logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29x5k Dioda 5 razy, załącza się po 40 minutach

kedar 19 Lut 2007 11:06 2198 8
REKLAMA
  • #1 3589797
    kedar
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie.
    Telewizor mam w spadku po rodzicach, po włączeniu jest dźwięk, wysokie napięcie jest a na ekranie widać delikatnie linie powrotu. Telewizor zaskakuje po około 40 minutach (zaczynał od 5 minut). Cały czas dioda mruga 5 razy.
    Jak już zaskoczy to działa aż do wyłączenia przez użytkownika.
    Ktoś go podobno "naprawiał". Naprawa polegała na podkręceniu nie wiem czego, dzięki czemu zniknął częściowo taki zielony cień od jasnych elementów na wyświetlanym obrazie, odbyło się to kosztem pokazania się linii powrotu.
    Co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności?

Z góry dziękuję.

P.s. Powinienem się przyznać, że ostatnie telewizory jakie naprawiałem (nie zawodowo) to Elektrony, Rubiny i Jowisze :)
  • REKLAMA
  • #2 3589830
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Niestety kineskop do wymiany.
  • #3 3589894
    kedar
    Poziom 11  
    Zapobiegawczo zapytam: skąd pewność, że to nie coś innego? Zimne luty, coś padło?
  • REKLAMA
  • #4 3589912
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Wpisz w wyszukiwarke / FE-1 / dowiesz sie więcej/ ale
    5 błysków LED kłopoty z procesorem CXA.Co oznacza że jak w większości przypadków winny jest kineskop:
  • #5 3589916
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    To wynika z opisanych objawów i już wcześniejszej regulacji Ug2.
  • REKLAMA
  • #7 3589941
    kedar
    Poziom 11  
    Mirek Z. napisał:
    To wynika z opisanych objawów i już wcześniejszej regulacji Ug2.

No właśnie, nie wiem tylko na ile majster, który to regulował sprawdził inne rzeczy.
    Po otworzeniu telewizora i wyjęciu płyty z tej plastikowej podstawy wysypały się igły z choinki, gdyby serwisant tam zaglądał to jemu by się posypały. Boję się, że jego serwis mógł być nierzetelny, aczkolwiek to tylko moje przypuszczenia.
    Na kineskopie jest wysokie napięcie i jest też żarzenie na szyjce. Mimo to obraz wskakuje dopiero po około 40 minutach.
    Wcześniej przeszukałem forum ale większość przypadków jest raczej indywidualna. Powtarzają się jednak rady aby zacząć od sprawdzenia zimnych lutów, za co właśnie się biore.
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV.

• REKLAMA
  • #9 3590469
    kedar
    Poziom 11  
    Ok, odpędzałem myśl o uszkodzeniu kineskopu ale widzę, że dłużej się nie da.
    Widziałem na forum, że jest człowiek w Zielonej Górze zajmujący się regenerowaniem kineskopów, czy ktoś z was ma może jakiś namiar na niego? Google wyrzuca sporo stron ale nic konkretnego.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-29x5k po włączeniu ma dźwięk i wysokie napięcie, lecz obraz pojawia się dopiero po około 40 minutach, a dioda LED miga 5 razy. Objawy wskazują na problemy z kineskopem, który prawdopodobnie traci emisję, co potwierdza kod błędu 5 związany z brakiem sygnału sprzężenia zwrotnego dla automatycznej regulacji balansu bieli. Wcześniejsza nieprofesjonalna naprawa polegała na regulacji napięcia Ug2, co częściowo usunęło zielony cień, ale pojawiły się linie powrotu. Zaleca się sprawdzenie zimnych lutów oraz ewentualne zwiększenie żarzenia kineskopu. Wskazane jest rozważenie regeneracji kineskopu, gdyż jest to najczęstsza przyczyna takich objawów. Dyskusja zawiera linki do podobnych przypadków i podkreśla, że problem jest typowy dla uszkodzonego kineskopu lub procesora CXA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA