logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2.0 RXE 94r. problem z wentylatorem nadmuchu.

markoz68 18 Lut 2007 12:35 2296 9
REKLAMA
  • #1 3586012
    markoz68
    Poziom 11  
    Witam !
    Mam problem wentylatorem nadmuchu do klimatronika .Spalił się silnik w wentylatorze, kupiłem drugi od wersji angielskiej, wstawiłem do auta i działa tylko prawie nie dmucha powietrza.Zauważyłem po wymontowaniu, że łopatki w nim są ułożone w odwrotną stronę niż w moim spalonym , więc przełożyłem samą turbinkę z łopatkami z mojego spalonego , zamontowałem w aucie i działa tylko nadal prawie nie ma nadmuchu. Dodam , że filtr przeciwpyłkowy wymieniłem również. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc ?
    Proszę o poradę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3586091
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    bo ci sie moze w zla strone kreci silnik zmien beguny i zobacz
  • REKLAMA
  • #3 3586233
    markoz68
    Poziom 11  
    Dziękuję za podpowiedź!!! Faktycznie tak to na pewno będzie to. Tylko które kabelki w kostce pozmieniać , żeby ten silnik kręcił w drugą stronę ,ale aby nic nie spaprać ?
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 3586358
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Nie tylko to!!!! Musisz zmienic kolejnosc zalaczania tranzystorow (albo wlozyc plytke od starego silnika-zmien tranzystory bo sie spalily) i ten plastik wiatrak ktory sie obraca jest inny w angliku.
    Po tym zabiegu bedzie dzialal!
  • REKLAMA
  • #5 3586454
    markoz68
    Poziom 11  
    Czyli w kostce nic mam nie ruszać tylko od starego odnitować i odlutować tą płytkę i wstawić do anglika i będzie już chodził w dobrą stronę ?

Dodano po 3 [minuty]:

A jak zmienic kolejnosc zalaczania tranzystorow w tym wenylatorze ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3586475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 3586476
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    nie kombinyj tak bo to wiecej roboty, zamien plytki :)
  • #8 3586530
    markoz68
    Poziom 11  
    Te turbinki różnią się od siebie tym, że mają łopatki ułożone w odwrotnym kierunku nic więcej jeszcze tylko kolor jest inny.

Dodano po 31 [minuty]:

Dzięki wszystkim za podpowiedzi . Jutro biorę się za przełożenie płytki ze starego wentylatora. Mam nadzieję ,że zadziała i nic nie spapram.
    Pozdrawiam wszystkich !
  • #9 3587331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3587586
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Jesli masz anglika nie ruszanego to wymieniasz lopatki i plytke!Nic wiecej nie ruszaj,a bedzie dzialalo tak jak potrzeba tak jak pisalem.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna 2.0 RXE z 1994 roku wystąpił problem z wentylatorem nadmuchu do klimatronika – spalił się silnik wentylatora. Użytkownik zamontował silnik z wersji angielskiej, jednak nadmuch powietrza był bardzo słaby. Okazało się, że łopatki turbinki w nowym wentylatorze są ułożone odwrotnie niż w oryginalnym. Po przełożeniu turbinki z łopatkami ze spalonego wentylatora problem nadal występował. Wskazano, że silnik może obracać się w niewłaściwą stronę i konieczna jest zmiana kolejności załączania tranzystorów sterujących silnikiem lub wymiana płytki sterującej z oryginalnego wentylatora na płytkę z wersji angielskiej. Dodatkowo, turbinki różnią się kierunkiem ułożenia łopatek, co wpływa na kierunek nadmuchu. Zalecane jest przełożenie płytki sterującej ze starego wentylatora do nowego, aby zapewnić prawidłowy kierunek obrotów i odpowiednią siłę nadmuchu. Wymiana filtra przeciwpyłkowego została już wykonana i nie rozwiązała problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA