logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerzutnik monostabilny w PSPICE - brak reakcji na wyjściu, analiza błędu

osa2t 17 Lut 2007 18:39 1665 10
REKLAMA
  • #1 3583437
    osa2t
    Poziom 10  
    Witam! Proszę o pomoc. Mam układ stworzony w PSPICE. Mam przebieg prostokatny na wejściu ale na wyjściu nic się nie dzieje jak być powinno nie wiem dlaczego. Proszę o znalezenie błędu.

SCHEMAT:

PRZEBIEG:

Link do schematu
    http://www.osakatwins.republika.pl/ssf/uklad.sch
  • REKLAMA
  • #2 3584208
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Obciaz wyjscie jakims rezystorem moze byc nawet 1GOhm.Dziwne mi przewaznie wybija blad ze wisi noga w powietrzu. Przewaznie wszytkie nogi trza gdzies podlaczyc.
  • #3 3584324
    osa2t
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak i daje to tylko taki efekt że otrzymuje linie ciągła o wartości 90mV ale nadal nie ma przebiegu prostokątnego na wyjściu. proszę o dalszą pomoc i rady.

Link do schematu w PSPICE
    http://www.osakatwins.republika.pl/ssf/uklad.sch
  • REKLAMA
  • #4 3584392
    sadamb
    Poziom 21  
    * Notes:
    * 1. The RINT, CEXT, and REXT/CEXT pins are not functional. The output
    * pulse width, tw(out), is controlled with the PULSE subcircuit
    * parameter. Note that this means that the pulse width is FIXED for
    * the duration of the simulation. You can specify this value in the
    * subcircuit call, e.g. X1 ... 74121 PARAMS: PULSE=1us
    * 2. Instead of a fixed minimum input pulse width (50ns), this model requires
    * the input pulse to be at least as long as the propagation delay through
    * the device. Input pulses which are shorter than this value produce
    * an X which is tw(out) in duration.

Innymi slowy wejscia te nie sa zamodelowane.
  • #5 3584595
    osa2t
    Poziom 10  
    a wiesz może jak to zrobić? nie jestem na takim etapie SPICE i niewiem co to oznacza. Proszę o dalszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 3585403
    sadamb
    Poziom 21  
    Po pierwsze wywal te +5V a wsadz sile elektromotoryczna 5V. Po drugie model musisz przyedytowac. Cala zabawa polega na tym ze wejscia ustalajace czas impulsu wyjsciowego nie sa zadeklarowane. Rozwiazane jest to tak ze sam zadajesz dlugosc impulsu wyjsciowego znajdz cos z napisem PULSE i tam wpisz wartosac jak bys chcial. Minimalny czas trwania impulsu na wejsciu musi byc wiekszy od propagacji cos pisze.
  • #7 3585556
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jak jesteś na etapie uczenia się PSpice,to trzeba zacząć od początku. Ponieważ mam trochę czasu,to zacznijmy.
    Narysuj schemat jak w załączniku.
    Kliknij wewnątrz narysowanego układu 74121.Otworzy się okno w którym musisz ustawić szerokość generowanego impulsu. Domyślna wartość PULSE=30ns. Zmień ją na np 5ms.
    Ustaw parametry źródła VPULSE: DC=0;AC=0;V1=0;V2=5;TD=5m;TR=10u;TF=10u;PW=100u;PER=0;
    Z okienka Analisys wybierz Setup i Options. Ustaw parametr DIGINITSTATE=0 - tak musi być dla analizy układów cyfrowych.
    Powróć do okienka Analisys Setup, postaw haczyk przy Transient, otwórz Transient i Final Time ustaw na 20m.
    I to koniec. Wstaw markera i uruchom Simulate.
    Załączniki:
    • Przerzutnik monostabilny w PSPICE - brak reakcji na wyjściu, analiza błędu Schowek01.jpg (61.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3585826
    osa2t
    Poziom 10  
    ok działa dzięki ;) wielkie za pomoc. ale mam jeszcze jedno pytanie. ten mój układ ma jeszcze dodatkowe R i C. Cele ćwiczenia było badanie długości impulsu w zależności od wartości C i R. poprawiłem schemat mam przebieg prostokatny ale zmiana wartości R i C nic nie daje, impuls na wyjściu nie jest ani dłuższy ani krótszy. wie ktoś może dlaczego?
  • #9 3585984
    ed-ek
    Poziom 34  
    74121 w PSpice nie ma możliwości dołączenia zewnętrznego R i C. Długość impulsu wyznaczasz wpisując wartość dla PULSE. Jeżeli wykonywałeś ćwiczenie na rzeczywistym układzie zmontowanym np na płytce,to mogłeś zmieniać wartość R i C i zapisywać uzyskane wyniki, mierząc czas generowanego impulsu np oscyloskopem. Wzór na czas trwania impulsu t=R*C*ln(2). Jeżeli nie wykonałeś takich pomiarów, to na podstawie tego wzoru możesz stworzyć fikcyjne sprawozdanie. Jednak nie podawaj idealnych wyników!
  • #10 3586813
    osa2t
    Poziom 10  
    Sprawozdanie mam zrobione :) wyniki itd pomiary były robione tak jak mówisz ze pomocą oscyloskopu. Szkoda ze tego samego efektu nie mogę uzyskać w SPICE. ale dzięki za pomoc. możesz i jeszcze wytłumaczyć do czego służy parametr DIGINITSTATE który kazałeś mi zmienić?
  • #11 3589446
    ed-ek
    Poziom 34  
    DIGINITSTATE ustawia stan początkowy przerzutników na 0 lub 1. Ustawienie go na 2 powoduje że stan początkowy jest niezdefiniowany. W przypadku 74121 ustawienie na 2 także spowoduje wykonanie symulacji, jednak trzeba postępować zgodnie z zasadą obowiązującą przy symulacji układów cyfrowych i ustawić na 0 lub 1. Jeżeli byśmy przeprowadzali symulację układu np 7493 i DIGIN.... =2, symulacja się nie wykona.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z symulacją przerzutnika monostabilnego 74121 w programie PSPICE, gdzie na wejściu jest sygnał prostokątny, lecz na wyjściu brak oczekiwanej reakcji. Główną przyczyną jest fakt, że model 74121 w PSPICE nie obsługuje zewnętrznych elementów RC do sterowania szerokością impulsu wyjściowego. Szerokość impulsu ustawia się parametrem PULSE w subcircuit, a minimalny czas trwania impulsu wejściowego musi być większy niż czas propagacji układu. Konieczne jest także obciążenie wyjścia rezystorem, aby uniknąć błędu "wiszącej nogi". W symulacji należy użyć źródła napięcia stałego zamiast symbolu +5V oraz ustawić parametry źródła VPULSE odpowiednio do wymagań. Parametr DIGINITSTATE powinien być ustawiony na 0 lub 1, aby zdefiniować stan początkowy przerzutnika, co jest istotne dla poprawnej symulacji układów cyfrowych. W praktyce zmiana wartości R i C wpływa na czas trwania impulsu, zgodnie ze wzorem t=R*C*ln(2), jednak w modelu PSPICE 74121 nie ma możliwości ich bezpośredniego uwzględnienia, co wymaga ręcznego ustawienia czasu impulsu w parametrze PULSE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA