logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89S51 - błąd przy ponownym programowaniu innym wsadem, ispprog, AT-Prog

Jacek38 18 Lut 2007 00:44 1542 5
REKLAMA
  • #1 3584943
    Jacek38
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam - wiem że o programowaniu poprzez ISP jest na tym portalu ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem - a mianowicie:

zrobiłem programator AT-Prog

STROBE1 - NOT USED
    STROBE2 - NOT USED
    RESET - D3 ( pin 5 )
    MOSI - D0 ( pin 2 )
    SCK - D1 ( pin 3 )
    MISO - ACK ( pin 10 )

Program - ispprog
    procesor - AT89S51
    ustawienie kwarcu - 4 MHz
    kwarc przy procku 4 MHz i kondensatory 22p
    kolejność czynności -
    - podłączyłem wtyk do portu lpt
    - włączyłem zasilanie
    - nacisnołem - read signature - odczytało at89s51
    - załadowałem wsad do zaprogramowania
    - nacisnołem - erase & program all
    - zaprogramowało prawidłowo - weryfikacja prawidłowa
    - wyszedłem z programu naciskając - exit

i teraz mój problem - chciałem zaprogramować procek innym wsadem - i co następuje:
    - odczytuje sygnature procka
    - ale próba zaprogramowania innym wsadem nie wychodzi wyskakuje błąd
    "error at adres........"
    próba skasowania procka nic nie daje - przeczytałem na tym forum że trza przed wyjściem z programu ispprog poustawiać fuse bits - nie wiedziałem o tym - czy istnieje możliwość uratowania tego at89s51 - czy nadaje się do kosza - i jak powinno się ustawić fuse bits dla tego procka i jaka powinna być kolejność czynności podczas programowanie at89s51 w programie ispprog - czy mogę liczyć na pomoc - pozdrawiam Jacek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3587372
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Ta? to powiedz
    Cytat:
    Mogłeś po pierwszym zaprogramowaniu zabezpieczyć programowanie przez ISP
    jak to zrobić?

Czy weryfikacja dalej działa poprawnie (na poprzednio zaprogramowanym pliku)?
    Odczytaj uC do bufora i powiedz co tam widzisz - albo lepiej wklej tu - to poptrzymy wszyscy.

Teoretycznie mozesz mieć problem z:
    - za słabym zasilaniem
    - zmienionym opóźnieniem w programie
    - zepsutym uC poprzez błędne podłączenie zasilania
    - złym kwarcem (albo raczej to z ustawieniami)
    - brakiem detekcji sygnatury (bo moze masz wybrane ręcznie a nie automtycznie)

I można było by dalej wymieniać. uC kosztuje 4zł, kup następny na zapas i sprawdź ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 3587431
    Jacek38
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam - dziękuję za odpowiedzi - w tygodniu będę miał dostęp do willema 7.0 na pcb gotronika + adapter msc-51 v 2.2 tej firmy - czy przy jego pomocy można odblokować lock bit'y - i czy mógłbym prosić o opisanie jak powinno się ustawić lock bit i w którym momencie programowania - pozdrawiam Jacek.
  • REKLAMA
  • #5 5501224
    ka_ris
    Poziom 10  
    Witam! Po przeczytaniu 37 tematów;) na temat programowania przez isp wreszcie trafiłem na ten własciwy. Tak więc mam ten sam problem co kolega Jacek38. Pierwsze zaprogramowanie procka działa idealnie, czyta sygnature read,write,verify wszystko jest ok. Przy drugiej próbie zaprogramowania czyta sygnature ale za kazdym razem inna?! z procka można czytać ale nie da się zapisywać, ani pewnie kasować. Może to być problem z tymi lock bitami? Nowy procek, którego też posiadam w dwóch programach: dybkowskiego i isp Flash Programmer 3.0 pokazuje 3 bit jako ten zablokowany, a w ponyprogru znowu 1 i 2. Więc jak to ugryść żeby programowanie tego nie było "jednorazowe" ? Z góry dziekuję za odpowiedź.

Mikrokontroler AT89S52
    Programator STK200/300
    -kwarc 12mhz działa dobrze
    -EA podpiete do Vcc
    -taktowanie w programie dybkowskiego zmniejszone
  • #6 6000611
    vester
    Poziom 1  
    ...ja mam krótkie pytanie, jeżeli ktoś zna dokładne wymiary at89s51 to bardzobym prosił o ich podanie, mam problem z ich znalezieniem. Z góry dzięki. Pozdrawiam.
REKLAMA