logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak reakcji na prawy Alt + L w Windows XP przy układzie Polski programisty

sznyta 18 Lut 2007 09:21 2255 7
REKLAMA
  • #1 3585269
    sznyta
    Poziom 10  
    Witam

Mam "chyba" nietypowy problem.
    Mam ustawiony układ klawiatury na Polski programisty. Wszystkie litery wpisują się bez utrudnień tylko małego ł nie mogę napisać zero reakcji na naciśnięcie kombinacji pr. alt + l ( duże Ł bez problemu). te ł co widzicie jest skopiowane ze strony internetowej:-).

Proszę o pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3585310
    sznyta
    Poziom 10  
    Niestety pudlo karta to Intel 82852/82855 GM/GME
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3585432
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    i masz pewnie karte graficzna firmy ati ? radeon ? :D

koledze pewnie chodzi o sterowniki catalyst, które maja domyslnie włączone "hotkeys"- skróty klawiaturowe- wtedy nie działa najczęściej ctrl+c, ale jest jeszcze kilka programów które te skróty mają powłączane- tutaj rada: posprawdzaj programy- wyłącz wszystkie procesy, zostaw te niezbędne do działania systemu i zobacz czy "ł" sie wpsiuje...
  • #6 3585485
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Problem jest banalny :-) i występuje raczek tylko przy układach graficznych Intela. Otóż skrót klawiaturowy ALT L jest przechwytywanych przez sterownik układu graficznego. Wystarczy poprzez kliknięcie prawym klawiszem myszki na ikonce sterownika znajdującej się w zasobniku (koło zegarka) wejść do opcji sterownika i wyłączyć opcję skrótów klawiaturowych. W zależności od wersji może to być opcja "Szybkie klawisze", "gorące klawisze", "klawisze szybkiego dostępu". "hot keys" itp. Po "odptaszkowaniu tej opcji problem znika...
  • #8 3585608
    sznyta
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki skorzystałem z rady ranger7 i pomogło. Pozdrawiam i dizękuje. Zmykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na braku reakcji kombinacji klawiszy prawy Alt + L w systemie Windows XP przy ustawionym układzie klawiatury Polski programisty, co uniemożliwia wpisanie małej litery "ł". Przyczyną jest przechwytywanie tego skrótu klawiaturowego przez sterownik karty graficznej Intel (model 82852/82855 GM/GME). Sterownik ten ma domyślnie włączone tzw. "hotkeys" (gorące klawisze), które blokują działanie niektórych skrótów klawiaturowych, w tym prawy Alt + L. Rozwiązaniem jest wyłączenie tej funkcji poprzez menu kontekstowe ikony sterownika w zasobniku systemowym (obok zegara), gdzie opcja może być nazwana "Szybkie klawisze", "gorące klawisze", "klawisze szybkiego dostępu" lub "hot keys". Po dezaktywacji tej funkcji problem z wpisywaniem małej litery "ł" znika. Dodatkowo wskazano, że podobne problemy mogą występować przy sterownikach Catalyst firmy ATI, które również mają włączone skróty klawiaturowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA