logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6310i wyłącza się gdy płyta zostanie przegięta w okolicach wyświetlacza.

lolus54 29 Gru 2006 05:31 2881 9
REKLAMA
  • #1 3381441
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam mam nokie 6310i po upadku gdy płyta zostanie przegieta w okolicach wyświetlacza to telefon się wyłącza od czego zacząć sprawdzanie tego telefonu,co najpierw przelutować itp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3382154
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    ja bym wygrzał całą płytę...jeżeli wyłącza sie po zgięciu to poprostu coś się odlutowało...:) a więc lejesz topnik i grzejesz:)
  • REKLAMA
  • #4 3382198
    Legion
    Poziom 11  
    krzysiek-b11 napisał:
    ja bym wygrzał całą płytę...jeżeli wyłącza sie po zgięciu to po prostu coś się odlutowało...:) a więc lejesz topnik i grzejesz:)

Oo, ciekawa metoda, tyle ze nikomu bym jej nie polecal ;)

Sprawdz Mjolnera i cale zlacze przy LCD.
  • #5 3382273
    Matys01
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jest wina złącza lcd zwiera styki z czymś co nie powinno i power off.... miałem kilka przypadków takich wymiana styków albo poodginanie w odpowiedni sposób pomogła
  • #6 3382471
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    krzysiek-b11 napisał:
    coś się odlutowało...

:) hehe podoba mi sie to stwierdzenie...
    Moderowany przez MILO:

pisanie wiadomości nie wnoszących nic w dyskusjach może sie źle skończyć...

• REKLAMA
  • #7 3382686
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    miałem podobny problem ze swoją nokią ale bez "i"
    okazało się że płytka się rozkleja, wystarczyło ją troche podgrzać i skleić i wszystko działa :-)
  • #8 3382978
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    ja mialem takze taki problem ale z 6310...poprostu gdy ja zginalem to wylaczala sie...lcd w moim przypadku byl ok bo z innymi wyswietlaczami dzialo sie tak samo...tamta nokia tez byla po upadku i wygrzanie pomoglo...a jesli chodzi o stwierdzenie ''cos sie odlutowalo'' to chodzilo o to, ze jakis element mogl sie delikatnie ''obluzowac'' po upadku...nie wiem jak to inaczej ujac :)
  • #9 3383080
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    W telefonie była robione solucja z pinu wyświetlacza do upp i wydaje mi się że ona mogła robic zwarcie i telefon się wyłączał pprawiłem ją i napisze o efektach.
  • #10 3385051
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    często jak ludzie przynoszą do mnie telefony do naprawy to mówią właśnie - "...chyba się coś odlutowało". nie napisałem tego pod kątem ironicznym - mam wesołe i przyjemne pewne wspomnienie odnośnie tego wypowiedzianego zdania. nie reagujmy zbyt histerycznie... ale nie ważne...

odnośnie nokii:
    może być wina lcd (jak zwierają na zł lcd) to nie odpali albo będzie się wyłączał.
    także może to być wina również instalacji tak jak napisał "lolus54" - jeżeli będzie gdzieś zwierać...
    może być wina zł bat - trzeba przelutować/przylutować...
    może być wina linii bsi...
    pęknięcie/syf/zimne luty pod mjolnerem też wchodzi w grę...
    ewentualnie coś pod upp puściło lub uem'em i pamięcią... ale częściej upp czasem flash...
    trzeba uważać przy grzaniu żeby kulki nie wyskoczyły spod układów bga (bo jak wiadomo są klejone)!
    czasem nie da się nic zrobić bo płyta będzie trachnięta... może być tak że podziała trochę czasu (tydzień - dwa) i padnie, będzie to samo...
    ale może to być po prostu faktycznie chwilowe zwarcie instalacji... kombinuj, zacznij od naprawy najłatwiejszych możliwych przyczyn... czyli instalacja, zł bat, bsi, mjolner, flash a potem grzanie jak już nic nie pomoże...
    pzd

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6310i po upadku i przegięciu płyty w okolicach wyświetlacza wyłącza się, co wskazuje na uszkodzenie mechaniczne lub zwarcie w obwodzie LCD. Przyczyną może być odlutowanie elementów, uszkodzenie złącza LCD, rozklejenie płytki lub zwarcie powodowane przez nieprawidłowe połączenia, np. solucję pinu wyświetlacza do UPP. Zaleca się sprawdzenie i przelutowanie złącza LCD, linii BSI, zasilania (zł baterii), a także elementów pod układami BGA (Mjolner, UPP, UEM). Metody naprawy obejmują wygrzewanie płyty z topnikiem, podgrzewanie i sklejenie rozklejonej płytki oraz korektę połączeń lutowanych. Należy zachować ostrożność przy grzaniu, aby nie uszkodzić kulek BGA. W niektórych przypadkach płyta może być trwale uszkodzona i wymagać wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA