logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor OTAKE 20 - samoczynne ściemnianie i rozjaśnianie obrazu, co robić?

mayekk 17 Lut 2007 23:35 3351 5
REKLAMA
  • #1 3584720
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Witam, - pytanie jak w temacie - telewizor firmy OTAKE 20", chyba z 12lat (jak nie wiecej) - w ostatnim czasie zaczal sie sam sciamniac i rozjasniac (mniej-wiecej co godzine). Wystarczy w takim momencie go wylaczyc i wlaczyc (nie koniecznie z sieci - wystarczy pilot) i jest OK na nastepne godzinke, dwie...

Czy ktos juz sie spotkal z podobna usterka ? Podejrzewam jakas pojemnosc ale nie wiem gdzie szukac, wyciagnalem plyte, odkurzylem dokladnie, ale nie moge zidentyfikowac modulu odpowiedzialnego za te parametry obrazu (nawet nie wiem jak to sie nazywa fachowo :) ) - "na oko" nie widac zadnych uszkodzen...

bardzo prosze o jakies wskazowki, telewizor dotychczas byl sprawny, nigdy sie nic nie dzialo, obraz tez ma calkiem niezly wiec chyba warto pogrzebac niech jeszcze pochodzi :)

z gory dzieki za pomoc !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3584785
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Jeżeli lutownica Ci nie obca, to bardzo dokładnie przelutuj płytę główną oraz płytkę kineskopu, szczególnie w miejscach o większym skupieniu grzejących się elementów. Przyda się lupa. Jeśli będą widoczne ślady kleju montażowego, usuń. Uważaj, nie porób przypadkowych zwarć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3584807
    piotrekmilitowski
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam! W Twoim 12latku pasowalo by poprawić zimne luty! Prawdopodobnie ginie Tobie napiecie żażenia, jeśli masz możliwość potestuj go przy otwartej obudowie, zwróć uwagę na szyjkę kineskopu powinna żażyć (delikatne świecenie), w sprawdź czy także żaży gdy zniknie obraz!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3584818
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Sprawdź żarzenie kineskopu przerwa na podstawce i na płycie .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3585883
    dvbtom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potwierdzam rady kolegów. Niedawno usunąłem identyczną usterkę w OTAKE.
    Zimne luty na szyjce oraz na rezystorach 2W (2K7) w obrębie WN.
    Sprawdź elementy w okolicach trafa WN oraz kondensatory (czy nie wylane itp).

Ja posiłkowałem się załączonym schematem - znacznie ułatwi sprawę :)

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • OTAKE_Color_5130-2RC.jpg (278.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3587571
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Witam !
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i za zainteresowanie moim problemem ! :) W przyszlym tygodniu wezme sie do roboty i sprawdze dokladnie TV szczegolnie zwracajac uwage na podane przez Was elementy. Samo przelutowanie to nie problem i mysle ze jesli w tym problem to uda sie go przywrocic do normalnej pracy :) Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam serdecznie !
REKLAMA