logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sharp VC-88K - niepełne odtwarzanie, taśma wraca do pozycji STOP

dvbtom 18 Lut 2007 10:25 3255 3
REKLAMA
  • #1 3585449
    dvbtom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Kolegów!

Problem dotyczy magnetowidu Sharp VC-88K

Opis problemu:
    Po pobraniu kasety ntychmiast wyrzucał ją. Magnetowid posiada mechanizm GG1. Wyczyściłem 2 boczne czujniki oraz wymieniłem 3 paski (2 na górnym silniku oraz 1 dolny).
    Przeczyściłem styki WD40 oraz sprężonym powietrzem w miejscach trudnodostępnych.
    Aktualnie VCR pobiera taśmę, działa przewijanie w obu kierunkch, funkcja EJECT oraz cały tor w.cz. (można zmieniać knały, przeszukiwać itp..)

Po naciśnięciu PLAY pojawia się znaczek na wyświetlaczu i taśma opasa bęben. Nstępnie wykonuje on niecały pełny obrót zgodny z kierunkiem wirowania, w międzyczasie zapala się znaczek STOP. Następnie - kolejny niecały obrót w przeciwnym kierunku, taśma schodzi z bębna, ale zostaje w środku. Magnetowid wykonał funkcję STOP.
    Podjęte działania:
    Wymieniłem kondensator 10uf przy silniku, sprawdziłem ścieżki. Sprawdziłem druk na płytce silnika (zaznaczony na zdjęciu) pod kątem przerw.

Bardzo proszę Kolegów o pomoc w kierunku dalszego toku postępowania.

Pozdrawiam - Piotr

ZDJĘCIA:
    1. Widok z góry

2. Widok z dołu

3. Panel przedni

• REKLAMA
  • #2 3585855
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    dvbtom napisał:
    Problem dotyczy magnetowidu Sharp VC-88K
    Magnetowid posiada mechanizm GG1.

Co to za radosna tworczość? Proszę podać dokładny model urządzenia, odczytać z metryki na tylnej ściance VCR. Model podany w temacie nie znajduje żadna wyszukiwarka.
    Ze zdjęć wynika, że znajduje się tam mechabizm f-my SHARP więc o jakim GG1 jest mowa?
    Ps. Napis VC-K88 na trzeciej fotce nie jest oryginalny lecz dopisany.
    O co tu chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 3585919
    dvbtom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przepraszam za nieostre zdjęcie z symbolem modelu urządzenia. Specjalnie je zamieściłem, ponieważ rzeczywiście - jest to niespotykany często model VCR, ale kupiony w Polsce. 4-głowicowy HQ

Zamieszczam fotkę metryczki magnetowidu.

Mechnizm - oczywiście mój błąd, przyznaję rację.

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję

VCR Sharp VC-88K - niepełne odtwarzanie, taśma wraca do pozycji STOP[/img]
  • #4 3586151
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Jeżeli po załadowaniu taśmy na dysk wizyjny nie wystartuje napęd DRUM to nastąpi procedura wyładowania taśmy do kasety.
    W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy DRUM otrzymuje napięcie +12V oraz sterujące (ok.2V)
    Ps. Z opisu usterki nie wynika czy był regenerowany przyłacznik funkcyjny, to "abc" techniki VCR.
REKLAMA