza na kilka komputerów, ważne jest zapewnienie odpowiedniej jakości usług sieciowych, aby uniknąć problemów z połączeniami głosowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA