logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester traf WN - czy ktoś próbował to zmontować i odpalić?

LUCOM 15 Sie 2002 18:45 5758 22
REKLAMA
  • #1 32426
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    jak w temacie
    Załączniki:
    • vn.pdf (279.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 32890
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Tego niestety nie próbowałem,ale kolega odpalił tester opublikowany w SE(niestety nie pamiętam w którym numerze) na bazie zasilacza elektrona który działa poprawnie.
  • #3 32940
    leadman
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Mam regulowany 0-80V na trafo.
  • #4 33011
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    A o jakiej wydajności masz ten zasilacz?
  • REKLAMA
  • #5 33031
    fachman
    Ocena: 123
    Za niewielkie pieniądze można kupić oryginalny tester HR Diemen, kiedyś chciałem taki kupić.
  • REKLAMA
  • #6 33270
    leadman
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Około 10A (tyle wytrzymują szczotki węglowe na wtórnej trafa). Ale do testera spokojnie wystarczy zasilacz 0.8A.
    Jeżeli chodzi o ceny nowych testerów to wcale nie są to "niewielkie pieniądze" bo rozglądałem się za testerem.
    Mój zrobiony jest następująco: wycięta część płyty starego neptuna (generator poziom), dołączony tranzystor BU508DX, do tego zasilacz 24V, zasilacz reg. 0-80V, amperomierz.
  • #7 33344
    fachman
    Ocena: 123
    Widzę że muszę się poprawić: niedrogie są testery o zasadzie działania jak w kicie LUCOMA, ich skuteczność jest także niewielka, za dobry tester trzeba zapłacić słono.
  • #8 33522
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Mimo wszystko polecam tester z SE o którym pisałem wcześniej.Koszt wykonania niewielki (większość podzespołów z "odzysku"),a w praktyce można wykryć nim większość usterek trafopowielaczy.Wykonanie i uruchomienie tego testera również nie powinno nikomu sprawić kłopotu.Pozdrawiam.
  • #9 33648
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    W zasadzie dobrym testerem jest podstawka sprawdzonego w podłączeniach trafoka,a jeśli chodzi o testery to dobre i tanie są rezonatory magnetyczne(test traf wn.,przetwornicy,i cewek odchylania)cena ok 80zł ,następnie tester napięciowy DIEMEN wraz z generatorem ok 300zł (testuje trafo + powielacz).
    I tak w rzeczewistości żeby mieć warsztat super uposażony trzeba by było mieć troche kasy ,a mimo że wiadomo że wszelkie tego typu inwestycje się spłacają ,mało kto ma full wypas jak to mówią o mercedes slk :cry:
  • #10 36239
    ckloss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Powiem tak:tani ,dobry,niezawodny!!!-jeszcze mnie nigdy nie zawiódł- jest tester transformatorów wysokiego napięcia i przetwornic produkowany i sprzedawany w firmie"Jupitel"a propo,to jest taka mała firma w Gdańsku w dawnym tzw"starym" Unimorze na ulicy Rzeżnickiej...
    hi,hi -nawet kiedyś miałem tam praktykę :roll:
    robią różne przyrządy i testery dla serwisu TV,są to fachowcy i mają doświadczenie...to tyle
    pozdrawiam tomson
  • #11 36241
    ckloss
    Poziom 12  
    a! ijeszcze chciałem dodać że kol.fachmann mówi dobrze o testerze firmy Diemen
    lepiej wydać trochę więcej kapustu na dobry przyrząd,niż kilka razy kupić trafo ktorego wcale nie trzeba było kupować....bo oszukał nas zły tester(czyt.tani przyrząd)
    ale podtrzymuję zdanie o testerze z Jupitela-jest niezawodny i juz PRZY JEDNYM zwartym zwoju wykrywa wadę!!!!
    jak kupowalem kiedyś to urządzonko,to mi konstruktor tego cudeńka osobiście pokazywal jak się tym posługiwać...
    kosztowało to coś około 100 złotych
    to naraka
  • #12 36371
    opelr
    Poziom 29  
    ckloss napisał:
    a! ijeszcze chciałem dodać że kol.fachmann mówi dobrze o testerze firmy Diemen
    lepiej wydać trochę więcej kapustu na dobry przyrząd,niż kilka razy kupić trafo ktorego wcale nie trzeba było kupować....bo oszukał nas zły tester(czyt.tani przyrząd)
    ale podtrzymuję zdanie o testerze z Jupitela-jest niezawodny i juz PRZY JEDNYM zwartym zwoju wykrywa wadę!!!!
    jak kupowalem kiedyś to urządzonko,to mi konstruktor tego cudeńka osobiście pokazywal jak się tym posługiwać...
    kosztowało to coś około 100 złotych
    to naraka

Rzeczewiście miał ci co pokazać,mam ten tester i to zwykły rezonator jak wspominałem,ale jaki on dobry jak nie testuje całego zespołu tr.pow.
    Dobry jest ale tylko!!!! w transformatorach!!!!!!!!
  • #13 36452
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Przeczytałem całą Waszą dyskusję n/t testowania trafopowielaczy.

Moje zdanie jest takie: dobry tester to taki który symuluje pracę trafo w warunkach zbliżonych do rzeczywistych.

Tanim i skutecznym testerem jest opis w SE.
    Można trochę go zmodernizować- dodając pomiar WN na kapturze,oraz poszerzając zakres f do 64 khz(trafa od monitorów).

W trafach czasami występują ukryte wady, objawiające się dopiero przy pracy w warunkach maksymalnego obciążenia, a taki symulator potrafi to "wychwycić"

Opisywany wyżej tester z Jupitela nadaje się tylko do sprawdzenia zwarć w uzwojeniu, ale każdy serwisant z praktyką da sobie doskonale radę i bez tego robiąc kilka standardowych pomiarów.

Natomiast jest on bardzo pomocny przy diagnozowaniu traf do przetwornic, gdzie sprawdzenie takiego jest trochę trudniejsze.
  • REKLAMA
  • #14 36600
    ckloss
    Poziom 12  
    hej !.dzięki za uwagi.Jestem tu od niedawna i tak przeglądając to forum to myślę ,że nie wszyscy są bardzo doświadczeni-bo jak zauważył kolega "serwis",DOŚWIADCZONY serwisant i tak sobie poradzi-chociaż mam wątpliwości czy we wszystkich przypadkach,tu np:połączenie trafa wn i przetwornicy w odbiornikach Nokii lub ich klony np: Hitachi...Ale generalnie chodziło mi o to,że to TANI i dobry przyrząd-pewnie,lepieij jest mieć STDV-a ale on troszkę kosztuje:(((
    Mam pytanie:ile statystycznie mamy przypadków "klęknięcia" powielacza w trafie ,a ile "padnięcia" uzwojenia?
    narka
  • #15 37060
    opelr
    Poziom 29  
    U mnie 60% uzwojenia , 40% powielacze(wchodzi w to przebicie na ABL i bledery)
  • #16 37189
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ja mam tester rezonansowy firmy ELFO.ponieważ mierzył tyjko uzwojenia był mało użyteczny.Ma w sobie zasilacz sieciowy dający 20 v można wiec bylo dołożyć trafo sterujące od monitora ,BU,dwa mierniczki wychyłowe od starego magnetofonu (jeden mierzący pobór prądu drugi wysokie) i taki przyrząd jeszcze mnie nie zawiódł.Jest baddzo mały i można go bez kłopotu wrzucić do teczki.
  • #17 97926
    DRPP
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    A gdzie najtaniej kupić tester DIEMEN'a... i który?
  • #18 97951
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    do traf telewizyjnych STVDST01
    do traf monitorowych STVDST02
    a gdzie taniej??? hmm poszukaj wiele firm to sprzedaje
  • #19 792146
    ewewer
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam mam jeszcz do tego tematu pytanie ten STVDSTO1 na jakiej zasadzie działa, czy testuje trafo i powielacz czy tylko trafo? Do badzań trafopowielaczy wystarczy tylko ten tester czy musi być obowiązkowo oscyloskop? Bo zamierzam go kupić a nie mam oscyloskopu.
  • #20 797539
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Bardzo polecam tester opisany SE. użytkuję go dośc długo skutecznośc
    na poziomie 95%.Wymaga aby się go :nauczyć: ale potem pomiar trwa w większości wypadków sekundy dlatego też zbędny jest duży transormator.
    Wyjątkiem jest sytuacja gdy trzeba ocenic czasową stabilnośc niektórych
    napięc z FBT.
  • #21 816134
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    czy możne ktoś wżucic ten schemat tego testera SE ??
  • #22 832846
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    Artykuł i schemat urządzenia do badania transformatorów WN opublikowany w SE

Pozdrawiam
    Józef
    Załączniki:
    • Urządzenie do badania transformatorów WN.pdf (308.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 841454
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    W testerze jest zastosowany zasilacz impulsowy z TV,jest to rozwiązanie
    które w praktyce okazało śie kłopotliwe z powodu notorycznych uszkodzeń
    tego zasilacza przy testowaniu oraz jego sporych wymiarów.
    Ja zastosowałem małe trafo z lampowego OR . Odpowiednio przełączone
    uzwojenie anodowe + mostek+220u daje ok.115V a z uzwojenia żarzenia
    mam ok.12V .Wszystko ma małe wymiary i dobrze sprawdza się w praktyce.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła możliwości zmontowania i uruchomienia testera traf wysokiego napięcia (WN) na bazie transformatora. Uczestnicy wymieniali się doświadczeniami dotyczącymi różnych konstrukcji testerów, w tym opartych na schematach publikowanych w czasopiśmie SE, które można wykonać samodzielnie z części z odzysku. Podkreślano, że dobry tester powinien symulować rzeczywiste warunki pracy transformatora, co pozwala wykryć ukryte wady, zwłaszcza w trafopowielaczach. Wskazywano na konieczność stosowania zasilaczy regulowanych (np. 0-80 V) oraz amperomierzy do pomiaru prądu. Wspomniano o oryginalnych testerach dostępnych na rynku, takich jak HR Diemen czy urządzenia firmy Jupitel z Gdańska, które są cenione za niezawodność i skuteczność wykrywania zwarć w uzwojeniach. Dyskutowano także o testerach rezonansowych, które dobrze sprawdzają się w testowaniu samych transformatorów, ale mają ograniczenia w badaniu całych zespołów trafopowielaczy. Poruszono temat kosztów testerów – tanie modele często mają ograniczoną skuteczność, a profesjonalne urządzenia są droższe. Wspomniano o modelach STVDST01 i STVDST02 dedykowanych do transformatorów telewizyjnych i monitorowych. Zwrócono uwagę, że do pełnej diagnostyki trafopowielaczy przydatny jest oscyloskop, choć nie zawsze jest on konieczny. Wskazano także na problemy z zasilaczami impulsowymi stosowanymi w niektórych testerach oraz na alternatywne rozwiązania z małymi transformatorami lampowymi. Podsumowując, tester z SE jest polecany jako tani i skuteczny, a urządzenia firm Diemen i Jupitel jako bardziej profesjonalne i niezawodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA