logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wyboru systemu przy starcie: Windows XP i 98 na jednym komputerze

Shel 19 Lut 2007 11:00 1715 9
REKLAMA
  • #1 3589773
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    szukam jakiegoś dobrego i prostego programu, który będzie wybierał przy starcie z jakiego systemu ma się odpalić?
  • REKLAMA
  • #2 3589801
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Programu w zasadzie takiego nie znam, ale jeżeli jako pierwszy zainstalujesz Win98, a później WinXP, to utworzy się boot menu, w którym będziesz wybierał, jaki system ma się uruchomić. Domyślny jest WinXP, a jako drugi na liście Win98.
  • REKLAMA
  • #3 3589816
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Nie potrzebujesz żadnego programu do tego, po zainstalowaniu Win98 instalujesz Win XP i później samo Ci się pokazuje do wyboru albo jeden albo drugi system !
    Pozdrawiam !
    Robert
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 3589824
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Dowolny bootloader... Jest tego całkiem sporo, chociażby linuksowe LILO.

Ale - tak jak pisze Kolega Gienek, XP ma już takowy wbudowany... ważna jest tylko kolejność instalacji.
  • Pomocny post
    #5 3589863
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Poszukaj sobie plik boot.ini i tam masz ustawienia czasu i systemu jaki będzie się uruchamiał jako pierwszy.Poza tym w Googlach jest masę informacji.Chociażby to:
    http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/165818.aspx
    wpisz tylko w wyszukiwarce boot.ini i sam zobaczysz.Zanim zaczniesz eksperymenty zrób kopię zapasową,bo w przypadku niepowodzenia czeka Cię reinstalacja [a to trochę denerwuje].pozdrawiam.jomek
  • #6 3589946
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    @jomek87
    narazie dzięki,
    dla kolegów wyżej w moim przypadu jest troche dziwna sprawa, ponieważ jakbym nie instalował w pliku boot.ini zapisują się dziwne rzeczy, a to dlatego, że do instalacji windowsa 98 używam polecenia setupcor zamiast setup i w tym cały problem pogrzebany - wiem bo upewniałem się na innym kompie, gdzie instalowałem normalnie windowsa 98
  • REKLAMA
  • #7 3590153
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Plik boot.ini możesz śmiało "napisać" ręcznie - w necie znajdziesz mnóstwo opisów jak to zrobić.
  • #8 3590317
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Shel napisał:
    @jomek87
    narazie dzięki,
    dla kolegów wyżej w moim przypadu jest troche dziwna sprawa, ponieważ jakbym nie instalował w pliku boot.ini zapisują się dziwne rzeczy, a to dlatego, że do instalacji windowsa 98 używam polecenia setupcor zamiast setup i w tym cały problem pogrzebany - wiem bo upewniałem się na innym kompie, gdzie instalowałem normalnie windowsa 98

Plik boot.ini jest tworzony przez xp więc sposób instalowania win98 nie ma żadnego znaczenia.
    Może porównujesz nie te pliki. Masz jakiś stary boot a xp może kożysta z innego boota na innym dysku?

Tak jak ktoś radził stwórz ręcznie boot ini i wszystko powinno ci śmigać.
    albo podeślij swój boot.ini i podaj konfiguracje na jakim dysku ma w98
  • #9 3593948
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Cytat:
    Plik boot.ini jest tworzony przez xp

Jesteś pewien? Na dysku zainstalowany98,potem PQ zrobione partycje logiczne i na jednej z nich postawiony XP. A boot.ini w 98 na partycji podstawowej.No i co?Są różne sposoby na kilka systemów i ich bootowanie.Ja próbowałem Linuxa i mając trzy systemy otwierał mi się [bo tak chciałem] pingwin z możliwością pozostania na nim,lub przejścia na windows,znowu z możliwością wyboru 98 lubXP.pozdrawiam.jomek

shel A spróbuj z pcrestore.
  • #10 3594716
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    xp tworzy boot.ini i zapisuje go na partycji C, dlatego jest właśnie tam gdzie jest :). tak samo jak np ntldr masz zapewne na C, a to też plik tworzony przez xp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do wyboru systemu operacyjnego Windows XP i Windows 98 przy starcie komputera nie jest konieczne instalowanie dodatkowego programu. Kluczowa jest kolejność instalacji: najpierw Windows 98, a następnie Windows XP, który automatycznie tworzy plik boot.ini i menu startowe umożliwiające wybór systemu. Plik boot.ini znajduje się na partycji systemowej Windows XP (zwykle C:) i zawiera konfigurację systemów oraz czas wyboru domyślnego systemu. Można go edytować ręcznie, aby dostosować ustawienia. Problemy mogą wynikać z niestandardowego sposobu instalacji Windows 98 (np. użycie polecenia setupcor zamiast setup), co może powodować nieprawidłowe wpisy w boot.ini. Alternatywnie można użyć innych bootloaderów, np. linuksowego LILO, zwłaszcza przy wielosystemowych konfiguracjach. Zaleca się wykonanie kopii zapasowej przed modyfikacją pliku boot.ini, aby uniknąć konieczności reinstalacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA