logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić wybór systemu przy starcie? Win 98 i XP na Dell 600

ulmer 17 Maj 2007 16:50 2837 9
REKLAMA
  • #1 3894330
    ulmer
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.Mam laptopa della 600 i dwie partycje c: i d:.Na dysku C: miałem zainstalowanego xp-eka i dzisiaj zainstalowałem dodatkowo na dysk D: win98.Mam problem podczas rozruchu ładuje mi tylko wina 98 bez możliwości wybrania systemu.Czy w biosie mogę to zmienić aby podczas rozruchu wybrać dany system.Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam Ulmer
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3894480
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Musisz chyba wyedytować plik BOOT.INI na partycji C: W tym pliku jest zapis o tym, jaki wybierać system do uruchomienia.
    Aby naprawić instalację XP uruchom z płyty instalacyjnej XP program fixboot .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3894507
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Zsada jest taka, że w pierwszej kolejności instaluje się Win98, a dopiero później WinXP. Ten pierwszy tworzy bootmenu i w nim można wybierać, który system uruchomić. Można to zmienić, ale sądzę, że dla Ciebie to będzie trudne zadanie, gdyż trzeba "grzebać" w plikach systemowych (boot.ini), a to jest mało bezpieczne.
  • #4 3895470
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Gienek napisał:
    Zsada jest taka, że w pierwszej kolejności instaluje się Win98, a dopiero później WinXP...

Oczywiście ma kolega rację, ale ja bym to nazwał inaczej... łatwiej jest zrobić tak jak kolega to opisuje, ale nie jest to jedyne rozwiązanie, jak ja to robię, opisałem tutaj Koledze cyki3, który miał problem taki jak kolega ulmer
  • #5 3895526
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Gienek napisał:
    Zsada jest taka, że w pierwszej kolejności instaluje się Win98, a dopiero później WinXP. Ten pierwszy tworzy bootmenu i w nim można wybierać, który system uruchomić. Można to zmienić, ale sądzę, że dla Ciebie to będzie trudne zadanie, gdyż trzeba "grzebać" w plikach systemowych (boot.ini), a to jest mało bezpieczne.

akurat ten drugi tworzy boot menu,dodając do menu wyboru wcześniej zainstalowany sys. w tym wypadku 98

nie należy też zapominać że są inne boot loader,y typu boot magic ect
    i nie należy rwać włosów, tylko zainstalować program-on sam zobaczy co jest zainstalowane -oferuje też wiele dodatkowych opcji
    kolejność na liście wyboru,ochrona hasłem,czas automatycznego bootowania,i którego systemu itp
  • REKLAMA
  • #6 3909332
    toporek18
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Gienek napisał:

co w tym trudnego? odpalasz plik w notatniku dodajesz odpowiednio zmodyfikowana linijke i zapisujesz...

Czy ktos moze napisac jak wyglada plik boot.ini gdy mamy na podstawowej partycji WinXp a na podrzednej Win98?? Pilnie potrzebuje wyedytowac boot.ini i nie wiem jak ma wygladac ta linijka z win98:|
  • REKLAMA
  • #7 3909501
    moskit87
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Żeby mieć możliwość wyboru systemu najpierw musisz zainstalowac win 98 a potem xp tera to hyba już nic niezrobisz.
  • #8 3909572
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    włóż jeszcze raz płytę z instalacją xp i poprzez naprawienie xp uzyskasz dostęp do obu systemów (xp "naprawi" bootloadera)
  • #9 3912257
    toporek18
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    marek003, nic z tego... komenda fixboot widzi tylko jedna instalke, podobnie z komenda bootcfg /scan tez widzi tylko XP'ka... jakies pomysly??
  • #10 3912393
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Na innym topiku ktoś odał link do wyjaśnieniea jak to zrobić (ja nie próbowałem)

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=25309

a tu wycinek z tego "artykułu":

Instalacja Windows 98/Me obok zainstalowango już XP

Od dłuższego czasu można zaobserwować w koło pojawiający się problem instalacji Windows 98 obok XP, gdy ten drugi mamy obecnie zainstalowany. Większość użytkowników po prostu usuwa Windowsa XP (zazwyczaj poprzez format partycji systemowej), instaluje 98 a następnie ponownie instaluje XP. Są jednak przypadki, gdy chcemy zachować i dalszym ciągu używać starego Windows XP mając jednocześnie 98. W tym artykule postaram się przedstawić sposób aby nie tracić żadnych danych podczas instalacji. Od dłuższego czasu można zaobserwować w koło pojawiający się problem instalacji Windows 98 obok XP, gdy ten drugi mamy obecnie zainstalowany. Większość użytkowników po prostu usuwa Windowsa XP (zazwyczaj poprzez format partycji systemowej), instaluje 98 a następnie ponownie instaluje XP. Są jednak przypadki, gdy chcemy zachować i dalszym ciągu używać starego Windows XP mając jednocześnie 98. W tym artykule postaram się przedstawić sposób aby nie tracić żadnych danych podczas instalacji.

Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana !
    Poniższy artykuł nie przewiduje takiej sytuacji.

Jeżeli spełniasz wszystkie powyższe warunki to możemy zaczynać. Na początek musisz przygotować dyskietki startowe dla Windows 98/Me. Jeżeli nie masz takiej możliwości, możesz pobrać je tutaj. Następnie sprawdź czy na utworzonej dyskietce znajduje się plik DEBUG.EXE. Jeżeli nie skopiuj go z katalogu WindowsCommand (w Windows 98/Me).

Teraz możemy przystąpić do instalcji.

A) Instacja Windows 98/Me

1. Użyj wcześniej przygotowanej dyskietki startowej dla Windows 98/Me (musi mieć opcję obsługi CD-ROM) aby uruchomić komputer w Dosie.
    2. Umieść płytę z Windowsem 98/Me w napędzie CD.
    3. W lini komend wpisz X:Win98Setup.exe (dla Win98) lub X:Win9xSetup.exe (dla Win Me) - gdzie X: to litera Twojego napędu CD.
    4. Zainstaluj Windows 98/Me normalnie, lecz w momencie gdy instalator poprosi o folder instalacyjny (standardowo będzie to C:Windows.00) zmień go tak, aby system miał sie zainstalować na innym dysku/partycji (przykładowo D:Windows)
    5. Dokończ instalację sytemu, a następnie zezwól komputerowi odpalić Windows 98/Me.

B) Naprawa bootloadera WindowsXP

1. Otwórz Notatnik, następnie skopiuj do niego poniższy wpis (dokładnie tak jak jest pokazany):

L 100 2 0 1
    N C:BOOTSECT.DOS
    R BX
    0
    R CX
    200
    W
    Q

2. Zapisz plik na dyskietkę startową nadając mu nazwę READ.SCR
    3. Uruchom ponownie komputer z dyskietki startowej. Następnie wpisz poniższą komendę:

DEBUG <READ.SCR

Możliwe, że będziesz musiał zmienić atrybuty dla pliku, jeżeli ten już isnieje i nie można go nadpisać. Do tego celu użyj polecenia: ATTRIB C:BOOTSECT.DOS -S -H -R

4. Zmień ustwaienia w biosie tak, aby kolejność bootowania zaczynała się od CD-ROM.
    5. W napędzie umieść płytę z Windows XP i uruchom z niej instalatora.
    6. Gdy instalator da nam do wyboru instalcję lub naprawę, to wybieramy drugą opcję (naprawa).
    7. Następnie zostaniemy zapytani o wybór instalacji Windows na któą chcemy się zalogować. Wpisz 1 (zazwyczaj jest tylko jedna instalacja na pojedynczym komputerze).
    8. Po podaniu hasła administratora wpisujemy komendę FIXBOOT.
    9. Następnie wyjmujemy płytę z napędu i wpisujemy komendę EXIT, po czym komputer powinien się uruchomić ponownie.
    10. Pozwól na odczyt systemu z dysku twardego. Powinien pojawić ekran wyboru sytemu operacyjnego, co było naszym celem.

UWAGA: Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody spowodowane użytkowaniem powyższego artykułu.Przed rozpoczęciem operacji powinieneś wykonać kopię zapasową swoich danych!
    Wszelkie uwagi i ewentualne poprawki mile widziane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Dell 600 z dwoma partycjami: C: z Windows XP oraz D: z Windows 98. Problem polega na tym, że podczas rozruchu system uruchamia się automatycznie z Windows 98 bez możliwości wyboru systemu operacyjnego. Dyskusja wskazuje, że standardową procedurą jest najpierw instalacja Windows 98, a następnie Windows XP, ponieważ XP tworzy plik boot.ini, który umożliwia wybór systemu przy starcie. Aby rozwiązać problem, należy edytować plik BOOT.INI na partycji C:, dodając wpis dla Windows 98, co pozwoli na wyświetlenie menu wyboru systemu. Można także użyć narzędzi takich jak fixboot z płyty instalacyjnej XP do naprawy bootloadera. Alternatywnie, dostępne są programy typu boot manager (np. Boot Magic), które oferują graficzne menu wyboru systemu, możliwość ustawienia kolejności, ochronę hasłem i czas automatycznego uruchomienia. W przypadku gdy Windows 98 został zainstalowany po XP, konieczne może być ponowne zainstalowanie systemów w odpowiedniej kolejności lub ręczna edycja plików systemowych, co jest jednak ryzykowne dla mniej zaawansowanych użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA