Jeśli zły dział to proszę przenieść
Otóż chcę zrealizować sterowanie wzmacniacza ( takie tam DIY ).
Zdecydowałem się na BASCOM z tego względu, ze mam w domu dość duzo materiałów na ten temat i język wydaje mi się prosty. Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o uC.
A więc funkcje wzmacniacza:
- obsługa pilota, a w nim takie funkcje:
+ on/off
+ głośniej/ciszej
+ mute
to samo chciałbym realizować przyciskami, czyli tak jakby zdublowanie funkcji.
sterowanie głośnością - cyfrowy potencjometr na I²C ( jeszcze nie wiem jaki, a może jest prostszy sposób ?) oraz zapamiętanie ostatniego ustawienia w pamięci flash
reszty ustawień nie potrzebuję zapamiętywać
- obsługa opóźnionego załączania kolumn (jesli sie nie da to uklad na el. dyskretnych )
- lcd z prostymi informacjami typu jakis wskaznik glosnosci itp.
- jeśli się da to selektor wejść - 2 lub 3 wejścia (ale to sprawa drugoplanowa, jako dodatek )
To wszystko
Proszę o niekrytykowanie wyboru języka, wiem ze asm jest duzo wydajniejszy ale ja nie potrzebuje wyzylowanych parametrow
Jesli tytulowy procek sie nie nada prosze polecic mi jakis, w ktorym swobodnie zmieszcze sie z kodem
Pozdrawiam
Andrzej
Otóż chcę zrealizować sterowanie wzmacniacza ( takie tam DIY ).
Zdecydowałem się na BASCOM z tego względu, ze mam w domu dość duzo materiałów na ten temat i język wydaje mi się prosty. Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o uC.
A więc funkcje wzmacniacza:
- obsługa pilota, a w nim takie funkcje:
+ on/off
+ głośniej/ciszej
+ mute
to samo chciałbym realizować przyciskami, czyli tak jakby zdublowanie funkcji.
sterowanie głośnością - cyfrowy potencjometr na I²C ( jeszcze nie wiem jaki, a może jest prostszy sposób ?) oraz zapamiętanie ostatniego ustawienia w pamięci flash
reszty ustawień nie potrzebuję zapamiętywać
- obsługa opóźnionego załączania kolumn (jesli sie nie da to uklad na el. dyskretnych )
- lcd z prostymi informacjami typu jakis wskaznik glosnosci itp.
- jeśli się da to selektor wejść - 2 lub 3 wejścia (ale to sprawa drugoplanowa, jako dodatek )
To wszystko
Jesli tytulowy procek sie nie nada prosze polecic mi jakis, w ktorym swobodnie zmieszcze sie z kodem
Pozdrawiam
Andrzej