logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić projekt zdalnego sterowania wzmacniaczem audio z AT89S2051?

januss73 26 Maj 2007 21:14 12936 35
REKLAMA
  • #1 3924036
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Witam

Oto prawie mój wynalazek. Mój bo zaprojektowany przeze mnie, a prawie, bo nie chciało mi się kombinować z dobieraniem tranzystorów czy rezystorów, więc zastosowałem sprawdzone wartości. Przy projektowaniu jak i programowaniu opierałem się na paru kitach AVT.
    W tym miejscu chciałbym podziękować takim forumowiczom jak :
    john_t
    bogdan_p
    zumek
    pituś bajtuś
    bez których do dziś nie skompilowałbym programu bez błędów.

UWAGA!!
    To nie jest sprawdzony układ. Na razie nie zalecam wcielania go w życie.

WYRÓŻNIŁEM [hefid]

Dlaczego więc to pokazuję?
    Ponieważ elektronika to moje hobby, którym zajmuję się od paru miesięcy.
    Liczę więc na to, że mądrzejsi ode mnie , których na pewno tu nie brak, podzielą się ze mną celnymi uwagami (zanim zacznę trawić płytki i kupować części).

Jak to działa.

Sterowanie
    Cały układ sterowany jest microprocesorem AT89S2051. Układ ten daje się programować jednym z najtańszych programatorów STK200, Po uruchomieniu układ powinien nas zachęcić do zakodowania odbiornika rc5, dzięki czemu później będzie wiedział jakie komendy wykonywać po naciśnięcia odpowiedniego klawisza. Zachęta ta sygnalizowana jest trzema diodami led. Przy czym każdej funkcji przypisana jest inna kombinacja świecenia. Jaka, to już chyba mniej istotne.

Zasilanie

Układ zasilany jest napięciem 5V. Oczywiście można też mniejszym, jednak chyba nie ma przekaźników które możnaby wysteraować tak niskim U. 5V jest więc chyba optymalne.
    Wprawne oko doszuka się na schemacie dwóch zasadniczych części
    Odbiornika i dekodera RC5 oraz modułu wykonawczego. Zrobiłem to tak, że przed włączeniem wzmacniacza, zasilana jest tylko funkcja onoff. Zapobiega to powstawaniu zwarć w module wykonawczym, które mogłyby wystąpić podczas podłączenia zasilania, kiedy to mikroprocesor ponoć na wszystkich wyjściach ma stan wysoki. Zasilanie pozostałych funkcji następuje dopiero po załąceniu przekaźnika K1.
    Ze względu na zastosowanie regulatora napięcia, układ można zasilić dowolnym napięciem. Oczywistą rzeczą jest , że im wyższym tym więcej ciepła musi się odłożyć. Nie ma więc co szaleć. Ja będę próbował na 6V.
    Oczywiście zasilanie musi być z oddzielnego transformatorka, nie ma sensu żeby główne trafo było cały czas włączone.

Działanie

Po nauczeniu odbiornika funkcji z pilota, mikroprocesor przechodzi do trybu sterowania modułem wykonawczym. Zasada działania jest bardzo prosta. P3.1 i p3.3 do 3.5 przypisane są kolejne funkcje. Naciśnięcie pilota powoduje pojawienie się stanu wysokiego (napięcia) na tychże portach, a sygnał ten wysterowuje odpowiednie tranzystory wykonując odpowiednią funkcję. Np. po naciśnięciu vol+ (V+) uaktywnia się port p3.3 , co spowoduje nasycenie tranzystorów T2 T6 i T8 , co spowoduje odpowiednie spolaryzowanie wyjść MOT1 i MOT2 i obracanie silnika potencjometru.
    Nie umieściłem na schemacie przekaźnika włączającego wzmacniacz.. Służą do tego wyjścia relai+ i relai-. Zrobiłem tak, bo nie chciałem doprowadzać do układu 220V.

Funkcje

Układ wyposażyłem w funkcje, które mnie są potrzebne. Tzn onoff, vol+, vol-, i wybór sygnału (zr2 i zr2). W mikrokontrolerze drzemią jednak dużo większe możliwości. Ale to może na przyszłość.

I to może wystarczy.

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, i jeszcze chętniej wysłucham rzeczowych uwag
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • sterowanie wzmacniaczem.zip (54.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • program.txt (2.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić projekt zdalnego sterowania wzmacniaczem audio z AT89S2051? schemat.jpg (32.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawić projekt zdalnego sterowania wzmacniaczem audio z AT89S2051? pcb.jpg (39.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3924640
    emillo
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mam pomysł, aby urządzenie to mogło sterować dodatkowo wyspecjalizowanym analogowym układem audio.
    Urządzenie rozbudowane o taki układ realizowałoby regulację głośności, wybór wejścia, balans, barwę dźwięku, muting, itd.
    Jest sporo takich układów. Nie mówię o procesorach sygnałowych DSP. Mozna też użyć potencjometry elektroniczne.

Fajnie byłoby sterować wszystkimi funkcjami wzmacniacza DIY z dowolnego pilota :).

Pozdrawiam :).
  • REKLAMA
  • #3 3924651
    januss73
    Poziom 32  
    Oczywiście masz racje. Ja jednak dostosowałem ten układ typowo do moich potrzeb. Jestem z tych co używają minimum elementów aktywnych w drodze sygnału, więc świadomie zrezygnowałem z preampa, czy jakiś cyfrowych przełączników. Nie ma co ulepszać doskonałego.

Jednakoż przerobienie układu na potrzeby odmienne od moich nie powinno być trudne.
  • #4 4668502
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    ciekawy uklad ktory napewno jest niezla konkurencja dla ATV-594.
    czy ten uklad zostal juz zbudowany i przetestowany??
    czy wystapily jakies komplikacje wymuszajace jakies poprawki??
  • #5 4711732
    januss73
    Poziom 32  
    Pawel S. napisał:
    ciekawy uklad ktory napewno jest niezla konkurencja dla ATV-594.
    czy ten uklad zostal juz zbudowany i przetestowany??
    czy wystapily jakies komplikacje wymuszajace jakies poprawki??

Sory dość dawno tu nie zaglądałem.

Układ został nieco poprawiony, wzbogacony o opóźnione załączanie oraz zabezpieczenie przed DC na wyjściu, no i działa w moim wzmacniaczu od jakiś 6 mies. Więc przetestowany jest chyba też :)
  • #6 4712718
    Pawel S.
    Poziom 39  
    skoro go zmodyfikowales to moglbys uaktualnic schematy??
    i przy okazji moglbys podac przyblizony koszt?
  • #7 4712821
    januss73
    Poziom 32  
    Bez przekaźników pewnie ze 20-30zl. Mówie bez, bo te są różne i w różnych cenach. Do tego jeszcze detektory DC, ale to już groszowe sprawy, no i zapomniałem, że dorobiłem też zabezpieczenie termiczne. Termistory to też nie majątek.

Shematy i kod bardzo chętnie zapodam, ale najpierw ktoś musiałby mi powiedzieć jak reanimować samsunga 200 GB SP2014N. Chętnie nawet zapłacę :-)
  • #8 4862863
    januss73
    Poziom 32  
    Witam ponownie.
    Jako że udało mi się reanimować twardy dysk zamieszczam sprawnie działający hard i software mojego wynalazku.

Jako uzupełnienie podwiem, że onboard znajduje się selektor wejść (
    na 2 wejścia) i mostek hala do sterowania analogowym potencjoetrem. Układ posiada dodatkowo wyjścia do przekaźnika sieciowego, oraz do detektorów DC na wyjściu i temperatury oraz przekaźników wyjścia wzmacniacza które skolei służą do opóźnionego załączania jak i ich natychmiastowego odłączenia w przypadku wystąpienia DC, odłączenia zasilania i zbyt wysokiej temp. Oczywiście w przypadku zbyt wysokiej temperatury jak i Pojawieniu się DC odłączane zostaje również zasilanie.

W razie pytań służę pomocą.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Bascom.txt (4.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4863153
    Pawel S.
    Poziom 39  
    a moglbys jeszcze zamiescic wzor plytki ale w formacie graficznym? najlepiej w PDFie zeby nietrzeba bylo skalowac tylko odrazu wydruk

bylbym bardzo wdzieczny ;)
  • #10 4863395
    januss73
    Poziom 32  

Wydrukować w rozmiarze orginalnym i powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #11 4863573
    Pawel S.
    Poziom 39  
    wydrukowalo mi 15x16cm wiec raczej to nie to :D
    a jak wkleilem do worda to wyszlo 88x77mm tak ma byc?
  • #12 4863765
    januss73
    Poziom 32  
    88x77 jest ok
    Jeśli zamierzaz zrealizować ten projekt muszę zaznazyć, że użyty został tu kontroler z serii s, a nie c, czyli 89s2051. To tak na marginesie, zanim zrobisz zakupy.
  • REKLAMA
  • #13 4864043
    Pawel S.
    Poziom 39  
    teraz niebede tego robil bo juz stracilem kase na AVT-594

ale w nastepnym projekcie z wielka checia ;)
  • #14 6182942
    cudny90
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam januss73, mam do Ciebie kilka pytań, ponieważ chcę zrobić ten sterownik.

Poprawny jest schemat drugi, więc druga płytka też jest poprawna? Dlaczego różni się ona z płytką, którą widzę na tym zdjęciu? :

https://obrazki.elektroda.pl/70_1182102182.jpg ? Mianowicie chodzi mi o jeden tranzystor po prawej stronie, którego na pcb nie ma ...

Do czego służy złącze INL3 widoczne na PCB?

Myślałem, żeby montować układ zabezpieczenia przed DC na wyjściu, ale jednak zrezygnuję .. Potrzebuję tylko sterować potencjometrem i przekaźnikiem on/off. Więc przekaźnika, diody która jest przy nim i rezystora nie muszę montować.

Co mogę jeszcze ominąć przy montażu, jeśli potrzebuję układ tylko do sterowania potencjometrem i włącznia/wyłączania wzmacniacza?

Co z rezystorem R16? Do czego ja mam go dobrać? ( przypominam - sterowanie potkiem i on/off ;) )

Pozdrawiam
  • #15 6185464
    januss73
    Poziom 32  
    1. Ten tranzystor to był buz11, miał na początku nie podawać masy na H-mostek, (ze względu na nie ustalone stany uc) zrezygowałem z niego i jego zadanie spełnia D2 zapobiegając zwarciom w mostku.

2. Pod pinL3 (nie wiem czemu go tak nazwałem) podpiąć należy detektor dc lub (oraz jak u mnie) zabezpieczenie termiczne (u mnie termistor i dzielnik napięcia) Zabezpieczenie działa, kiedy pin=0, więc jeśli nie podepniesz nic pod niego należy podciągnąć do zasilania.

3. Przekaźnik jest do selektora. Przekaźnika odłączającego głośniki nie ma na płytce. Jeśli zrezygnujesz z selektora nie musisz lutować diody, rezystora nad nią, T10, R16, J5, C1.

4 Możesz też nie dawać łącza isp czyli goldpinów 2x5, o ile będziesz programować układ inaczej. Przypominam, że użyłem wersji s a nie c. Wersji c nie da się zaprogramować przez stk200. Możesz też nie dawać ic5, czyli 7812, u mnie jest tylko dla tego, że przekaźnik jest na 12V, a podałem napięcie wyższe. Ic3 to 7815 więc jeśli nie podasz napięcia wyższego niż jego dopuszczalne to wystarczy. Można też nie dawać pamięci, ale wtedy układ nie uczyłby się komend i trzeba by zaaplikować inny kod. Niestety ten uc nie ma flasch'a, teraz zrobiłbym to pewnie na jakimś avr.
  • #16 6187314
    cudny90
    Poziom 14  
    OK, czyli płytka i schemat są poprawne ..

Mógłbyś udostępnić mi plik PCB z eagle? Choćby po to, bym sobie mógł wywalić niepotrzebne ścieżki i ten pin L3 podłączyć do zasilania :]

A jeśli robię on/off to pod RELAY+ i - podłączam sobie przekaźnik na 5V ( bo taki mam, a do tego na 5V będzie silnik potencjometru ) i daję stabilizator zamiast lm7812, lm7805?

ten IC3 7815 do czego jest? Bo wydaje mi się, że do przekaźnika selektora ...
  • #17 6188079
    januss73
    Poziom 32  
    Jeszcze raz, bo ci źle powiedziałem. Robiłem to juz dawno...
    Inl3 steruje przekaźnikiem wyjścia na głośniki, więc też go nie używasz. Czujniki podpięte są pod nc.

Ic3 to właśnie 7805, (źle mi się klepnęło) a ic5, czyli 7812 był tylko do przekaźnika selektora. (na układ podaję jakieś 16V) Jak przekaźnik masz na 5V wywalasz IC5 i robisz mostek. Jak już przerabiasz płytkę zrób sobie pada pod minus zasilania. Ja przykleiłem kabelek do zworki.
    Załączniki:
    • Sterownik.rar (68.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 6188569
    cudny90
    Poziom 14  
    Dobra, czyli podsumujmy:

Dla sterowania tylko potencjometrem z silnikiem o napięciu 5V i włącznika on/off :

1. Nie montuje przekaźnika K1,diody, rezystora nad nią, T10, R16, J5, C1

2. Gdy nie chce zabezpieczenia termicznego ani przed DC nie podpinam nic pod NC, a pod INL3 podpinam 5V, tak?

3. Cały układ będę zasilał na 5V, więc IC5 ( lm7812 ) wywalam, bo nie będę używał w ogóle przekaźnika selektora.

IC3 to jest główny stabilizator układu i on podaje napięcie na scalaka, przekaźnik on/off i silnik, tak?

Co to znaczy, żebym zrobił mostek zamiast IC5?
  • #19 6190536
    januss73
    Poziom 32  
    1. Tak
    2. Podciągasz (nie podpinasz) rezystoram np 10K pod zasilanie tylko nc, inL3 zostawiasz w spokoju.
    3. tak i robisz zwore między skrajnymi nogami.
    4.Tak

Ułatwię ci,.. zrób to tak jak niżej.
    Nie zapomnij też, że pod 2 piny isp podłączasz klawisze (pin10 i pin8, włączniki do masy) U ciebie starczy 8 do włączania przekaźnika, 10 tylko prowizorycznie bo musisz oba zewrzeć do masy żeby układ wszedł w tryb uczenia się komend pilota. Oczywiście tobisz to po zaprogramowaniu uc.
    Załączniki:
    • Sterownik.rar (83.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 6195486
    cudny90
    Poziom 14  
    Ooo, czyli układ ma możliwość włączania przekaźnika on/off za pomocą switcha? :D Kolejna dobra nowina :)

Dzięki wielkie za pomoc :) Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu złożę układ ;)

PS: Gdybym czegoś jeszcze nie wiedział - będę pytał ;)

jeszcze jedno... pind 8 i 10 ? ISP to te w sumie 10 pinów po prawej u góry procka na PCB? pin 8 i 10 nie wchodzi w skład tych pinów .. Albo ja źle patrzę ...
  • #21 6195676
    januss73
    Poziom 32  
    Tak to jest to złącze 10pin po prawej od uc. Jak piny 8 i 10 mogą nie wejść w skład pinów 1 do 10??? Nie nadążam :)
  • #22 6197270
    cudny90
    Poziom 14  
    Złącze ISP to to złącze dziesięciu pinów obok procka tak? W kształcie prostokąta?

Napisałeś, że pod 2 piny ISP ( pin 8 i 10 ) podpinam klawisze ... Które to piny?

Myślałem, że piszesz, że piny 8 i 10 PROCKA wchodzą w skład złącza ISP :D

EDIT: Dobrze rozumuje? Jak poprawić projekt zdalnego sterowania wzmacniaczem audio z AT89S2051?
  • #23 6200570
    januss73
    Poziom 32  
    Tak.To pod te piny podłączasz switch'e. Tzn każdy klawisz jedna złącze do pinu drugie do masy. Jak podłączasz układ pod zasilanie przy wciśniętych obu klawiszach przejdzie w tryb uczenia się komend. Potem jeden klawisz załącza zasilanie (przekaźnik), drugi przekaźnik selektora, ale nie u ciebie.

Dodam jeszcze, że układ potrzebuje osobnego zasilacza, co jest oczywiste, bo inaczej mógłby się sam wyłączyć, ale włączyć już nie.
  • #24 6204785
    cudny90
    Poziom 14  
    Cytat:
    Dodam jeszcze, że układ potrzebuje osobnego zasilacza, co jest oczywiste, bo inaczej mógłby się sam wyłączyć, ale włączyć już nie.

Tak, oczywiście, układ będzie miał osobne małe trafko, tzw. "czuwania".

PS: Jaki odbiornik podczerwieni polecasz? Na schemacie pisze, że to ma być TFM, a może być jednak TSOP1736? ( bo taki akurat mam )
  • #25 6215207
    januss73
    Poziom 32  
    Oczywiście, że może być TSOP. Ja mam TFM bo akurat taki mieli w sklepie.
  • #26 6218674
    cudny90
    Poziom 14  
    Kurcze, strasznie trudno jest gdziekolwiek dostać procek at89S2051 ...

Chyba będę musiał kupić at89c2051 tylko januss może doradzisz mi jakiś programator? Jakiś najprostszy, byle bym tego procka zaprogramował :)

Szukałem po googlach, elektrodzie i sporo znalazłem, ale nie wiem na który się zdecydować, jeden nie działa, drugi działa, ale nie na XP, tylko na win98 inny coś tam, czwarty coś tam :P
  • #27 6219926
    januss73
    Poziom 32  
    A pytałeś w elkomie?
    http://elkom-serwis.com.pl/sklep/
    albo tu: http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4649&producent=
    Piszą, że mają po 6,50/7 PLN, nie wiem ile za wysyłkę.
    Chyba robienie niepewnego programatora pod ten jeden układ nie ma sensu?
    W sumie TINY2313 ma podobne wyprowadzenia, ale to avr i trza by cały program przerobić. Może kiedyś, ale nie teraz.
  • #28 6221396
    cudny90
    Poziom 14  
    OK, napisałem do elkomu maila, mam jeszcze 2 pytania

1. Mogę zamiast rezystorów 300 ohm, dać 330ohm?

2. Mogę zamiast tranzystorów BC548 dać tranzystory BC547? Nie mieli w sklepie BC548 :/
  • #29 6221730
    januss73
    Poziom 32  
    1. Tak
    2. Tak
  • #30 6227388
    cudny90
    Poziom 14  
    A kwarc 11Mhz ma być ... Może być 11,059MHz? :D Pewnie zadaje lamerskie pytania, no ale nie wiem, czy aż tak dokładnie ma być 11MHz, czy może być 11,059

Rozmawiałem właśnie ze znajomym i mówi, że to wystarczy uwzględnić w programie, rzeczywiście wystarczy? :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu zdalnego sterowania wzmacniaczem audio opartego na mikrokontrolerze AT89S2051. Autor przedstawił własny układ, bazujący na kitach AVT, z funkcjami takimi jak sterowanie potencjometrem analogowym (H-mostek), selektor wejść, przekaźniki do włączania/wyłączania wzmacniacza oraz zabezpieczenia przed prądem stałym (DC) i przegrzaniem (termistor). Układ jest programowany za pomocą programatora STK200 i wymaga osobnego zasilacza. W trakcie dyskusji omówiono modyfikacje schematu, uproszczenia dla wersji sterującej tylko potencjometrem i przekaźnikiem on/off, a także kwestie doboru elementów (np. zamiana rezystorów 300 Ω na 330 Ω, tranzystorów BC548 na BC547, zastosowanie kwarcu 11,059 MHz). Poruszono temat dostępności mikrokontrolera AT89S2051 oraz alternatyw (AT89C2051, TINY2313). Użytkownicy wymienili się wskazówkami dotyczącymi podłączenia przycisków do złącza ISP, obsługi trybu uczenia się pilota, a także kompatybilności odbiorników podczerwieni (TFM, TSOP1736). Autor udostępnił schematy, zdjęcia płytki PCB oraz kod źródłowy. Projekt jest przetestowany i działa w praktyce od około 6 miesięcy, jednak autor zaleca ostrożność przed wdrożeniem i zachęca do dalszych sugestii i poprawek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA