logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark E/E+ - Nierównomierne pokrycie wałka tonerem, jak naprawić?

_MaY_ 17 Lut 2007 12:48 1460 9
REKLAMA
  • #1 3582313
    _MaY_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam
    Mam problem z lexmarkiem E/E+, wczesniej zanim zabrałem się za jego małe "ulepszenie" drukował dobrze ale od tamtego czasu jest lipa. Z tego co pamiętam to zdażyło mi się że palcem przejechałem po tym za którym znajduje się toner. Jestem pewien na 100% że teraz ten walec nie jest pokrywany równomiernie tonerem, gdyż po otwarciu pokrywy drukarki widać że są na nim tylko czarne pasy tonera a pomiędzy nimi nie zapełnione części. Czy jest możliwość uratowania jakoś tego wałka (zdaje się że cąłość nazywa sie chyba "kasetą")??? Nie bardzo widzi mi się wymiana bo zapewne przewyższy to ksozt zakupu.
    Na dole dołączam zdjęcie przykładowego wydruku.
    Załączniki:
    • Lexmark E/E+ - Nierównomierne pokrycie wałka tonerem, jak naprawić? M4110232.JPG (86.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3582941
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jeżeli wyjmiesz kasetę i pokręcisz wałkiem światłoczułym to jest on czysty czy ma jakieś zabrudzenia? Możliwe również że wałek magnetyczny jest brudny i nierównomiernie pokrywa bęben tonerem.
  • REKLAMA
  • #3 3588650
    _MaY_
    Poziom 16  
    Witam
    Jak kręce tym zielonym wałkiem to widać że po kilku obrotch szczotka go już czyśći. Dołączam zdjęcia tych wałków, jeden to ten zielony (pamiętam że kiedyś go placami dotykałem chyba, może trzeba by odtłuścić rozpuszcalniekiem czy coś ??) a drugie zdjęcie to wałek z kasety z tonerem. Jak rozumiem ten zielony to jest właśnie ten światłoczuły?
    Załączniki:
    • Lexmark E/E+ - Nierównomierne pokrycie wałka tonerem, jak naprawić? DSC00165.JPG (101.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lexmark E/E+ - Nierównomierne pokrycie wałka tonerem, jak naprawić? DSC00164.JPG (119.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3588756
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    proponuje wyczyscic walek magnetyczny a takze listwe przy tym walku a takze listwe z "wloskami". i odkutzyc toner w pojemniku odpadowym.[/u]
  • #5 3588876
    _MaY_
    Poziom 16  
    przepraszam a który to walek magnetyczny?? bo już sie pogubiłem. Czy rozpuszczalnikiem można normalnie to czyścić???
  • REKLAMA
  • #6 3589354
    pjprezes
    Poziom 19  
    Dokładnie tak jak pisał areksuchodolski. Jeżeli z wałka magnetycznego nie będzie schodziła równa warstwa tonera to będziesz miał taki efekt jak na załączniku. Czarny to wałek magnetyczny, jak nim pokręcisz to przykleja się do niego toner i dopiero przenosi na bęben czyli zielony wałek. Wyczyść benzyną ekstrakcyjną wałek magnetyczny, ale bardzo uważaj żebyś nie zalał benzyną tonera bo kaseta będzie do wyrzucenia. Najlepiej wyjmij wałek wyczyść i zainstaluj z powrotem.
  • #7 3597206
    _MaY_
    Poziom 16  
    No i niestety nic nie dały zabiegi czyszczenia wałka magnetycznego.... Teraz natomiast pasy mają szerokość około 4 cm ale reszta jest wyrazista i odpowiednio zaczerniona
  • #8 3598265
    pjprezes
    Poziom 19  
    Pokręć wałkiem magnetycznym i zobacz czy powstaje na nim równa warstwa tonera. Jeżeli nie to może być problem z dozowaniem. Nie wiem jak wygląda toner w tej maszynie ale powinna być tam jakaś listwa dozująca czy coś takiego. Może ta listwa jest wygięta albo poprzyklejał się do niej jakiś brud.

PS "Bawisz" się już czwarty dzień z tym i już dawno mógłbyś wymienić całą kasetę. No chyba że klientowi się nie spieszy :D
  • #9 3598280
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    a jak wygląda listwa nad walkiem magnetycznym, czysciles ja??
  • #10 3598478
    _MaY_
    Poziom 16  
    pjprezes akuart drukarka jest moja i już i tak kupe czasu stoi, kupiłem ją za takie gorsze że niewiem czy jest sens wymieniać całą kasete bo koszt raczej przewyższy jej wartość.... A pozatym jakbym miał wymienić kasete to bym tu na forum nie zaglądał ;)

areksuchodolski nad wałkiem magnetycznym znajduje się jedynie gąbka oarz coś ala nóż... pod wałkiem też jest gąbka i z tego co widze to troche w niej tonera już siedzi. Dziś wezme przeczyszcze to wszystko i dam zdjęcia.

Wiecie może gdzie mżna kupić wałek (za rozsądną cene) 69G8257 ???
    Bo chyba go troche zepsułem przez własną głupotę....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nierównomiernego pokrycia wałka tonerem w drukarce Lexmark E/E+. Objawem są czarne pasy tonera na wałku, co skutkuje niejednolitym wydrukiem. Przyczyną może być zabrudzenie wałka magnetycznego, który odpowiada za przenoszenie tonera na wałek światłoczuły (zielony wałek). Zalecane jest czyszczenie wałka magnetycznego benzyną ekstrakcyjną, z zachowaniem ostrożności, aby nie zalać tonera. Należy również wyczyścić listwę dozującą toner oraz listwę z włoskami, a także usunąć nadmiar tonera z pojemnika odpadowego. W przypadku braku poprawy po czyszczeniu wałka magnetycznego, problem może leżeć w uszkodzeniu lub zużyciu wałka lub elementów dozujących toner. Wymiana całej kasety może być kosztowna, dlatego poszukiwany jest wałek o numerze 69G8257 do samodzielnej naprawy. Dodatkowo wskazano, że wałek światłoczuły to wałek zielony, a wałek magnetyczny jest czarny i to on przenosi toner na wałek światłoczuły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA