logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mikrokontroler 89c2051 nadaje się do sterowania wzmacniaczem DIY?

neo_dc 19 Lut 2007 09:01 1654 9
REKLAMA
  • #1 3589417
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli zły dział to proszę przenieść :)

Otóż chcę zrealizować sterowanie wzmacniacza ( takie tam DIY ).
    Zdecydowałem się na BASCOM z tego względu, ze mam w domu dość duzo materiałów na ten temat i język wydaje mi się prosty. Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o uC.
    A więc funkcje wzmacniacza:

- obsługa pilota, a w nim takie funkcje:
    + on/off
    + głośniej/ciszej
    + mute

to samo chciałbym realizować przyciskami, czyli tak jakby zdublowanie funkcji.
    sterowanie głośnością - cyfrowy potencjometr na I²C ( jeszcze nie wiem jaki, a może jest prostszy sposób ?) oraz zapamiętanie ostatniego ustawienia w pamięci flash
    reszty ustawień nie potrzebuję zapamiętywać

- obsługa opóźnionego załączania kolumn (jesli sie nie da to uklad na el. dyskretnych )
    - lcd z prostymi informacjami typu jakis wskaznik glosnosci itp.
    - jeśli się da to selektor wejść - 2 lub 3 wejścia (ale to sprawa drugoplanowa, jako dodatek )

To wszystko :) Proszę o niekrytykowanie wyboru języka, wiem ze asm jest duzo wydajniejszy ale ja nie potrzebuje wyzylowanych parametrow :)

Jesli tytulowy procek sie nie nada prosze polecic mi jakis, w ktorym swobodnie zmieszcze sie z kodem :)

Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3589439
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    procesor sie nada tylko przemysl czy ne braknie mu portow do przelaczenia tego wszystkiego..... Jesli ma za malo pamieci to wstawisz 89c4051 . Ja jednak jestem zwolennikiem AVR np jakas ATmega8 czy 162. Powod dosc prosty ISP programowanie w systemie bez wyciagania procesora do programatora co bardzo ulatwia prace. Poza tym bascom ba 8051 czy AVR jest prawie taki sam wiec nie ma problemu z przejsciem z jednego na drugi :)
  • #3 3589556
    neo_dc
    Poziom 32  
    O super :) więc jak narazie atmega8 :)
    Do programowania tego wystarczy skt200/300 tak ?
    Zamierzam taki kupić lub wykonać :)

Słyszałem jeszcze że są jakieś uC z wewn. pamięcią nieulotną ale nie chodzi tu o pamięć programu ( taką która mógłbym wykorzystać np. do zapamiętania ustawienia głośnosci zamiast zewn. kostki)

Opcjonalne jest też zrezygnowanie ze sterowania na samym wzmacniaczu - tylko pilot - zmniejszyłoby to w znaczący sposób wymagania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3589588
    janek1815
    Poziom 38  
    nie zmniejszenie przyciskow wiele ci nie pomoze zaoszczedzisz tylko kilka pinow portu . wg mnie atmega8 powinna ci wystarczyc policz dokladnie ile ci potrzeba pinow do podlaczenia peryferii a jesli chcesz cos wiekszego to kup atmega162 ma on 4 pelne porty i 3 linie portu E a wiec masz 35 lini we/wy. Pamiec 16kb wiec na pewno wystarczy a koszty porownywalne z innymi. badz atmega8515 identyczna topologia wyprowadzen tylko ze 8kb pamieci . Kazdy AVR bynajmniej ten wiekszy od 2313 ma wew pamiec EEPROM ktora jest nie ulotna wiec mozesz przechowywac dane w bascomie sluza do tego polecenia READEEPROM i WRITEEEPROM wiec nie musisz juz dolaczac zadnej pamieci
  • #5 3589889
    neo_dc
    Poziom 32  
    to super jeden problem z tą pamięcią odpada :)
    A więc znalazłem informacje:

- lcd HD 44780 7 pinow (praktycznie 1 port )
    - I²C 2 piny - cyfrowy potencjometr
    - mute przycisk - 1 pin
    - volume +/- przyciski 2 piny
    - mute wyjście do układu wyciszenia - 1 pin ( nie wiem jakiś przekaźnik czy coś takiego )
    - on/off wyjście na przekaźnik 1 pin
    - odczytywanie RC5 z pilota - 1 pin ? ( nie jestem pewny, doszukałem się, że to właśnie 1 pin )

razem to 13, wystarczy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3591354
    janek1815
    Poziom 38  
    nie zapomnij jeszcze o selektorze wejsc juz teraz bo pozniej bedziesz mial problemy do RC5 wystarczy jeden pinzylem ze ty juz masz 15 pinow a nie 13 :) do lcd wystarczy 6 czyli RS/ENA/DB4/DB5/DB6/DB7 !! Chyba ze 7 bedziesz sterowal podswietleniem wyswietlacza.przydalaby sie jeszcze dioda standby ktora raczej wypadalo by podlaczyc do procka to kolejna linia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3592745
    scal12
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    poszukaj na forum informacji o TDA8425,a na stronie edw jest wsad do procka 89c4051 który steruje TDA8425(cyfrowy procesor audio)
  • #8 3593138
    neo_dc
    Poziom 32  
    - lcd HD 44780 6 pinow
    - I²C 2 piny - cyfrowy potencjometr
    - mute przycisk - 1 pin
    - volume +/- przyciski 2 piny
    - mute wyjście do układu wyciszenia - 1 pin ( nie wiem jakiś przekaźnik czy coś takiego )
    - on/off wyjście na przekaźnik 1 pin
    - odczytywanie RC5 z pilota - 1 pin ? ( nie jestem pewny, doszukałem się, że to właśnie 1 pin )
    - dioda stby 1 pin ( chociaz to moznaby wyprowadzic z jakiegos styku przekaznika, ale tak wygodniej )

15 faktycznie :)

Jak jeszcze dojdzie ten selektor to raczej będzie za mało nieprawdaż ?

Wiem pewnie dla Was to lamerstwo ale wole sie upewnic
  • Pomocny post
    #9 3593740
    janek1815
    Poziom 38  
    Atmega8 powinna wystarczyc . choc jestem za atmega8515/atmega162 wieksza mozliwosc rozwoju wiec juz wiesz wszystko . zacznij projektowac plytke
  • #10 3593823
    neo_dc
    Poziom 32  
    wzmacniacz jeszcze nie powstał, ale chyba zrobię to na płytce uniwersalnej, zapewne nie wszystko uda się za 1 razem więc będzie w sumie taniej niż przerabiac płytkę to po prostu pozmieniam pola sobie i dolutuję niezbędne rzeczy :)

Pozdrawiam, nie zamykam tematu bo pewnie bedę do Was wracał, jesli ktos ma problem o podobnej tematyce to proponuję się dopisać :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania mikrokontrolera 89c2051 do sterowania wzmacniaczem DIY z funkcjami takimi jak obsługa pilota (on/off, głośniej/ciszej, mute), sterowanie przyciskami, cyfrowy potencjometr I²C z zapamiętywaniem ustawień w pamięci flash, opóźnione załączanie kolumn, wyświetlacz LCD oraz selektor wejść. Zalecane jest rozważenie mikrokontrolerów z większą liczbą portów i pamięci, np. 89c4051 lub rodziny AVR (ATmega8, ATmega162, ATmega8515), które oferują wewnętrzną pamięć EEPROM do przechowywania ustawień bez konieczności stosowania zewnętrznych układów pamięci. Do programowania AVR polecany jest programator ISP (np. SKT200/300). Wskazano, że do obsługi LCD HD44780 wystarczy 6 linii, a do komunikacji I²C 2 linie. Do obsługi pilota RC5 wystarczy 1 pin. Całkowita liczba potrzebnych linii I/O szacowana jest na około 15, co może wymagać mikrokontrolera z większą liczbą portów, zwłaszcza przy dodaniu selektora wejść i diody standby. Wspomniano także o układzie TDA8425 jako cyfrowym procesorze audio sterowanym przez 89c4051. Projektowanie płytki prototypowej na uniwersalnej płytce jest rekomendowane ze względu na możliwość łatwych modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA